Lagbanner
Årets lag, Premier League: Årets innermittfältare 1:2
Michael Essien, här jublandes i famnen på Didier Drogba i årets FA-cupfinal, har haft en strålande säsong i Premier League och tog en självklar plats i Årets lag.

Årets lag, Premier League: Årets innermittfältare 1:2

Christiano Ronaldo tog plats på högermittfältet i ett lag som hittills domineras av Manchester United-spelare. Vilket lag tillhör den första av de två innermittfältarna?

När rösterna för innermittfältarna summerades var det inget snack om saken. Michael Essien skulle bara vara en del av Årets lag, när Premier League-redaktionerna på SvenskaFans fick säga sitt. Peter Arvidson på Chelsearedaktionen förklarar varför Essien får fötroendet i Årets lag.

Peter Arvidson:
När Essien skrev på för Chelsea hösten 2005 var det många som höjde på ögonbrynen. Visserligen hade han varit bra i Lyon men övergångssumman på 24,4 miljoner pund lät alldeles för stor. Hans första säsong var dessutom ganska ordinär och med nyförvärv som Ballack och Mikel var frågetecknen många inför den gångna säsongen.

Nu, ett år senare framstår övergångssumman som småpengar. Ja vissa kanske till och med anklagar Chelsea för att ha rånat Lyon på Essien. "The Bison" har varit fullständigt lysande och tillsammans med Drogba och Ronaldo har han dominerat Premier League i år.

Storheten hos Essien är framförallt hans arbetskapacitet. Han blir nästan aldrig trött utan kan löpa stenhårt i 90 minuter utan problem. Han sover dock 14 timmar per dag, kanske är det då han laddar upp batterierna till full kapacitet.

Han tar ett stort defensivt ansvar men sticker också upp offensivt ibland och i slutet av matcherna oftast med goda resultat. Mot Valencia avgjorde han på övertid och i båda matcherna mot Arsenal kvitterade Essien i andra halvlek. Den gångna säsongen har Essien också spelat en hel del som mittback på grund av Chelseas skadebekymmer på den positionen. Man kan väl inte säga att han varit riktigt lika bra som Terry och Carvalho där men faktum är att Essien faktiskt ändå varit bättre än alla övriga Chelseaspelare på den positionen.

Henrik Landström
[henrik.landstrom@svenskafans.com]
2007-06-12 18:00:00
Author

Fler artiklar om England