Förlust för Chelsea i finalen av NextGen Series

Chelsea var det klart bättre laget under första halvan av finalen av Champions League för U19-lag. Målchanserna förvaltades dock inte och när domaren pekade på straffpunkten två gånger för Aston Villa i den andra halvleken var matchen förlorad.

Chelseas U19 hade tagit sig hela vägen till finalen i NextGen Series vilket kan jämställas med Champions League för U19-lag. I finalen väntade, något överraskande, Aston Villa som liksom Chelsea vann sin semifinal efter förlängning.

Vägen till finalen för lagen (Chelseas resultat till vänster och Aston Villas till höger):

Semifinal
Arsenal (N) 4-3 (förl.) Sporting (N) 3-1 (förl.)

Två lag som tog sig igenom gruppspelet med en del problem alltså, men som sedan imponerat. Chelseas väg till finalen känns spontant som några klasser tuffare än Aston Villas, men det är naturligtvis skillnad mellan A-lag och U19-lag.

Finalen spelades på en gropig plan i italienska Como och det var Chelsea som var det klart bättre laget i den första halvleken. Chelseas offensiv med främst Lewis Baker, Alex Kiwomya, Islam Feruz och Jeremie Boga skapade flera chanser och borde fått in någon boll bakom Villa-keepern. När domaren satte pipan till munnen och lät halvtidssignalen ljuda var det ännu 0-0, men klar fördel Chelsea.

Andra halvlek började illa för de för dagen svartklädda Chelseaspelarna då Aston Villa tidigt fick en straff tilldömd sig. Graham Burke gjorde inget misstag och Chelsea var i underläge. Ett underläge man inte lyckades resa sig ifrån. Laget skapade en del chanser, men övertaget från den första halvleken var borta och Aston Villa spelade stärkta av sitt ledningsmål bättre än i den första halvleken. Chelsea flyttade fram för att nå en kvittering, men målet uteblev och istället fick man Kiwomya utvisad med två minuter kvar och på stopptid en straff till mot sig som gjorde Burke till tvåmålsskytt och Aston Villa till mästare.

Finalförlusten till trots så har Chelseas ynglingar gjort en mycket stark insats genom turneringen där man flera gånger varit uträknade. Bortamatchen mot Barcelona ett utmärkt exempel där Chelsea vann med 2-0 trots att laget tidigt i andra halvlek fick Connor Hunte utvisad vid ställningen 1-0.

Förlusten till trots så fick Lewis Baker glädjas åt att bli utsedd till bäste spelare i turneringen och Islam Feruz vann guldskon som bäste målskytt.

Så spelade Chelsea i finalen:
Mitchell Beeney - Andreas Christensen, Alex Davey (Charlie Colkett 74), Daniel Pappoe, Kevin Wright - Nathan Ake, Lewis Baker (c), Ruben Loftus-Cheek (Connor Hunte 70) - Alex Kiwomya, Islam Feruz, Jeremie Boga
Oanvända avbytare: Ben Killip, Fankaty Dabo, Dion Conroy, Tika Musonda, John Swift

En tung förlust alltså, men ungdomarna får ta nya tag i FA Youth Cup där semifinal mot Liverpool väntar, borta 12 april och retur hemma 19 april. Chans att försvara titeln och kröna säsongen med en tung titel finns alltså fortfarande.