Hoist the Blue Flag 18/7

Jakten på en anfallare- Patrik Haglund

Chelsea och dyra anfallare går inte riktigt ihop. Under Abramovich-eran i synnerhet har vi sett många toppklassanfallare gå från att vara fruktade av motståndarförsvarare till i princip utskrattade i vissa fall. Även vid millennieskiftet fanns detta problem när Chris Sutton, som hade öst in mål för andra Premier League-klubbar, köptes till Chelsea för tio miljoner pund. Sutton lyckades inte alls i Chelsea, utansåldes efter bara en säsong. Det senaste decenniet har Adrian Mutu, Mateja Kezman, Hernan Crespo, Andriy Shevchenko, Claudio Pizarro och Fernando Torres värvats för dyra pengar utan att motsvara förväntningarna.

Spelarna har inte lyckats anpassa sig till spelsystemet, kommit helt ur form eller inte klarat av acklimatiseringen till Premier League. Återigen är Chelsea på jakt efter ny anfallare denna sommar.
Fram till för en dryg månad sen var Falcao nummer ett på Chelseas önskelista. Monaco överraskade många när de lyckades säkra värvningen av Falcao, som förmodligen ”bara” kommer bli en kung över Europa League efter det karriärvalet. Cavani var sedan den mest eftertraktade anfallaren i Europa, där det kändes som att Chelsea ledde jakten länge. PSG kunde dock komma överens med Napoli och ser ut att fixa köpet av uruguayanen.

Det finns inte så många kompletta världsanfallare kvar för Chelsea att köpa den här sommaren. De senaste veckorna har det ryktats om Christian Benteke, som vill bort från Aston Villa efter en strålande debutsäsong. Han har inga riktigt tydliga svagheter i sitt spel, utan är skicklig på det mesta. Jag tycker dock att han är ganska lik Ba och Lukaku i spelstilen, och därmed skulle han inte ge någon ny dimension i Chelsea. En bra värvning långsiktigt eftersom han är ung, men när Lukaku redan finns där är den inte så nödvändig just nu.

Wayne Rooney har också gjort en transferbegäran och Chelsea är såklart intresserade. Jag tror detta skulle vara en utmärkt värvning för Chelsea. Ett decennium av erfarenhet i Premier League där han har hållit en jämn nivå målmässigt. Rooney har spelats ur position framförallt under 2012/13 när han oftast fick spela offensiv mittfältare eller precis bakom Van Persie. Men som renodlad anfallare är han utan tvekan som bäst. Här tror jag att Mata, Hazard och Oscar skulle finna ett ypperligt bra samspel med Rooney som har den där speluppfattningen så få spelare har. Han kan både möta upp och sjunka ner i banan för att länka ihop spelet, men även gå på djupet för instick.

Ett alternativ som sällan har testats i Chelsea är att spela med två anfallare. Även om 4-2-3-1 nästan alltid ska användas är det bra att ha alternativet att spela med en extra anfallare. Med Rooney blir detta lätt att genomföra eftersom han ofta har spelat tillsammans med en annan anfallare i Manchester United.

2012/13 blev kanske inte vad Rooney hade tänkt rent personligt och det har funnits frågetecken kring hans fysik från Sir Alex, inte minst det senaste året. Mourinho är ett fan av Rooney och kan säkert få Rooney tillbaka i riktig storform igen. Det är en kontroversiell övergång och David Moyes har sagt att Rooney inte kommer lämna klubben, men ett bud runt 25 miljoner pund (vilket skulle vara ungefär hälften av Cavanis transfersumma) kanske kan övertyga Man United till försäljning.

Lösa rykten om att Chelsea skulle vara intresserade av Luis Suarez stör mig något enormt dock. Förmodligen är det bara påhitt, och jag tänker inte ens diskutera hur fel den övergången skulle vara.

Under förutsättning att någon av Demba Ba eller Fernando Torres säljs behövs definitivt en anfallare, till exempel Wayne Rooney. Annars kan det bli lite överflödigt med fyra anfallare, när Chelsea oftast bara spelar med en. Men ganska snart börjar säsongen och till dess bör dessa beslut ha blivit fattade.      

Patrik Haglundloven@chelseasweden.com2013-07-18 08:33:49
Author

Fler artiklar om Chelsea