Emma Hayes underskattar inte Juventus
Dags att säkra gruppsegern i Champions League!

Emma Hayes underskattar inte Juventus

Firandet efter segern i FA Cup-finalen blev kortvarigt. Ikväll ställs Chelsea Women mot Juventus i en direkt avgörande kamp om gruppsegern. Emma Hayes berättade om sina tankar för den officiella hemsidan.

FA Cup-finalen från säsongen 2020/21 sköts upp i förhoppningen om att få spela den inför publik. I helgen var det så dags, inför drygt 40 000 åskådare gjorde Chelsea och Arsenal upp på Wembley. Emma Hayes ledde sitt lag till en övertygande 3–0-seger, därmed var den inhemska trippeln fullbordad. Det var dessutom Hayes tredje triumf i FA-Cupen och hennes tionde titel totalt sedan hon tog över Chelsea. Hayes var förklarligt väldigt nöjd under tisdagen när helgen skulle summeras.

”Den här klubben ska vara stolt över det här laget, för det är en speciell grupp av spelare,” sade Hayes. ”Det finns så mycket kunskap, så mycket erfarenhet, kamratskap och vilja i gruppen. Jag är väldigt stolt. Att vinna en inhemsk trippel i den här eran är en fantastisk prestation. För att vi ska kunna upprätthålla den nivån och uppnå det vi vill så måste vi vara uppmärksamma. Vi måste se till att alla drar åt samma håll.”

Chelsea sopade som sagt rent på de brittiska öarna föregående säsong, men i Champions League-finalen åkte man på en smärtsam förlust mot Barcelona. Emma Hayes vet bättre än att ta ut segrar i förskott.

”Du kan aldrig vara helt säker, det ligger alltid ett nederlag runt hörnet och väntar på dig,” varnade Hayes. ”Vi har nått finalen för första gången och dragit lärdomar från den. Att spela i Europa är något helt annat jämfört med vad vi är vana vid. Vi samlar på oss de rätta erfarenheterna och bygger upp vårt självförtroende.”

Hayes har skaffat sig ett stort inflytande över spelarrekryteringar och jobbar väldigt nära General Manager Paul Green. Chelsea Women årgång 2021/22 måste vara den starkaste någonsin, vilket också innebär ett självförvållat problem för lagets tränare. I slutändan är det dock bättre att tvingas ta svåra beslut snarare än att inte kunna formera laget så som man hade önskat.

”Det finns dagar då vi har irriterade spelare, spelare som är missnöjda med sin speltid eller med ett visst träningspass. Alla vill att Chelsea ska vinna och göra bra ifrån sig, även om det ibland innebär att vissa spelare inte får lika mycket speltid som andra. Det är ett tufft uppdrag för mig, jag måste ta ut det bästa laget och har missnöjda spelare varje vecka. Men alla spelare sätter sina egon åt sidan när det väl gäller, det är nyckeln till framgång.”

Arsenals före detta tränare, Joe Montemurro, har lämnat norra London för Turin och Juventus. Det första mötet mellan Chelsea och Juventus slutade med uddamålsseger för Emma Hayes och hennes Chelsea. Il Bianconeri har satt sig i respekt hos Chelseas tränare.

”Jag håller dem [Juventus] väldigt högt. De blir bättre för varje match. De är bekväma med att inte ha bollen, de vet att de kan stå på sin planhalva och attackera när tillfälle ges. Men de är inte rädda för att spela sin fotboll. Det kommer bli en riktigt, riktigt bra match. Det är viktigt för oss att varje spelare är vaken och alert.”

Hayes håller som sagt Juventus högt, men förväntar sig ändå ett bortalag som vill undvika förlust snarare än att vinna matchen. Chelseas tränare, liksom flertalet spelare, har påpekat vikten av att få spela på Kingsmeadow med hemmapubliken bakom sig.

”De vill ha en poäng, så jag förväntar mig att de spelar för en poäng,” sade Hayes. ”Jag förväntar mig att de kommer stå lågt och göra det svårt för oss. De försvarar sitt straffområde väl och ger sig aldrig. Vi har hemmaplan och spelar inför våra supportrar, vi är i kanonform och i gott mod, men vi respekterar dem. Jag tror att de kommer bli en stormakt inom damfotbollen.”

Champions League-trofén fattas Emma Hayes och Chelsea Women. Att snubbla på målsnöret gav extra tändvätska att prestera i årets turnering. Hayes vill dock inte rangordna titlarnas betydelse.

”Det är ingen hemlighet att jag vill vinna Champions League,” sade Hayes. ”Men jag vill vinna den lika mycket som jag vill vinna ligan, FA-Cupen och ligacupen. Du kan inte gå stirra dig blind på en enskild tävling, i Champions League är vi relativt nya.”

Pernille Harder hoppade in mot Arsenal i helgen efter några veckors frånvaro. Chelsea har inga nya skador från finalen. Två spelare som gjort enstaka, kortare inhopp denna säsong kommer dock inte ingå i matchtruppen mot Juventus.

”Alla är okej. Maren och Lauren är de enda två som inte kommer vara tillgängliga. Vi låter det ta den tid som behövs. Maren har en bit kvar för att få tillbaka sin styrka, jag tror inte hon kommer spela mer detta kalenderår. Lauren kommer närmare allteftersom. Vi ser vilken kvalitet hon visat upp under de minuter hon fått, vi får se det bästa av henne efter julhelgen.”
 

Wiktor Lidvall@LidvallWiktor2021-12-07 20:46:59
Author

Fler artiklar om Chelsea