Förbättringspotential

Förbättringspotential

Vi ligger långt ned i tabellen. Kråkorna kraxar, hyenorna är på språng, på jobbet tråkas jag, på nätet hpnas jag och runt omkring mig undrar folk vad som hänt med Arsenal. Jag undrar också, men skall nedan sätta finfret på saker jag noterat som påverkar lagets beteende och placering.


*  Disciplinen
Det känns i hela kroppen när man ser hur Arteta och klubben hanterar disciplinen. Att stänga av Guendozi var nog i någon mån rätt, men att se honom vara i sin full flair och i effekt i Hertha Berlin, att se vårt spel sakna sådan kreativitet att man bara blir ledsen; då kan man undra om Arteta är ett offer för sin egen mentalitet och disciplin. Han verkar inte kunna förklara Özils frånvaro på ett vettigt sätt; det borde ligga något annat bakom än det fotbollsmässiga. Arteta är ett klockrent offer för sina egna beslut. 

* Transfers
Efter sommaren gjordes det några rätt underliga transfers i klubben. Hur Pablo Mari och Cedric Soares så snabbt kunde ges långtidskontrakt borde nog undersökas kraftigt. Det gick snabbt, det var en och samma medlare med i bilden och det slutade ju med att Raul Sanllehi fick lämna sin post. Parallellt sitter William Saliba och ruttnar på en U23-stol. Willian fick ett jättejkontrakt på tre år. Han var gratis när han kom, men gavs ett treårsavtal med en hyfsat fet lön. Det är lätt att sitta på läktaren och kommentera detta, men i många av dessa fall är transferpolicyn ifrågasatt.

* spelsystemet
Vilket? Ja, efter 11 matcher i Premier League, så undrar jag fortfarande. Hur skall han spela? Som Liverpool, med hög press, omställning och inlägg från kanterna? Nej, det funkar ju inte. Spela runt i försvaret och låta någon back dynga upp dem i banan? Det går när David Luiz får träff på bollen, men det är ju ytterst sällan. Så är det att dominera centralt, vinna boll och ställa om. Jo, det vanns en del bollar mot både Wolves och Tottenham, men det kommer ju inga löpningar. Spelarna står vända mot dig och ingen tar luckorna som skall öppnas upp bakom. Å vem skall styra spelet centralt. Jag kan sakna en riktig 10a, som bollmottagare och länk. . Jag undrar...

* centrala mittfältet
Naturligtvis är det ren otur att Thomas Partey gått sönder. Han hade behövts i de senaste matcherna. Men skall hela mittfältet stå och falla med en spelare som knappt luktat på Premier League.. Det kan inte vara guds mening. Xhaka, Dani Ceballos, Mohamed Elneny och Joe Willock skall stå för mittfältets ägande och kreativitet. Men det finns ingen som kliver fram. Elneny har överraskat positivt. Willock har också visat en hel del intressanta spelgenialiska saker, men både Xhaka och Ceballos blandar och ger på tok före mycket. De kliver inte fram, de skapar ingenting och rullar mest sidled eller hemåt.

* omställningar
De senaste 25 åren har Gunners levt på snabba omställningar. Jo, nästan. Man har vetat att Gunners vid bollerövring ställer om snabbt, slår boll på löpande spelare och parallellt kommer tre-fyra till som söker luckor, som söker spelalternativ. Dessa omställningar är i princip försvunna. De fanns i början av säsongen och vid några mål i FA-cupen, men i serien är dessa fulllkomligt borta. Som att man väntar in ett uppställd försvar. Jag ser sällan spelare som kommer och söker löpvägar bakom backana, utan istället stannas det upp och det vänds hem och man tappar möjligheten. I Pépé, Bellerín, Tierney och Saka har Arteta snabba spelare som gjorde för omställning. Men det utnyttjas sällan. 

* mentaliteten
Jag undrar hur krigarinstinkten är i laget. Vill man verkligen vinna, vill man skapa chanser, pröva något nytt eller viker man ned sig? Jag saknar krigarna, spelarna som tar en kula för de andra, en som trycker på och visar mentalitet. Det är få gånger jag har sett dessa vågor på vågor, på vågor av kreativt mentalt spel. Det lyfts inte tillräckligt och här undar jag om Arteta är en tillräcklig matchcoach. 

* kreativiteten
Jag kan inte undgå att komma tillbaka till kreativiteten i laget. Antalet målchanser som skapas är enormt magert. Där Mesut Özil försvann skall Xhaka eller Dani Céballos kliva in. Det händer för lite. En världsmästar-tysk kunde slå de aviga, avgörande bollarna som motståndarna inte anade. Nu försöker man komma runt på kanten, vika in och sedan misslyckas med inläggen. Jag blir fan tokig på hur dåliga inlägg vi slår och varför vi slår dem. Det var likadant mot Wolves. De hamnar på halvdistans eller ingenstans. Jag vill ha en motor som kan hitta lyftet bakom backlinjen, som slår bollen med millimeterprecision in i straffområdet och som sedan letar sig in i det farliga området. Att lyra från ytterbackar eller slå långbollar. Det håller inte. 

* Ungdomliga moralen
Han sitter med en guldgruva av unga spelare i truppen. Willock, Nelson, Smith-Rowe, Maitland-Niles, Nketiah, Balogun och Saka. Det var länge sedan Arsenal hade en sådan rad av spelare som kan gå in och ge laget en skjuts framåt. Jag tycker inte att man skall spela de unga spelarna bara för att ge dem tid. I alla fall inte i Premier League, men just nu måste man ifrågasätta varför han inte gör det. De har visat framfötterna i Europa League och när de större spelarna går i tomme, är det inte dags att lyfta dem då? Det skapar en boost, det ger dem en chans att påverka matchbilden och det visar dem att det finns en tro på de egna akademin.Här måste nog Arteta våga mera fär att få den nödvändga bosten.  

* Målskyttet 
Det har gått hyfsat troll i detta nu. 10 mål. Inte ett spelmål på hur länge som helst och forwards - inklusive den stre målskytten Aubameyang är livlösa. Spelar Arteta rätt? Är det rätt att speöa en ensam Striker. Skall vi ha in fler i boxen på studs, returtagning och chanstagning? Vi måste ha igång målskyttet. Nu. Skall Arteta låta Aubameyang kliva in i Europa league för att göra mål mot Dundalk? Men samtidigt måste han komma näemare mål för att få tag på de få inspel och de många inlägg som kommer. Målskyttet är blött just nu. Krutet måste torka och bli färdigt för avlossning. Skall Aubameyang vilas? In med Nketiah en sväng och kolla hur det funkar?

* Backlinjens spelförståelse
Avslutar med att inse att det finns för många backar med bristande spelförståelse. Nu har Arteta spelat Holding, David Luiz och Gabtiel Magalhaes centralt. Det verkar som att två av dessa tre är förstavalen. Pablo Mari finns bakom som alternativ, men jag tvekar. Gabriel kan bli en storback på sikt, men alla tre saknar bland fullständigt spelförståelse när det gäller att spela upp bollen, täcka yta eller gå tidigt på anfallande spelare. Här och var kan jag irriteras på markeringsspelet- främst vid fasta situationer. Sedan kan man ifrågasätta om båda ytterbackarna skall följa med så långt upp. Vid en kontring, som emot Spurs, är de långt efter i löpningarna. 

Men annars är resten rätt ok. 
 

Magnus Falk2020-12-08 19:50:00
Author

Fler artiklar om Arsenal