Emirates Stadium, 2024-10-27 17:30

Arsenal - Liverpool

Inför: Arsenal - Liverpool

Inför: Arsenal - Liverpool

Årets hittills viktigaste match står för dörren när Arsenal tar emot tabellettan Liverpool på söndag – en "måste-match" i mångas ögon. Detta kan de behöva göra utan stjärnkvintetten.

“Ifall Arsenal förlorar mot Liverpool är de ute ur titelracet”. Så sa Arsenal-legenden Paul Merson i Sky Sports i veckan inför tungviktsmötet mot Liverpool. Kanske är det ett lite väl magstarkt uttalande, men en bortaseger skulle innebära att Liverpool utökar sitt försprång till sju poäng ner till Arsenal. Ligan avgörs däremot i Maj vilket vi har fått bevittna de senaste säsongerna. För det ligger numera i Manchester Citys natur att nästan gå obesegrade under våren och oavsett tabelläge tillslut vinna titeln. Men med det sagt skulle ett försprång på sju poäng bli ett väldigt högt berg för Arsenal att bestiga i kampen om titeln, inte minst med tanke på hur skadeläget ser ut för tillfället. 

För det ser ut som att Arsenal kan behöva klara sig utan stjärnkvintetten Saka, Ödegaard, Calafiori, Timber och William Saliba som är avstängd. Det är alltså fem startspelare som Arsenal eventuellt behöver klara sig utan i den här matchen. Åtminstone kommer vi varken att få se Saliba, Ödegaard eller Calafiori men det finns hopp om att Saka och Timber kommer till start. Båda två har missat de senaste matcherna mot Bournemouth och Shakhtar Donetsk och enligt Arteta kommer en bedömning att göras tätt inpå matchdag. 

“Believe me, on sunday we will be flying”

Det finns definitivt bättre motstånd än Liverpool att ställas mot när halva startelvan saknas. Dessutom har det varit sparsamt med övertygande insatser i år - inte minst de senaste två matcherna. För trots att Salibas röda kort i mångt och mycket fällde avgörandet mot Bournemouth, var Arsenal aldrig i närheten av sin högsta nivå i den matchen. Det går även att argumentera för att den andra halvleken mot Shakhtar Donetsk var en av de svagaste insatserna på flera säsonger. Det som har räddat Arsenals svaga offensiv är det stabila försvaret. Men nu när Saliba, Calafiori och eventuellt Timber saknas kommer det bli allt svårare att luta sig tillbaka på försvarsspelet. Vi fick återigen även bevittna Jesus oförmåga att göra mål mot Shakhtar Donetsk och den uteblivna kreativiteten på mittfältet. Ljusglimtarna är få för tillfället men om det finns en så är det Gabriel Martinelli. Han var planens bästa spelare tillsammans med Partey i tisdags och behöver leverera i en sån här match i Saka och Ödegaards frånvaro. Dessutom har mötet mot Liverpool blivit något slags favoritmöte för brassen som har gjort tre mål och två assist på sina sex senaste Premier League-möten med Merseyside-klubben. 

Men trots det dystra läget är Arteta positiv inför matchen. Att få höra orden: “Believe me, on sunday we will be flying” känns svårt att ta på allvar efter den här säsongsinledningen och det extrema skadeläget. Kanske hintar det om att åtminstone Saka kan bli spelklar men de senaste rapporterna tyder på att så inte är fallet. Men oavsett vilka som kommer till spel behöver Arsenal höja sig på en, två och tre nivåer för att få med sig ett resultat i den här matchen. 

Liverpool går som tåget för stunden och har gått rent i samtliga matcher förutom plumpen hemma mot Nottingham Forest. Med Arne Slot bakom rodret har hela laget hittills sett mycket mer balanserat ut än under Klopps sista år i klubben. Offensiven ser riktigt vasst ut samtidigt som man släpper in minst mål i ligan. Dessutom ser truppläget markant bättre ut för gästerna men värt att nämna är att Diogo Jota och Alisson inte kommer till spel i den här matchen. 

Arsenal har inte förlorat i ligan mot Liverpool på två år men det kommer krävas något alldeles extra för att förlänga den sviten på söndag. Om Arsenal ska vinna krävs det att man som Arteta säger, flyger fram på söndag. 

Potentiell startelva: (Om Timber och Saka inte är med i truppen)
                      Raya
Partey - White - Gabriel - Kiwior
        Rice - Merino - Trossard
       Jesus - Havertz - Martinelli


 

Jacob Olin Karlsson2024-10-26 14:42:00
Author

Fler artiklar om Arsenal