Home Park, 2023-10-07 16:00

Plymouth - Swansea
1 - 3

Fem punkter efter 1-3 mot Swansea
Luke Cundle gjorde mål mot gamla laget - men det hjälpte inte till sist (foto Bob Wright / greensonscreen)

Det blev andra hemmaförlusten i rad för Argyle mot Swansea i en öppen och underhållande match. Det kunde ha gått lite hur som helst men Swansea visade lite mer skärpa i bägge boxar.

Häckenfotboll kommer till sydvästra England...
Trots att Argyle är min klubb i första hand så har jag nu bott på Hisingen i mer än tjugo år, och haft årskort på BK Häcken merparten av den tiden. Igår fick jag påminna mig själv vilket av mina lag det var som spelade.

Det var farligt framåt, och farligt bakåt. Det såg superbra ut tills man kom fram till motståndarnas straffområde. Man har en tendens att vilja gå in i målet med bollen, och en tendens att göra saker och ting mer komplicerade än de behöver vara. Man spelar i snygga trianglar i eget straffområde och är ständigt farligt nära att ge bort bollen. Långsiktigt kan man bygga något riktigt bra på sådant spel, det har Häcken bevisat, men när det inte riktigt klaffar kan det vara väldigt frustrerande att kolla på ibland. Men tråkigt är det inte.

För många skador på liknande spelare
Det är en sak att ha många skador samtidigt, men det känns som alla våra skador har drabbat liknande spelare. Lewis Gibson, Saxon Earley och Brendan Galloway ska alla spela till vänster i försvaret, och ingen av dem är tillgänglig. Det återstår ju bara Macaulay Gillesphey (tveksam mot Hull, och inte helt återställd efter sin egen skada) och Kaine Kesler-Hayden (tveksam mot Millwall, och ingen försvarsspelare) i truppen.

Det blev Gillesphey igen. Och tyvärr blev han syndabock igen efter ett mycket tveksamt ingripande vid Swanseas 1-1 mål, där han lät Liam Cullen nicka fritt nära kortlinjen. Han behövde inte ens vinna bollen själv, bara göra det lite jobbigt för motståndaren. Tveksamt ingripande i för sig också från målvakten Conor Hazard, som verkade mest kolla och anta att situationen var ofarlig. Cullen nickade bollen över honom och Yates fick öppet mål.

Det känns som motståndarna har bra koll på att dessa spelare saknas på vänstersidan och att de riktar in sina anfall där. Alla tre Swanseamål kom från deras högersida.

Luke Cundle fick spela - och näta
Som jag nämnde i införrapporten hade Luke Cundle varit igång i media om hur sugen han var att sänka sitt gamla lag. Steven Schumacher hörsammade detta och Cundle fick en plats i startelvan. Han tackade för förtroendet genom att ge Argyle ledningen efter 18 minuter, efter ett mönsteranfall och ett riktigt bra inlägg från Ryan Hardie

Det blev hans fjärde mål för säsongen, redan mer än han mäktade med i Swansea ifjol. Extra imponerande när man tänker på att han inte har startat så många matcher.

En bra första halvlek - och bud på mer än 1-0
Argyle ägde första halvleken och borde kanske ha lett med mer än ett mål i pausen. Men Carl Rushworth storspelade i Swanseamålet och några bra chanser missades också. Rushworth verkar trivas mot Argyle - han var utlånad till Lincoln ifjol, ett av bara två lag med plusstatistik mot Plymouth i League One ifjol, mycket tack vare honom.

Sedan verkade det som om Swansea hittade en växel till i andra halvleken och det var inte ologiskt att de lyckades vända. Men framförallt tog de vara på chanserna de fick och det gjorde inte Argyle.

Förutom ovannämnda försvarsmissen tog Swansea ledningen när inbytte Ollie Cooper fick för mycket utrymme centralt och pangade in ledningsmålet från 30 meter. Frågetecken kring markeringen men det var ett riktigt bra skott. I League One kommer man undan med sådant.

3-1 målet var sedan en snabb kontring på 90 minuter när hemmalaget satsade allt framåt för en kvittering

Nytt uppehåll
Det är som bekant två veckor tills det händer något igen i Championship. Vi får bara hoppas att några backar frisknar till under tiden, och att man hittar några framgångsrecept på den extra träningstiden man får.

Om två veckor blir det en återkomst borta mot en ojämn West Brom. Jag kommer att själv vara på plats, och även på de två efterkommande matcherna hemma mot Sheffield Wednesday och borta mot Ipswich. Det blir många mil, men jag ser självklart mycket fram emot resan och hoppas att mer poäng kan bärgas än man lyckats med denna vecka!