2022-10-06 18:45

Anderlecht - West Ham
0 - 1

Inför: Anderlecht-West Ham

Inför: Anderlecht-West Ham

På torsdag fortsätter West Hams europaäventyr när den tredje gruppspelsmatchen av Uefa Conference League går av stapeln. Den här gången är det den belgiska storklubben Anderlecht som står på tur i vad som på förhand får betraktas som en tidig gruppfinal.

Efter styrkebeskedet i lördags mot Wolves har West Ham fått ny luft under vingarna. Det fanns många positiva saker att ta med sig från matchen, däribland Souceks och Bowens bästa prestation för säsongen samt Scamaccas första av förhoppningsvis många ligamål den här säsongen. Nu gäller det att man bygger vidare på det här och fortsätter prestera på det sättet, så att vi förhoppningsvis kan ta ikapp de poäng vi redan tappat i inledningen av den här säsongen. Ett bra sätt att börja på är att ta ner den forna storklubben Anderlecht ute i europaspelet och på så sätt ta stadiga kliv mot en planenlig gruppseger.

Det har genom åren funnits en del svenskkopplingar till de belgiska mesta mästarna. Bland andra så har spelare som Christian ”Chippen” Wilhelmsson och Behrang Safari representerat klubben. Och på senare år har även landslagsspelare som Isaac Kiese Thelin och Kristoffer Olsson gjort en vända där. Den sistnämnda tillhör fortfarande klubben, men har gått på lån till danska Midtjylland. Men störst avtryck av alla svenskar som representerat klubben har Pär Zetterberg gjort, som efter sina elva säsonger där, idag ses som en av Anderlechts stora genom tiderna.

Anderlecht har några tunga meriter på kontot. 34 inhemska titlar, två vinster av den klassiska Cupvinnarcupen och en Uefacuptitel. Men på senare år har det gått tyngre. Man har inte vunnit ligan sedan säsongen 2016/17 och placerar sig idag så långt ner som på en tiondeplats i tabellen. Inför säsongen anställde man en ny tränare i Felice Mazzú efter att den gamla storspelaren Vincent Kompany lämnat posten för annat uppdrag. Mazzús framtid verkar dock högst osäker efter den tunga starten i ligan, och det förvånar mig inte om en eventuell förlust mot Hammers skulle bli dödsstöten för den käre Felice.

Men trots den svajiga starten på säsongen för hemmalaget kommer det inte bli en enkel match för West Ham, och motståndet får inte underskattas. På förhand ska nog Anderlecht vara det enda laget som kan hota Hammers om gruppsegern, och trots att favoritskapet såklart ligger på oss så är en bortamatch i Belgien inte bara en transportsträcka. Jobbet måste göras ordentligt. Med det sagt så hoppas jag ändå att truppen roteras. Downes, som var bäst på planen mot FCSB, borde få en ny chans här bredvid Soucek som jag tycker ska få fortsätta bygga på sin fina insats i helgen. Areola ska luftas, Antonio och Benrahma är såklart spelsugna efter petningen senast och Emerson ska återigen få bevisa att den där vänsterbacksplatsen borde vara hans även i ligaspelet.

En vinst här och man kan troligtvis vandra ganska komfortabelt mot gruppsegern resten av gruppspelet. Jag tror att vi löser det också. Mitt tips: 1-2 med mål av Antonio och Benrahma!
 

Kasper Ljungström2022-10-05 13:27:16
Author

Fler artiklar om West Ham