2020-03-04 20:45

FC Utrecht - Ajax

Inför: Arsenal-Chelsea

Inför: Arsenal-Chelsea

Bara två dagar efter vinsten mot Manchester City ska Chelsea åka till Emirates Stadium för att spela derby i ligacupens fjärde omgång. Tisdagens match är det första mötet mellan lagen den här säsongen.

Englands just nu bästa lag sett till tabellposition ställs mot varandra i ett tidigt skede i Capital One Cup. Ligacupen må vara den minst åtråvärda titeln att vinna i engelsk fotboll, men prestige och en chans att slå ut ett storlag gör den här matchen viktig för båda klubbar ändå. Arsenal har imponerat hittills under säsongen och verkar visa en helt annan karaktär på plan jämfört med tidigare år. Efter förlust i första omgången av Premier League har de radat upp segrar, där offensiven i synnerhet varit välfungerande. I Arsenals senaste ligacupmatch vann de dramatiskt på straffar borta mot West Bromwich, då det blev 1-1 efter ordinarie tid och förlängning.

Chelsea, som inte har förlorat mot Arsenal på två år, har tagit sig till fjärde omgången av ligacupen genom att komfortabelt slå Swindon Town på bortaplan med 2-0. Målen gjordes av Ramires och Torres. Chelsea är precis som Arsenal i god form inför det här mötet och har inte förlorat sedan hemmaförlusten mot Basel i Champions League.

Anledningen till att derbyt kommer bara två dagar efter söndagens match mot Manchester City är att både Newcastle-Manchester City och Arsenal-Chelsea valdes som TV-matcher den här omgången av ligacupen. Eftersom dessa matcher då inte kan spelas på samma dag har the Football League beslutat att Chelsea måste spela sin match på tisdagen. Förra omgången av ligacupen hamnade Manchester City i samma situation och därmed tycktes det bli mer rättvist att City nu får spela på onsdag istället för tisdag.  

Chelsea
Bara två dygns vila för Chelsea lär innebära att nästan alla elva spelare som startade hemma mot Manchester City får börja på bänken eller stå över matchen mot Arsenal. Mourinho, som tidigare har "hotat" att spela hela U21-laget, slår fast vid att det kommer bli en hel del förändringar. "Vi kan inte ha spelare som spelar två matcher på tre dagar i oktober".

Marco Van Ginkel är den ende spelaren som är skadad för tillfället i Chelsea, och hans frånvaro lär fortsätta till våren. I övrigt har Mourinho en frisk trupp. Portugisen har indikerat att startelvan kommer se ut ungefär som den mot Swindon Town. Spelare som Terry, Lampard och Cole lär alltså inte starta.

Ett särskilt försvagat lag blir det nödvändigtvis inte, då till exempel Mata förväntas få chansen. Spanjoren har inte varit Mourinhos förstaval hittills, men kommer med största sannolikhet att starta på Emirates Stadium. En annan spelare som förmodligen får chansen att övertyga Mourinho om mer speltid är Kevin De Bruyne. Mourinho har tidigare sagt att De Bruyne inte presterat särskilt bra på träningar, och att det har varit anledningen till att belgaren inte fått så mycket speltid på sistone.

I övrigt kan spelare som Essien, Bertrand, Azpilicueta och Schwarzer få spela tisdagens match. Demba Ba, som ryktades gå på lån till just Arsenal i somras, kommer få slåss med Samuel Eto'o om startplatsen som anfallare.

Tänkbar startelva (4-2-3-1): Schwarzer; Azpilicueta, Cahill, Luiz, Bertrand; Mikel, Essien; De Bruyne, Mata, Willian; Ba.

Arsenal
Arsene Wenger har sagt att han kommer rotera laget, men ändå ställa upp med ett lag som har "stor chans att gå vidare". För Arsenals del ser skadeläget betydligt sämre ut jämfört med Chelsea. Theo Walcott har varit nära comeback, men blir tidigast tillbaka till helgen. Alex Oxlade-Chamberlain och Abou Diaby har båda allvarliga knäskador. Anfallarna Yaya Sanogo och Lukas Podolski missar också matchen. Mathieu Flamini, som gick tillbaka till Arsenal i somras, blev skadad i helgens 2-0-seger mot Crystal Palace. Det är dock oklart hur länge Flamini blir borta. Tonåringarna Serge Gnabry och Thomas Eisfeld är osäkra till spel. Båda har småskador som kommer undersökas på tisdagen.  

Mikel Arteta kommer inte kunna spela matchen efter sin utvisning i derbyt mot Palace. Spanjoren inledde målskyttet på straff, men förhindrade sedan ett friläge i den andra halvleken för motståndarna och fick därmed ett rött kort direkt.

Arsenal har traditionellt sett ställt upp med många unga spelare i ligacupen. Eftersom det är ett derby mot Chelsea kanske Arsenal går ifrån den vanan och använder några rutinerade spelare iallafall. Wenger har ändå meddelat att unga spelare som Isaac Hayden och Ryo Miyaichi kommer vara involverade.

Tänkbar startelva (4-2-3-1): Fabianski; Jenkinson, Koscielny, Vermaelen, Monreal; Hayden, Wilshere; Cazorla, Rosicky, Miyaichi; Bendtner.

Matchbild
Ett derby är ändå alltid ett derby, och därför kan vi nog förvänta oss en händelserik match även här. Arsenal kommer nog bli det spelförande laget. Med Cazorla, Rosicky och Wilshere på mittfältet är målet att ha mycket av bollen och försöka hitta instick bakom Chelseas backlinje. Framförallt mellan Chelseas innerback och ytterback, t.ex. Bertrand och Luiz, kan Arsenal-spelarna komma ner till kortlinjen och slå inlägg. Att de skulle hitta bra passningar mellan Cahill och Luiz känns dock mindre troligt med Bendtner på topp. Arsenals nyckel till seger blir att bryta ner Chelseas försvar och att inte hamna i ett sidledsrullande.

Chelsea kommer troligen satsa mycket på omställningar, även om inte de mer lämpade kontringsspelarna Schürrle och Hazard lär vara involverade. Om Mata kan komma igång och få det rätta stödet från de andra mittfältarna kan Chelsea kanske ta över bollinnehavet. För Chelsea blir det väldigt viktigt att ta sina chanser och visa den effektivitet (16 mål på fem matcher) som de haft i oktober.

Med drygt ett dygns mer vila och hemmaplansfördel kan Arsenal  sägas vara knapp favorit i denna match. Å andra sidan kan segern mot City ge Chelsea mycket energi. Det sägs ju att det inte gör något att spela många matcher på kort tid när det går bra.

Matchen sänds på TV10 med avspark 20.45.

Källor: chelseafc.com, goal.com, guardian.co.uk
 

PATRIK HAGLUNDpatrik_haglund@hotmail.com2013-10-28 20:32:08
Author

Fler artiklar om Chelsea