En epok går i graven - 27 år tillsammans, men nu är det slut

En epok går i graven - 27 år tillsammans, men nu är det slut

Nu får det vara nog!

Det är min sorg i hjärtat jag känner mig tvingad att publicera denna text. Efter 27 långa år tillsammans måste jag och min vän nu gå skilda vägar. Vi har upplevt massor av trevliga saker tillsammans men på sistone har det inte fungerat, vilket gör att jag har beslutat mig för att ta det stora steget att göra slut.

Vem jag pratar om? - min fina "Lucky Hat"!

Jag har haft det på känn sedan en tid tillbaka, men senaste matcherna har tyvärr bevisen blivit fler och fler. Min turhatt ger inte längre tur med sig, utan har istället förvandlats till något som bara förstör. Det är framförallt två matcher i oktober som avslöjat vilken negativ filur hatten har blivit. När vi mötte West Ham glömde jag ta på den och vi spelade lysande fram till paus. Satt där och funderade på hur jag skulle agera men av gammal vana åkte hatten på och matchen totalvände. Jag kan bara be alla Wolvesfans om ursäkt för mitt korkade tilltag, även om vi mirakulöst räddade en poäng när jag kastade av mig hatten med några minuter kvar. Nu i lördags var hatten på redan från kickoff men när vi hamnade i underläge i mitten på första halvlek kastade jag den besviket upp på hatthyllan. Matchen vände och Wolves vann till slut, och hatten är nu för alltid bannlyst under Wolves matcher. När jag funderat ett tag har jag insett att detta inte är några enstaka händelser utan de slutliga bevisen på ett mönster som utkristalliserat sig under hela år 2010.

Köpte hatten 1983 i samband med min allra första Wolvesmatch live. Borta mot QPR i London tidigt i maj, men hatten var pga rädsla för bråk inte på under den matchen. Jag har sedan dess sett Wolves live cirka 40 ggr och hatten har alltid varit given på huvudet. Har fått massor av härliga kommentarer som t ex "-Nice hat, but didnt they have your size" från ordningsvakten på White Hart Lane nu i september (för er som inte är så bra på engelska betyder det alltså ungefär "Snygg hatt, och kul att den har perfekt passform").  Alla ni som träffat mig på diverse resor kan ju förresten intyga att hatten är av bästa design och att den passat mig perfekt.

Det har givetvis hänt att den åkt av och på under matcherna, vilket för övrigt även gäller alla de matcher vi sett på TV eller lyssnat på radio tillsammans. Har ju sedan länge vetat att hattens magi inte funkar i 90 minuter och därför har man ju låtit den ligga på laddning under delar av matcherna, för att därefter ta fram den i slutet av halvlekarna för optimal effekt. Känns självklart trevligt att ha varit en aktiv supporter under så många år och att via hatten ha ordnat en del extrapoäng per säsong. Jag har funderat och funderat på vad som gjort att hatten förvandlats till att ha en negativ påverkan på Wolves. Kan det bero på att jag av misstag tvättade den för cirka fem år sedan och den smutsiga looken försvann? Kan det bero på att jag slitit ut den genom att använda den alltför ofta? Kan det bero på att jag åker över och ser alltför många livematcher per säsong och att effekten därför sipprat iväg pga för mycket utomhusanvändning? Kan felet vara mitt?... Jag har kommit fram till att det egentligen inte är någons fel, utan det handlar helt enkelt om att tiden har sin gång. Det är slut nu, Mr Hat - du är förbrukad.

Nu tror jag mig veta att det finns diverse löst folk ute i världen som avfärdar turprylar, ritualer och annat som icke vetenskapligt bevisade teorier.
"-Det spelar väl ingen roll om du har hatten på eller inte när du lyssnar på radio i Sverige. Hur skulle det kunna påverka resultatet?", har man ju hört några gånger.
Varje gång man hör sånt där så skrattar man ju lite hånfullt åt de otrogna, men samtidigt kan det ibland vara svårt att förklara hur allt hänger ihop. Det är ju så självklart att allt har en påverkan på vartannat, och att man visst hjälper sitt lag genom att ta på och av rätt kläder etc under matcherna. Skulle inte mitt val av tröja framför TV:n, mitt val av ölglas, mitt val att sitta med benen osv ha en påverkan?.. men hallå.. Väx upp!.. det tillhör ju helheten och är viktiga saker. "Alla" vet ju att det är så, eller hur?

Jag tillhör ju de supporters som kan tycka att "julgranar" är synonymt med "turister", och det är många år sedan jag såg mig som turist på en Wolvesmatch. Man får ha matchtröja och man får en turpryl - men där går gränsen. Inga skrymmande eller uppseendeväckande utstyrslar - Det skall vara diskret..  Eftersom min turpryl nu är död så sitter jag här hemma och sörjer samt funderar på hur jag skall kunna gå vidare. Skall jag försöka bygga upp en ny tradition med en ny turpryl (i så fall vad?) eller har man bara en sådan i livet? Skall jag begrava min Lucky Hat eller skall jag rama in honom och sätta upp honom på väggen? Skall jag i fortsättningen aldrig mer utöva "modern fotbolls-voodoo" och sitta ointresserat och klappa fint i någon sponsorbox?.. eller.. kort sagt: Jag känner tomhet.. Vad skall jag göra nu?


Låter kommentarsfunktionen vara på i ett desparat försök att få tips och svar på ovanstående frågor.

Magnus Bengtsson2010-11-01 19:31:16
Author

Fler artiklar om Wolves