Hoist the Blue flag 26/6

Oscar är framtiden- Patrik Haglund

Oscar har alla förutsättningar att bli VM-kung nästa år

Oscar kom lite i skuggan av Eden Hazard och Juan Mata när han anlände till Chelsea förra sommaren. Där fanns redan liknande spelare som honom, och när hela Europa jagade Hazard blev värvningen av Oscar kanske inte lika omtalad. Sedan spelades OS i London och Oscars prestationer imponerade på de flesta. Många fick upp ögonen för honom, men det var fortfarande ganska klart att Hazard var den stora värvningen när Premier League drog igång.

På samma sätt har Oscar stått lite i skuggan av Neymar i det brasilianska landslaget. De senaste åren har nästan allt fokus varit på Neymar och dennes spektakulära finter. Medan Oscar har spelat stabilt på mittfältet har Neymar fortsatt att glänsa med underbara mål, inte minst under denna sommars Confederations Cup.

Till nästa års VM kommer det förmodligen vara enormt stor press på Neymar. Han ska vara den store stjärnan i Brasiliens jakt på VM-guld i hemlandet. Vi har sett hur denna ofantliga press på en enskild spelare har blivit för mycket för individen under tidigare VM-turneringar. 2006 var Ronaldinho den som skulle skjuta Brasilien till andra raka VM-guldet, men lyckades inte göra ett enda mål samtidigt som landet åkte ut redan i kvartsfinal. 2010 var Lionel Messi utan tvekan världens bäste spelare, men i den turneringen gjorde inte han heller något mål och Argentina nådde ”bara” kvartsfinal. I samma turnering var tanken från engelsmännen att Wayne Rooney skulle vara deras frälsare, men både han och England misslyckades totalt.

Därför tror jag risken är stor att Neymar inte pallar trycket nästa sommar. Vi får inte glömma att han fortfarande är en väldigt ung stjärna. Det är en sak att glänsa i Confederations Cup, men en helt annan i en VM-turnering. Brasilien behöver någon som tydligare kan ta mer ansvar. Någon som kan glänsa när Neymar stoppas. Oscar kan vara denna spelare, med de kvaliteter han har på planen. Blicken för spelet är nog det som har imponerat mest på mig under hans första säsong i Chelsea. Han hittar i princip alltid rätt alternativ, och många gånger är motståndarna inte alls med på noterna. Jag minns Di Matteos sista ligamatch som tränare för Chelsea där ett inlägg styrdes av Oscar till Daniel Sturridge på ett makalöst sätt. Sturridge fick ett drömläge, men missade tyvärr. Ett exempel på Oscars förmåga att alltid hitta den rätta passningen.

Det ska bli oerhört intressant att se Oscars utveckling under nästa säsong. Med en säsong i benen bör framstegen bara fortsätta. Samtidigt är det ju upp till Mourinho hur mycket han kommer spela med tanke på hur hård konkurrensen är på hans positioner. Vi får hoppas att Oscar fortsätter att hitta de rätta passningarna när tillfälle ges.   

Patrik Haglundloven@chelseasweden.com2013-06-26 10:34:07
Author

Fler artiklar om Chelsea