2024-10-19 13:30

Cardiff - Plymouth
5 - 0

Fyra tankar efter 0-5 mot Cardiff
Rooney har mycket att tänka på nu

Fyra tankar efter 0-5 mot Cardiff

Förlust med 0-5 mot tabelljumbon och dessutom utvisning för säsongens utropstecken Ibrahim Cissoko. Kan en fotbollsmatch bli mer av en besvikelse än så?

Bra inledning - men två snygga mål av Cardiff
Matchen började i frenetisk tempo och precis som i tidigare matcher såg båda lagen farliga ut när de anföll. Cardiff gick inte att känna igen från laget som hade ställt upp defensivt i varje match i säsonginledningen under Erol Bulut - och fått stryk. Snabba passningar längst marken verkar vara grejen under tillfälliga tränaren Omer Riza som verkar ha vänt på sitt lag på kort tid.

Men Argyle skapade ett gyllene läge i inledningen, när en djupledspassning från Morgan Whittaker friställde Michael Obafemi. Ensam med målvakten lyckades han inte få skottet på mål. 

Istället var det hemmalaget som tog ledningen efter 16 minuter, när australiensaren Alex Robertson hittade krysset från vinkel utanför straffområdet. Ibland får man bara lyfta på hatten. 

Hemmalagets gigant var dock hemmasonen och walesiska landslagsmannen Ruben Colwill som dirigerade det mesta som de producerade. Han satte också 2-0 kort därefter efter att han lyckades ta ner en hög boll i straffområdet och skjuta samtidigt som han petade undan Adam Randell. Var också riktigt bra gjort men lite frågetecken kring Randell som vägde lätt i närkampen.

Utvisningssituationen som avgjorde matchen
Strax innan halvtid kändes det ändå som om Argyle var med i matchen. Cardiff förtjänade sin ledning men 2-0 var något smickrande. Sedan kom katastrofen.

Cardiff verkar ha haft en plan att reta upp Ibrahim Cissoko - som nu tyvärr har visat världen att detta kan lyckas. Högerbacken Perry Ng var uppenbarligen i örat på honom och hade dessutom kapat honom ett par gånger och hade tur att han inte redan var varnad.

Efter 41 minuter blev Cissoko kapad igen av hemmalagets David Turnbull. Ng följde upp med att efter avblåsningen högst avsiktligt sparka bollen på den liggande motståndaren med full kraft. Argylespelaren reagerade ilsket mot Ng, såg ut som om han skulle ta strypgrepp men nöjde sig med att putta honom i bröstet. Ng föll förstås bakåt dramatiskt till marken. Domarens beslut blev frispark för Argyle, gult för Ng och rött för Cissoko. Jag kan bara tänka mig att det var kroppsspråket som avgjorde här - det var verkligen mord i blicken.

Och man får förstås skylla sig själv om man höjer armarna mot en motståndare, så Cissoko får lära sig lite bättre självkontroll. Samtidigt kan man verkligen undra hur det kan bli så - våldsammare handlingar ska ju straffas hårdare. En annan domare kunde lätt ha varnat Cissoko och visat ut Ng - eller nöjt sig med att varna båda. Att Ng sedan öppet firade utvisningen var inte vackert heller.

Inga tankar på att stänga ner matchen
Wayne Rooney, för dagen uppvisad på läktaren på grund av utvisningen mot Blackburn, hade tydligen inga tankar på att försöka begränsa skadan. Argyle fortsatte att rusa framåt varje gång tillfälle gavs och trots ett tidigt 0-3 mål i början på andra halvleken bytte in två anfallare i Ryan Hardie och Freddie Issaka efter en timme. 

Det kändes faktiskt rätt konstigt och var huvudanledningen att matchen slutade med så stor segermarginal för hemmalaget. Det kändes som om Argyle lätt hade kunnat byta in en försvarare till, säg Victor Pálsson som extramittback, och sett till att inte släppa in fler mål. 

Rent allmänt känns det som om vi måste hitta ett annat sätt att spela på bortaplan, eftersom facit hittills är en poäng, ett mål och tolv i baken utanför vår halvö i sydväst.

Hur hämtar man sig från en sådan smäll?
I intervjun efteråt ville Rooney betona att det var viktigt att gå vidare och att detta inte var det riktiga Argyle vi hade sett. 

Vi har dock åtminstone sett det en gång tidigare, i premiären mot Sheffield Wednesday som slutade 0-4. Då skyllde man på för många nyförvärv i laget samtidigt och inga bra motståndare under försäsongen. Det kan man inte riktigt skylla på nu. Tror inte någon vill skylla på domaren heller - det är viktigare att få Cissoko att bättra sig. 

Man ska dock säga att Cardiff var mycket bra för dagen och var på god väg mot andra raka hemmasegern även innan utvisningen. Det är inget bottengäng om de kan fortsätta spela så och Riza har nog en bra chans att få tränarjobbet permanent nu.

Redan på onsdag är det dags igen - med en annan svår bortamatch mot hemmastarka men relativt formsvaga Millwall. Jag hoppas se en rejäl reaktion från Argyle i den matchen.
 

Geoff Bache2024-10-19 22:50:00
Author

Fler artiklar om Plymouth