2024-03-09 16:00

Blackburn - Plymouth
1 - 1

Fem tankar efter 1-1 i Blackburn
Matty Sorinola tackar fansen i slutet, med tränaren Ian Foster bakom

Fem tankar efter 1-1 i Blackburn

Det blev bara en pinne i sexpoängaren mot Blackburn. Argyle dominerade kraftigt och spelade merparten av andra halvleken mot 10 man, men missade alltför många enkla chanser.

Cooper tillbaka i mål
Riktigt kul att egenprodukten Michael CooperMichael Cooper var tillbaka i mål efter alla skador. Han drog ACL:n i knät i februari 2023, återkom i oktober, men drog MCL:n i andra knät i december. 

Han hade inte många skott att rädda idag och var chanslös vid målet, men han är riktigt bra med snabba utkast och satte igång flera farliga kontringar. Det är här han är mycket bättre än Conor HazardConor Hazard, som gjort det mesta bra under tiden Cooper varit skadad.

Det var på Ewood Park Cooper gjorde debut faktiskt, som okänd 18:årig tredjemålvakt spelade han en halvlek där 2018 och gjorde en rad bra räddningar. Kul att göra återkomst på samma arena!

En trög början på matchen
I början av matchen var det hemmalaget som visade framfötterna. Argyle såg nervösa ut och blev tillbakapressade. Redan efter 7 minuter blev det mål för hemmalaget. Svenske Yasin Ayari hittade Sammie Szmodics som hade alldeles för mycket utrymme utanför straffområdet och kunde placera in bollen intill stolpen. Frågetecken kring Ashley PhillipsAshley Phillips som var inte tillräckligt nära sin forna lagkamrat. 

Szmodics är dock en klassspelare och att göra 21 mål i det här Blackburnlaget är ju verkligen en bedrift. Han var nära att få en assist också, han rullade in före detta Norrköpingsspelaren Arnór Sigurðsson som ensam med Cooper träffade stolpens utsida och kanske borde ha gjort det bättre. 

Total dominans efter det
Målet väckte Argyle till liv och resten av matchen var det mer eller mindre spel mot ett mål. De har inte direkt radat upp chanserna på sistone, men i den här matchen skapade man tillräckligt för att vinna flera matcher. Synd att effektiviteten var minst sagt frånvarande.

Ryan HardieRyan Hardie var gång på gång för snabb för Blackburns backlinje och hade tre stycken frilägen mot svenska målvakten Leopold Wahlstedt. Den första kom han lite ur vinkel och sköt rakt på Wahlstedt. Den andra sköt han tamt utanför - en rejäl miss. Den tredje blev han tillbakadragen av sista backen Kyle MacFadzean, med en solklar frilägesutvisning som resultat. Han hade även ett rätt vasst skottläge inom straffområdet där han sköt någon centimeter utanför. 

Argyle rullade också upp Blackburn i en riktig vacker sekvens som gav Bali MumbaBali Mumba friläge, han lyckades dock slå bollen på egen stående fot och kom för nära Wahlstedt. Riktigt frustrerande. 

Det blev äntligen kvitterat efter 75 minuter - inhopparen Alfie DevineAlfie Devine fick en boll från Mickel MillerMickel Miller mitt i straffområdet. Han tog sig kyligt runt och sköt förbi Wahlstedt men bollen rensades på mållinjen. Som tur var bara till Morgan WhittakerMorgan Whittaker som kunde rulla in kvitteringen. 

Men trots en rejäl slutforcering uteblev segern som hade varit så viktig.  

Whittaker gör mål igen - och såg förbannad ut
Morgan Whittaker har haft kanske sin svagaste period sedan han kom till Argyle men noterades för säsongens 18:e mål idag. Hoppas det ger honom självförtroendet tillbaka.

Han såg dock riktigt förbannad ut merparten av andra halvleken och hamnade i bråk med lagkamraten Lewis GibsonLewis Gibson, till synes efter att den senare var besviken när Whittaker sköt från långt håll med lagkamrater bättre placerade. Adam RandellAdam Randell försökte medla men blev bortknuffad också.

Kändes inte riktigt bra. Han är taggad och han bryr sig men det såg ut där som kanske inte allting står rätt till med honom just nu.

Två poäng tappade - men vi slutar före Blackburn
Det var utan tvekan en besvikelse att inte vinna, särskilt efter att ha missat så många enkla lägen. Blackburn var inte bra - de har Szmodics och knappt något annat. Utan honom hade de gjort Rotherham sällskap i tabellen är känslan.

Blackburn har dock med bra marginal svåraste återstående spelschemat, och merparten av motståndarna ligger i övre halvan. Inte minst har de kvar alla topplagen Leicester, Ipswich, Leeds och Southampton. 

Jag är övertygad om att Argyle är ett bättre lag än dem och kommer att sluta ovanför dem. Nu gäller det att se till att sluta ovanför minst en klubb till och säkra sin plats i nästa års Championship.

 

Geoff Bache2024-03-09 21:46:00
Author

Fler artiklar om Plymouth