Födelsejubileum för Engelsk fotbolls första superstjärna

Födelsejubileum för Engelsk fotbolls första superstjärna

Steve Bloomer - anfallsess

"Steve Bloomer's watching, Helping them fight, Guiding our heroes, In the black and the white. For all teams who come here, There's nowhere to hide, Everyone is frightened, Of that Derby pride."

Idag för prick 150 år sedan föddes den störste spelaren som någonsin iklätt sig Derby Countys färger. Hans namn var Steve Bloomer. Med sina 353 mål på 598 ligamatcher - varav 535 matcher och 314 mål i översta divisionen - och 28 mål på 23 landskamper var han Englands första superstjärna. Han är listad i Football Leagues "100 Legends" och i "English Football Hall of Fame". Att det finns en byst av honom på Pride Park Stadium är förstås självklart.

Stephen "Steve" Bloomer föddes den 20:e januari 1874 och som barn flyttade han med sin familj till Derby från Staffordshire. Några år senare upptäcktes han av Derby County när han spottade in mål för Derby Swift. Att det var något speciellt med den unge Bloomer stod utom allt tvivel när han i sin debutmatch, mot Darley Dale 1892, gjorde hela fyra mål! Han gjorde det som 18-åring och detta i en tid när det inte var så vanligt med tonåringar på seniornivå. När han gjorde sin ligadebut, mot Stoke i september samma år, gjorde han förstås också mål. 

1895 debuterade han i landslaget och hans målsnitt där är smått fantastiska 1,21 mål per match - ett rekord som stod sig i över 50 år.

I fjorton säsonger var han the Rams främste målskytt, och fick han frågan hur det kom sig att han var så effektiv, var svaret kort och koncist: "Jag försöker komma dit först".

Han var inte en särskilt lång eller välbyggd man, Steve Bloomer, men med sina oväntade och ovanliga skott, från vänster- såväl som högerfoten, spred han skräck i varenda försvar riket runt. Det var med en otrolig blick för spelet, snarare än magiska dribblingar och finter, som Steve Bloomer gjorde sig ett namn i Derby och i England.

1906 gick Bloomer till Middlesborough. Där var han den klubbens bäste målskytt säsongerna 1906/07 och 1907/08. 1910 var han åter i Derby County och förde ett par säsonger därefter laget tillbaka upp i högstaligan. Han gjorde sitt sista ligamål för Derby den 6 september 1913 mot Sheffield United och spelade sin sista ligamatch för Derbys A-lag den 31 januari 1914 mot Burnley när han var 40 år och 11 dagar.

1914 sökte Bloomer lyckan som manager i Holland och i Tyskland, ett mycket dåligt karriärsval skulle det visa sig. Efter första världskriget och efter fyra år i tysk fångenskap, där han bland annat nåddes av beskedet att en av hans döttrar hade avlidit hemma i England, tränade Bloomer - och spelade med - Derbys reservlag, innan han avslutade sin karriär i klubben som assisterande manager. Han var också tränare i spanska Real Union, Irun, och vann Copa Del Rey 1924.

Bloomer hade fyra döttrar, av vilka två uppnådde vuxen ålder, och han och hans familj bodde på 35 Portland St. i Derby. Den 16:e april 1938 avled Steve Bloomer efter en tids sjukdom. Människan Steve Bloomer var död, men inte legenden.

Steve Bloomer vann skytteligan i högstadivisionen hela fem gånger, alla med Derby. Med denna siffra är han den som vunnit flest gånger i en och samma klubb. Jimmy Greaves vann skytteligan sex gånger men gjorde så med två klubbar. Säsongerna Bloomer vann var 1895/96, 1896/97, 1898/99, 1900/01 och 1903/04. 

Torbjörn Karlsson2024-01-20 09:10:00
Author

Fler artiklar om Derby