Hoist the Blue Flag 6/3

Goda och dåliga nyheter gällande två svenskar i Chelsea - Postat av Andersson

Jag har klagat över det här förut. Det är svårt att hitta några riktigt intressanta diskussionsämnen när turerna kring vår interim s.k. “tränare” suger musten ur såväl journalister som bevakar laget som den genomsnittlige supportern. Mr Chelz Shop himself kom förbi tidigare idag, levererade ett par efterlängtade t-shirts och stannade på en kopp kaffe. Han sammanfattade det ganska bra då han sa att det gav en viss känsla av obehag att kolla på Chelseas matcher efter RDM’s uttåg. Jag har inget emot att se Chelsea förlora om det sker mot ett klart bättre lag eller om man åtminstone visar upp ett spel och en vilja som ger hopp om liv för framtiden. Men att se ett spel utan någon idé eller strategi är plågsamt. Jag är i alla fall glad att det är Gunners som vi har bakom oss i tabellen. Hade det varit ett formstarkt Spurs hade jag blivit riktigt orolig. 
 
Nåja, nog med min klagolåt. Det finns två nyheter som har hamnat en aning under radarn som jag tänkte ta upp. En bra, en dålig och båda med svensk koppling. Vi börjar med den dåliga. 
 
---
 
Den 19-årige svenske mittfältstalangen Amin Affane hamnade i Chelseas ungdomsakademi 2012 och lånades inför säsongen ut till Roda JC i den nederländska ligan. Där har han funnits på planen i 15 matcher och gjort ett mål. Men nu har det visat sig att hans vistelse i Roda inte varit helt oproblematisk. En incident i en ungdomsmatch gjorde att A-lagtränaren Marcel Brood fick nog och petade honom till B-laget. 
 
Enligt nederlänsk press (via google translate, så ta inte det här för en absolut översättning/sanning) så ska han först ha klagat över smårtor och sedan helt ignorerat både sin tränare och dennes instruktioner. 
 
Enligt A-lagstränaren Brood ska Affane haft problem både på och utanför planen under en längre tid. Brood säger (återigen enl Google Translate) att “Affane är knappast den tuffaste spelaren jag jobbat med. Han har fått gott om varningar och vi har nu nått en punkt där han måste börja lära sig av sina misstag.
 
Det mesta tyder på att Affane gjort sin sista match i Rodas A-lag. Det återstår att se om Chelsea väljer att ta honom tillbaka till London (vilket i nuläget känns osannolikt) eller om Affane tvingas hitta en ny klubb när hans kontrakt går ut till sommaren. 
 
---
 
Den goda nyheten är att den svenska landslagsanfallaren Sofia Jakobsson skrivit på för Chelseas damlag. 
 
Som umebo tycker jag det här är lite extra roligt eftersom Jakobsson spelade för Umeå IK under fyra säsonger och hann med 18 mål på 58 matcher och två SM-guld i den svarta tröjan. Hon har även en stadig plats i landslaget sedan ett par år och har gjort 5 mål på 23 matcher. 2011 försvann hon till den ryska ligan, men när det stod klart att Rossijankas prat om storsatsning inte var mer än just prat började hon leta efter en ny klubb. Och trots att både Paris Saint-Germain och Arsenal var ute efter hennes underskrift föll valet på Chelsea. Jakobsson säger att Chelsea erbjuder “...en fantastisk infrastruktur och en professionell personal, med en väldigt erfaren tränare”. Lagets tränare Emma Hayes var nöjd och spådde att Jakobsson “...will cause havoc in the FA Women's Super League
 
Den nya högsta damligan FAWSL går snart in i sin tredje säsong och hittills har Chelsea inte imponerat trots höga ambitioner. Man har haft svårt att behålla sina bästa spelare och förra säsongen slutade med en sjätteplats i en liga med blott åtta lag. Men genom att värva ett gäng rutinerade spelare hoppas man bringa lite stabilitet till ett ungt lag. Förutom Jakobsson har man även värvat några engelska spelare och två isländska landslagsspelare. 
 
Till skillnad från herrarnas Premier League spelas FAWSL under sommarhalvåret så Jakobsson och resten av Chelsea Ladies är just nu mitt uppe i sin försäsongsträning. Om allt går enligt planerna finns hon i startelvan när säsongen drar igång borta mot Doncaster 23e mars.

John Andersson2013-03-06 17:15:00
Author

Fler artiklar om Chelsea