Essien redo för nya tag på Stamford Bridge

Essien redo för nya tag på Stamford Bridge

År präglade av skador och dålig form har hållit Michael Essien borta från Stamford Bridges rampljus. Ghananen är nu tillbaka med uppbackning från mentorn José Mourinho och siktar mot nyckelroll kommande säsong.

Nu 30-årige Essien lämnade för Real Madrid inför säsongen 12/13 med sina bästa år bakom sig, på dekis. Mittfältarens sista tid i London präglades av utdragna rehabiliteringar för två krackelerande knän som inte längre stod pall för påfrestningen -  tjuren var nere för räkning.

”När du har dessa skador, jag har genomgått åtta eller nio knäoperationer, är det tufft,” sade Essien till Daily Mail.

Hans senaste tävlingsmatch för Chelsea var mot Blackburn i maj 2012, dagar innan han - från bänken - såg sina lagkamrater bärga klubbens första Champions League-titel. Trots att smärtande avstängingar och skador gäckade laget, var inte ghananens tjänster önskvärda.

”Det var tränarens beslut och jag måste respektera dem. Jag vet att skador är en del av spelet. När du väl får dem, krävs det att du slappnar av och jobbar hårt för att komma tillbaka.”

Sagt och gjort. Under den efterföljande tiden i Madrid dansandes efter Mourinhos pipa, tog Essien tydliga kliv framåt i sin utveckling: 20 tävlingsmatcher, däribland en Champions League-semifinal, en kropp som äntligen hanterade lasten genererade slutligen ett svunnet självförtroende.

”Han återfann sin lycka och form, och spelade därtill väldigt viktiga matcher för oss,” sade Mourinho till Daily Mail om Essiens sejour i Real Madrid och lade till:

”Han är en bra man och en väldigt bra spelare. Han kommer bli användbar för oss.”

Essien befinner sig i detta nu med resten av laget på dess numer sedvanliga försäsongsturné i Asien. Han spelade en halvlek i onsdagens vinstmatch mot Singha All-Stars, och ser ut att ta fortsatta kliv mot tidigare manér.

”Han sprang in i väggen,” skrattade Mourinho samtidigt som han hjälpte Essiens senaste offer upp från gräset.

”Min stil har inte förändrats. Jag är fortfarande densamme. När du stöter in i mig, känner man att jag är lika stark och håller mig i form,” klargjorde exekutorn.

Hans kontrakt sträcker sig över ytterligare två år och ser nu, i och med Mourinhos intåg vid klubbens regi, positivt på sin framtid i klubben.

”Det är skönt att ha honom tillbaka. Klubben behöver en tränare som han. Jag är redo att göra ett bra jobb för laget,” sade Essien konkluderande med ett inte sällan förekommande leende.

Casper Danielsson2013-07-20 00:06:18

Fler artiklar om Chelsea