Preston - Plymouth
2 - 1

Fem tankar efter 1-2 mot Preston
Matchens lirare Finn Azaz i kamp mot Prestons Duane Holmes

För tredje gången den här säsongen spelade Plymouth Argyle riktigt bra mot ett av seriens bästa lag - och förlorade med 1-2. Istället för att släppa in mål i sista minuten denna gång, var det istället brist på fokus i matchens första minut som blev avgörande till sist...

Inget fel med underhållningsvärdet
Jag kan bara rekommendera alla att kolla på Plymouth Argyle nästa gång de visas på TV. Det måste vara fantasiskt bra underhållningsvärde för neutrala. Oavsett vinst eller förlust har det varit en fröjd att se alla matcher denna säsong.

Mot Preston var laguppställningen om möjligt ännu mer offensiv än senast, i och med att Joe Edwards fick vila och ersattes av Mickel Miller som, i likhet med Kaine Kesler Hayden på andra kanten, är egentligen en kantspringare snarare än en ytterback och spelar rätt offensivt när han väl får den rollen. Preston var för det mesta nöjda att låta Argyle ha bollen och vänta in misstag och kontra snabbt - vilket blev livsfarligt varje gång kändes det som.

Men när Argyle fick bollen producerade de några riktigt bra sekvenser själva: 6-7 snabba passningar och så skottläge. De hade återigen stort övertag i bollinnehav, hela 14 hörnor mot Prestons 3, och en massa skott som Prestons försvar var rätt duktiga på att kasta sig framför.

Ännu ett vackert mål för Ryan Hardie - men baklängesmålen känns återigen undvikliga
Det dröjde dock bara 40 sekunder innan det stod 0-1 - och man undrar lite hur det kunde gå till så pass lätt. Preston försökte med en överlastning på högersidan men hittade sedan en lång passning tvärs över till debutanten Liam Millar - som fick göra sitt inlägg lite för ostört när Kesler Hayden inte var tillräckligt nära. Conor Hazard tippade iväg den men den landade bara perfekt för Duane Holmes som satte 1-0 från nära håll.

Det var tyvärr en enkel felpass från Morgan Whittaker som ledde till kontringen till 0-2 målet. Millar kom fri på vänsterkanten, Julio Pleguezuelo sålde sig lite för lätt och samma spelare kunde enkelt placera in bollen. Kanadensaren Millar är på lån från Basel i Schweiz - det blev en gedigen debut för honom med assist och mål. Whittaker spelade rätt bra igen annars men det var ett horribelt läge att ge bort bollen.

Att ligga under med 2-0 efter 25 minuter borta med serieledarna kunde kännas rätt hopplöst, men det kändes aldrig så. Känslan var snarare samma som i matchen borta mot Derby ifjol där 0-2 blev 3-2 i slutet. Någon gång måste något av dessa skott sitta - och vi har inte spelat ett dugg sämre än motståndarna. De har bara tagit sina två chanser.

Det blev nära precis innan halvlek - där Kesler Hayden fick friläge till höger men Freddie Woodman i hemmamålet producerade en briljant reflexräddning. Bättre hade kanske varit att rulla in Hardie som hade fått öppet mål.

Efter en timme var det reducerat - återigen en snabb passningssekvens och Hardie kom fri mot Woodman och kunde placera in bollen rätt så enkelt till sist. 5 mål från 6 matcher nu. Man hoppas Skottlands förbundskapten Steve Clarke har koll.

Finn Azaz - matchens lirare på mitten
Det har tagit några matcher - men Azaz känns på god väg tillbaka till formen som gjorde honom så pass dominant i League One ifjol. Idag överglänste han båda Whittaker och Mumba på kanterna och det kändes som han hade en nyckelroll i de flesta av Argyles anfallsvåg.

Synd bara att han fick snedträff när han försökte skjuta på volley i straffområdets mitt i andra halvlek - det var en bra chans i ärlighetens namn.

Varför känns alla hörnor så bortkastade?
Vi hade som sagt 14 hörnor. Det kändes inte som en enda ledde till en farlig målchans. Känslan kändes igen från förra säsongen i League One där trots 101 poäng gjorde vi knappt ett enda mål från hörna trots att vi hade massor i varje match.

Statistiken säger att bara typ 3% av hörnor leder till mål i den moderna fotbollen - det var nog avsevärt mer förr i tiden. Man får inte knuffa backarna eller målvakten ur vägen lika mycket längre är kanske en orsak.

Men något måste man väl kunna göra? Åtminstone spela kort och behålla bollen. Att skicka in bollen i straffområdet på chans känns ärligt talat rätt hopplöst - och leder oftast till farliga kontringar för motståndarna.

Preston är bra - men playoffkandidater som bäst
Det är fem raka segrar för Preston nu och de leder alltjämt Championship. De har släppt in färre mål i serien än någon annan och det var tydligt att framgångarna bygger på en stark defensiv. Problemet de har haft har snarare varit att de har haft svårt att göra mål själva - men nyförvärven denna sommar har sett vassa ut, och särskilt dagens debutant Liam Millar plus amerikanen Duane Holmes (från Huddersfield) och irländaren Will Keane (från Wigan) har utmärkt sig i säsongsinledningen.

Däremot har jag svårt att tro att de komma kunna hålla sig kvar i den absoluta toppen - exempelvis de nedflyttade lagen från Premier League är på en helt annan nivå resursmässigt och har bredare trupper. Men det ser ut som om de skulle kunna utmana om en playoff-plats åtminstone.