I Nöd och Lust

I Nöd och Lust

Robert tycker till

På grund av ett tekniskt missöde och datorhaveri publicerades inte Roberts populära krönika i medlemstidningen Bull's Eye nr 46, den kommer här istället!

=========

I NÖD OCH LUST

Bruno Lage? Vem av oss visste vem det var för några veckor sedan? Nu är det han som ska ta oss till nästa nivå, eller till den nivå Fosun vill ta oss. Till vilken nivå vill Fosun ta oss? Själva säger de (Jeff Shi) att ambitionen är densamma som tidigare, dvs att Wolves ska bli ett av Europas topplag. Vi vet väl åtminstone lite mer när transferfönstret stängts, eller?

De ekonomiska förutsättningarna verkar oklara. Vi sägs i flera sammanhang ha dålig ekonomi och att vi måste sälja spelare för att kunna köpa. Om det är så innebär det att vi behöver göra väldigt smarta affärer. Lån med ”option to buy” kan vara en framkomlig väg. ”Swapdeals” en annan och naturligtvis att fynda på marknader där det går att fynda, typ sydamerika som verkar vara i fokus för en stor del av vår scouting. Dessutom har vi många spelare ute på lån, vilka borde kunna användas i byteshandel eller inbringa en slant om de säljs.

Bruno (kan vi kalla honom det efter Nuno? Nej, jag kallar honom Lage) verkar förespråka offensivt spel (hellre 4-3 än 1-0?) med ett 4-4-2 med två defensiva centrala mittfältare, två yttrar som rör sig mot centrala positioner i anfall och vilt attackerande ytterbackar. Man kan undra hur det passar vårt spelarmaterial. I skrivande stund är det väldigt oklart vilka spelare vi har att tillgå i augusti. Det ryktas om diverse sortier och om ett otal nyförvärv, det mesta förmodligen helt ogrundade rykten. Samtidigt säger han att han inte vill röra om för mycket i vårt etablerade spelsystem, vad nu det kan betyda...

En som verkar vara förlorad är i alla fall Patricio. I det fallet har jag en hypotes. Patricio är ju utan tvekan världsklass på mållinjen men har svagheter i luftrummet och i spelet med fötterna. Min hypotes är att hans spelstil varit en av orsakerna till att vi släppt in onödigt många mål på hörnor och inlägg. Skulle en målvakt som äger luftrummet och går ut mer och plockar ner bollar skapa trygghet för försvararna och göra oss bättre på fasta situationer emot oss? Det skulle i alla fall vara en stor vinst i så fall (vore intressant att få hörnstrategen Dr Bengtssons tankar om den hypotesen). En målvakt som är bättre i spelet med fötterna skulle även möjligen innebära mindre krav på en bollspelande sweeper (läs Coady).

Vilka av våra nuvarande spelare kan tänkas fungera bättre eller sämre i ett nytt system? Några som säkert skulle fungera bra som mer flexibla yttrar är Podence och Neto, när nu den senare är spelbar igen. Silva skulle nog gynnas av att vara en av två strikers. Han har god speluppfattning och förstår att röra sig smart och skulle nog gynnas av att inte vara ensam spets. Både Semedo och Ait-Nouri skulle nog trivas i rollernas som offensiva ytterbackar med understöd defensivt av de två centrala mittfältarna. Coady är ett frågetecken som en av två mittbackar. Han skulle riskera att bli frånsprungen i en mot en-situationer. Möjligen skulle han fungera bra som en av de defensiva mittfältarna?

Skador har varit ett avgörande problem den gångna säsongen: Med den, enligt Nunos önskemål, lilla truppen har det inte fungerat. När Jiménez skadades fanns ingen reservplan, vilket närmast är oförlåtligt. Förmodligen är det så att vi haft en otrolig tur de tidigare säsongerna och inte haft mer än en nyckelspelare skadad åt gången. Hoppas Lage ser till att laganda och god stämning kan bibehållas även om truppen blir numerärt större.

Beträffande Jiménez. Det var säsongens mest skräckfyllda minuter när han låg däckad efter David Luiz överfall. Det är klart att man inte kan vänta sig att alla supportrar förstår vad en skallfraktur innebär, men jag häpnade över vissa kommentarer, både svenska och engelska, som menade att han skulle vara tillbaka i spel under säsongen och vissa till och med att han skulle spela igen i januari... Min tanke var bara – hoppas att han inte fått inre hjärnskador! Han kommer, enligt uppgift, att spela med ett huvudskydd i fortsättningen. Om han återkommer till sin tidigare nivå och om han kommer att nicka lika gärna som tidigare återstår att se.

Fabio Silva förtjänar lite utrymme här. Han kom för rekordsumma och med imagen av att vara nästa Ronaldo. Vissa blev besvikna på vad de såg. Jag undrar vad man hade väntat sig av en 18-åring som nätt och jämnt växt färdigt Det var uppenbart att han behöver jobba på sig mycket mer muskler (vilket han sliter målmedvetet med nu) och att han behöver bli snabbare första metrarna. Det lär han lyckas med. Det han däremot redan har är en mycket god spelförståelse och därmed en förmåga att befinna sig i rätt position vid rätt tillfälle. Jag tror att han kommer att utvecklas betydligt redan kommande säsong men det tar ett par säsonger till innan vi får se hans fulla potential förverkligas. En fantasi skulle kunna vara en mix av Silvas spelintelligens och Traorés fysik. Det skulle vara en världsstjärna.



Vad kan vi vänta oss av den kommande säsongen? Jag skulle tro att det kan bli vad som helst från nedflyttningsstrid till kamp om Champions League-platserna. Om Lage kan skapa en vinnande spelidé och om vi inte drabbas av samma skadeepidemi som förra säsongen samt att vi inte försvagar truppen genom att nyckelspelare (Patricio, Traoré, Neves, Coady) försvinner utan att fullgoda ersättare tillkommer så kan det bli en positiv säsong. Hur det blir med det sistnämnda är skrivet i stjärnorna när jag skriver det här...

En förhoppning jag har är att vi ska kunna genomföra en hejdundrande medlemsresa under säsongen. En annan förhoppning är att vi ska slippa bli frustrerade av märkliga laguttagningar, för mycket sidleds- och bakåtpassande och snöpliga baklängesmål i slutminuterna. Det jag är helt säker på att vi får uppleva är känslor av både hopp och förtvivlan och triumfögonblick, för så är det att följa Wolves – i nöd och lust!

Robert2021-07-30 18:53:00
Author

Fler artiklar om Wolves