Från Grant till Villas-Boas (del 3 av 5)
Guus Hiddink, räddaren i nöden.

Från Grant till Villas-Boas (del 3 av 5)

Vi har kommit till den tredje, och kanske den mest omtyckta av alla, tränarna efter José Mourinhos styre. Holländaren Guus Hiddink.

Guus Hiddink 12 Februari 2009 – 30 Maj 2009
När Scolari fick lämna Chelsea i förtid så kontaktade Roman sin gode vän Hiddink. Holländaren, som vid tidpunkten var förbundskapten över Rysslands landslag, hade tidigare gjort bra resultat med PSV och var något av en revolutionär inom holländsk fotboll. I Chelsea gjorde han ingen besviken.

Under andra halvan av säsongen radade Chelsea upp segrar. Man gick igenom som en maskin och förlorade endast en match under Hiddinks ledning (borta mot Tottenham 1-0). Det hade i slutändan inte spelat någon roll om Chelsea vunnit alla sina matcher i PL under Hiddinks ledning, vilket laget nästan gjorde, för det hade ändå inte gett Chelsea titeln. Hiddinks intåg kom en gnutta för sent.

Exakt vad Hiddink gjorde är svårt att sätta fingret på. Han spelade stundtals både 4-3-3 och 4-4-2, men framförallt var han en mästare, och är fortfarande, på att få laget att dra åt samma håll. Chelsea fungerade som ett kollektiv, alla gav allt för laget. I många matcher var det ett snuskigt disciplinerat Chelsea som motståndarlagen stötte på. Det veks inte en tum.

I CL så var Chelsea, under Hiddinks ledning, lyckosamt. Fram tills Chelsea stötte på FC Barcelona. En norrman som stod för en av världshistoriens mest uppseendeväckande, och usla, insatser förtog helt och hållet Chelseas fina prestation. 0-0 borta och 1-1 hemma, där Chelsea hade 3-4 klara straffsituationer, tog FC Barcelona vidare till final. Ballack och Drogbas vrede gick inte att ta miste på efter matchen. Även Hiddink var extremt kritisk till insatsen, men aningen mer nyanserad. Chelseas Golden Boys gick miste om att spela sin andre CL-final på lika många år, och frågan är om inte CFC stått som segrare den gången. Om laget nu hade givits chansen.

Hiddink fick i varje fall spela hem en trofé till Stamford Bridge. FA-cupen vanns nämligen. I finalen slogs Everton tillbaka med 2-1 och Hiddink firade tillsammans med sina spelare. Uppskattningen av holländaren var enorm, både från spelar och supporter håll. Röster höjdes om att anställa Guus Hiddink permanent, men det var inte aktuellt.

Den 30 Maj lämnade holländaren, som en av de mest hyllade tränarna i Chelseas historia, fansens och spelarnas önskningar till trots.

Guus Hiddink Statistik
Coachade Matcher: 21
Vinster: 15
Oavgjorda: 5
Förluster: 1
Vinstprocent: 71.43%
Antal Troféer: 1
Antal Finaler: 1

Sammanfattning: Få tränare har fått med sig både fansen, spelarna och ägarna i en klubb på så kort tid som Guus Hiddink. Balansgången mellan att vara den som tar ansvaret, besluten och samtidigt hålla samman gruppen är extremt svårt, men det klarade Hiddink med bravur. Hans taktiska kunnande är det ingen som ifrågasätter. Sällan har man sett ett Chelsea uppträda så disciplinerat som laget gjorde under Hiddinks tid, men det gör inte ett lag som inte tror på sin manager fullt och fast. Betydelsen av Hiddink var enorm. En misslyckad säsong blev till slut en helt okej sådan. En förlust och en vinstprocent på 71% säger väl en hel del. Holländaren kan sina saker.

Erik Belfrage2011-11-28 10:08:00
Author

Fler artiklar om Chelsea