Inför: Aston Villa – Chelsea

Inför: Aston Villa – Chelsea

Boxing day betyder fotboll i England. För de kungsblå från London innebär det en resa mot Birmingham, där Aston Villa väntar

Thomas Tuchels Chelsea har gått upp och ner de senaste veckorna. Mycket har berott på de spelaravbräck klubben tvingats hantera, då flertalet tongivande spelare varit antingen skadade, eller lämnat positiva covid-provsvar. Lagets tyske tränare ställde sig frågande till varför vissa matcher i ligan ställdes in, när hans Chelsea utan pardon fick infinna sig till match, oavsett antalet covid-drabbade spelare.

Men för Tuchel och Chelsea var det bara att skaka av sig FA:s otydlighet, och försöka få maskinen att ånga på för fullt med det manskap man hade. Under ligacup-kvartsfinalen mot Brentford i veckan, startade inte mindre än tre debutanter, med en sammanlagd ålder på 53 år – mäktigt. Men det har varit en ansträngd period, där truppens bredd varit oerhört viktig. Det ska nämnas att andra lag kämpar minst lika mycket, om inte mer, med bortfall av spelare – till exempelvis Leeds som går på knäna för tillfället.

Nu väntar alltså Aston Villa, som nyligen fått en ny tränare i form av Liverpool-legendaren Steven Gerrard. Landslagsveteranen ersatte Dean Smith, efter att klubben förlorat fem raka matcher och inte visat tecken på någon förbättring under den perioden. Det ryktades även om att allt inte var frid och fröjd mellan Smith och ledningen, och sedan klev alltså Gerrard in i tränarrollen för att försöka vända på skutan.


Och det har Steven Gerrard sannerligen gjort; Aston Villa har spelat upp sig rejält och kan nog ses som lite av en joker i ligan, fullt kapabla att störa de allra största. Att det skulle bli smått omöjligt att ersätta Jack Grealish var ingen hemlighet, men faktum är att fler spelare nu klivit fram och att laget som helhet arbetar bättre tillsammans. Truppen är relativt jämn, med spelare som kan vara matchavgörande; däribland hittar vi brassen Douglas Luiz och Ashley Young, samt rivjärnen i backlinjen Tyrone Mings och Matty Cash. Även Ollie Watkins och Jacob Ramsey har börjat komma igång på allvar, och båda gillar att utmana i offensiven – spelarna gjorde varsitt mål då laget besegrade Norwich borta med 2-0 senast man äntrade gräsmattan. Den matchen spelades den 14e december, på grund av inställda matcher. Gerrard må hävda att uppehållet kom olägligt då det bröt lagets momentum, men å andra sidan har man fått en ordentlig chans att vila upp spelarna inför det stundande tuffa spelschemat.

Villa befinner sig på en tionde plats i Premier League, med just tio poäng bakom topp fyra, i en haltande tabell. Samtidigt befinner sig Chelsea på tredje plats, där man nu börjat tappa mark till ett skenande Manchester City. Lagen har redan mötts två gånger denna säsong; under ligamötet i september vann Chelsea med 3-0 i en trots resultatet väldigt svårspelad match. Sedan möttes man igen elva dagar senare i ligacupen, där matchen slutade 1-1 och Chelseas sedermera vann straffläggningen.

Skador och avstängningar

Chelseas media rapporterade i torsdags om att Lukaku och Hudson-Odoi var tillbaka i träning med laget, efter att ha lämnat negativa covid-provsvar. Christensen var även han tillbaka efter sin ryggskada. Kanté och Kovacic börjar spelas tillbaka i startelvan, där den förstnämnda hoppade in mot Brentford i ligacup-kvartsfinalen i onsdags. Fransmannen såg ut att vara i mycket gott skick, kroaten däremot såg ut att ha lite längre kvar tillbaka till toppformen. Men frågan är om inte båda får starta mot Aston Villa, då det centrala mittfältet varit en lidande position på sistone. Det är mycket möjligt att Kanté får ta en roll lite längre upp i planen, medan Kovacic och Jorginho får styra uppspelet från mitten.

I övrigt är Ben Chilwell som bekant fortsatt skadad, medan Havertz och Werner är fortsatt indisponibla på grund av covid. Ziyech klev av under ligamatchen mot Wolves för en dryg vecka sedan, med känningar i ena vaden, men Tuchel menade att det inte var något att oroa sig för. Chelsea har inga avstängningar, däremot skulle Reece James vid ett gult kort bli avstängd i en match, efter att då ha samlat ihop fem varningar.

Allt som allt börjar Thomas Tuchels trupp se desto bättre ut inför det tuffa spelschema som väntar, som alltså inleds med Aston Villa borta, på söndag.

Milstolpar och kuriosa
- Om Ruben Loftus-Cheek får spela, gör han sitt 100e framträdande för klubben
- Om Cesar Azpilicueta spelar, är han uppe i hisnande 450 matcher för Chelsea, där en plats i startelvan skulle innebära spanjorens 300e match från start i Premier League
- Chelseas största seger mot Villa kom säsongen 2012/13, då man vann med hela 8-0 på Stamford Bridge
- Chelsea har förlorat två raka matcher på annandagen, förra säsongen mot Arsenal med 1-3, och säsongen dessförinnan mot Southampton med 0-2

Förra säsongen slutade denna match 2-1 till Villa, efter att Chilwell reducerat hemmalagets ledning, efter mål av Traore och El Ghazi. Chelsea har under Thomas Tuchel gjort mål i 16 matcher av 18 på bortaplan, dock skedde den andra gången senast mot Wolves. Förhoppningsvis kan en något stärkt trupp återfinna vinnande vägar, och ta tre tunga poäng på Villa Park.

Speltips: riktigt tuff match mot ett mer utvilat lag; 2-2.

Senaste fem, samtliga turneringar. (Senaste matchen högst upp)
Chelsea

Brentford (Carabao cup) [b]   2-0      
Wolverhampton [b]   0-0
Everton [h]   1-1
Leeds [h]   3-2
Zenit (CL) [b]   3-3

Aston Villa
Norwich [b]           2-0
Liverpool [b]   0-1
Leicester [h]   2-1
Man City [h]   1-2
Crystal Palace [b]   2-1


Möjlig startelva
                                 Mendy
           Azpilicueta      Silva       Rudiger
James        Kovacic            Jorginho      Alonso
                Kanté                       Mount
                            Pulisic

Domare: Martin Atkinson
Avspark: söndag 26/12 kl. 18:30

 

Emanuel Ålund 2021-12-25 08:00:00
Author

Fler artiklar om Chelsea