Aston Villa - Chelsea
0 - 2

Inför: Aston Villa-Chelsea
Jorginho firar sitt mål senast lagen möttes i Premier League.

Premier League tågar in i omgång 11. Sedan Potter tog över har laget vunnit fyra matcher av fem, varav två i PL. I jakten på den tredje raka PL-segern krävs det att man besegrar Aston Villa, som ligger på sextonde plats i PL-tabellen borta på Villa Park.

På de senaste 18 PL-matcherna mellan lagen har Chelsea vunnit elva, Villa tre och fyra matcher har slutat oavgjort.

Senast Aston Villa och Chelsea möttes var på Boxing Day 2021. Då gick Villa upp i ledning efter ett självmål av Reece James i den 28:e minuten. Jorginho såg till att första halvlek slutade 1-1 när han kvitterade från straffpunkten i matchminut 34. I den 56:e minuten slog Callum Hudson-Odoi ett inlägg mot straffområdet som Romelu Lukaku nickade i mål och Chelsea ledde med 2-1. I matchminut 90+2 tog Lukaku sig mot straffområdet med bollen och blev nerdragen av Ezri Konsa. Domaren pekade på straffpunkten och Jorginho satte sitt andra mål för matchen och fastställde slutresultatet 3-1.

I september 2021 möttes lagen två gånger på Stamford Bridge, först i PL den 11 september och sedan i ligacupen elva dagar senare.

I Premier League blev Romelu Lukaku den enda målskytten i första halvlek när han gjorde mål i den 15:e minuten. I matchminut 49 var det Mateo Kovacics tur att hitta nätmaskorna och i matchminut 90+3 gjorde Lukaku sitt andra mål för matchen och fastställde slutresultatet 3-0.

I ligacupen förblev första halvlek mållös men i den 56:e minuten nickades Reece James inlägg i mål av Timo Werner. Villa kämpade sig tillbaka och i åtta minuter senare nickade Cameron Archer in kvitteringsmålet. Resten av halvleken förblev mållös och strafftävling väntade.

Reece James satte den fjärde och avgörande straffen i mål för Chelseas del, efter att Young och Nakamba missat för Villa och Chilwell missat för Chelsea.

Läget i lagen:

Aston Villa
På de senaste fem matcherna (alla i PL) har Steven Gerrards mannar vunnit en, förlorat en och spelat oavgjort tre.

Den 31 augusti mötte man Arsenal borta på Emirates Stadium, då gick hemmalaget upp i ledning genom Gabriel Jesus i den 30:e minuten. Första halvlek avslutades vid ställningen 1-0 och i den 74:e minuten hade Villa kvitterat genom Douglas Luiz. Firandet blev inte långvarigt, tre minuter senare satte Gabriel Martinelli in 2-1, ett resultat som höll sig till slutsignalen.

Den 3 september var det hemmamöte med regerande mästarna Manchester City. Bortalaget gick upp i ledning genom Erling Haaland i den 50:e minuten, Leon Bailey kvitterade i den 74:e minuten och Villa lyckades sno åt sig en poäng.

Den 16 september var det återigen dags för hemmamatch, den här gången stod Southampton för motståndet. Då räckte Jacob Ramseys mål i den 41:a minuten till alla tre poäng och Gerrards mannar hade tagit sin andra seger för säsongen.

Efter det väntade två bortamatcher. Den 2 oktober slutade mötet med Leeds 0-0 och åtta dagar senare stod Nottingham Forrest för motståndet, en match som slutade 1-1.

För tillfället är man på sextonde plats i PL-tabellen. Crystal Palace ligger en plats ovanför, med lika många poäng men bättre målskillnad och en match mer spelad. Southampton ligger en plats under, med lika många spelade matcher men två poäng mindre. Villa har hittills under PL-säsongen endast lyckats göra sju mål. Ashley Young, Danny Ings, Douglas Luiz, Emiliano Buendia, Jacob Ramsey, Leon Bailey och Ollie Watkins har alla lyckats göra varsitt.

Leon Bailey har lidit av en mindre muskelskada men kan vara tillgänglig för spel. Däremot missar Boubacar Kamara (knäskada) Diego Carlos (skada i hälsenan) Lucas Digne (fotledsskada) och Ludwig Augustinsson (sträckning baksida lår) mötet med Chelsea.

Chelsea
På de senaste fem matcherna (3 i CL, 2 i PL) har Chelsea vunnit fyra och endast spelat oavgjort en gång.

Det oavgjorda mötet ägde rum i CL hemma på Stamford Bridge när RB Salzburg stod för motståndet. Då förde Raheem Sterling upp hemmalaget i ledning i den 48:e minuten, Noah Okafor kvitterade i matchminut 77.

Den 1 oktober väntade ett PL-möte med Crystal Palace borta på Selhurst Park. Då förde Odsonne Edouard upp hemmalaget i ledning redan i den sjunde minuten. I den 38:e minuten var det dags för Pierre-Emerick Aubameyang att göra sitt första mål i Chelsea-tröjan när han avfyrade ett stenhårt skott bakom en chanslös Guaita i Palace-målet. Det började se ut som att lagen skulle få dela på poängen, men i den 90:e minuten avfyrade Conor Gallagher, som byttes in i den 76:e minuten och även spenderade säsongen innan på lån hos Palace, ett väldigt fint skott från precis utanför straffområdet som slank in perfekt i krysset. 2-1 och tre viktiga poäng!

Fyra dagar senare var det återigen dags för CL på Stamford Bridge. Motståndet? AC Milan. Det började riktigt fint för Potters mannar, redan i den 24:e minuten satte Wesley Fofana in 1-0, vilket även var hans första mål för Chelsea. Första halvlek avslutades vid samma ställning men i den 56:e minuten petade Aubameyang in 2-0 och fem minuter senare satte Reece James in slutresultatet med en riktig kanon från innanför straffområdet.

Den 8 oktober var det dags för Potters hemmadebut i PL som Chelsea-tränare och Wolves stod för motståndet. Första halvlek såg länge ut att förbli mållös men i matchminut 45+3 slog Mason Mount ett fint inlägg från högerkanten, bollen hittade fram till Kai Havertz som nickade in 1-0. I den 54:e minuten utökade Christian Pulisic till 2-0 och i den 89:e minuten fick Armando Broja äntligen smaka på målskyttet i Chelsea-tröjan.

I tisdags var det dags för det andra CL-mötet med AC Milan. Redan i den 18:e minuten blev Mason Mount nerdragen av den tidigare Chelsea-spelaren Fikayo Tomori i straffområdet. Domaren pekade på straffpunkten men inte nog med det, Tomori blev även utvisad. Jorginho gjorde det som han oftast lyckas med från 11 meter och 1-0 var ett faktum. Tretton minuter senare var Mount återigen i bilden och spelade fram Aubameyang som satte 2-0. I andra halvlek lyckades Chelsea styra spelet väl och tog hem tre poäng från Milan. Plötsligt såg Chelseas chanser till avancemang betydligt bättre ut än innan matcherna mot Milan! Två omgångar återstår så ingenting är klart innan de spelats.

För tillfället är man på fjärde plats i PL-tabellen, med fyra poäng mindre än Tottenham, som spelat en match mer och en poäng mer än Manchester United, som spelat lika många matcher. Raheem Sterling är lagets bästa målskytt med tre fullträffar i Premier League.

Reece James haltade av plan mot AC Milan och det är oklart hur länge han blir borta, men med tanke på att han enligt Graham Potter ska träffa en specialistläkare nästa vecka kommer han inte att vara tillgänglig mot Aston Villa. N’golo Kanté åkte på en skada i hemmamatchen mot Tottenham den 14 augusti och förblir otillgänglig.

Wesley Fofana åkte på en skada i första matchen mot Milan och är otillgänglig.

Förväntade startelvor:

Aston Villa: Martinez, Cash, Konsa, Mings, Young, McGinn, Luiz, Ramsey, Buendia, Watkins, Coutinho

Chelsea: Kepa, Chalobah, Silva, Koulibaly, Azpilicueta, Kovacic, Loftus-Cheek, Chilwell, Mount, Sterling, Aubameyang

Förväntad matchbild:
Graham Potter har fått igång sitt nya lag ordentligt nu. Senast mot Crystal Palace blev det seger på bortaplan efter att under Tuchels ledning åkt på två tunga bortaförluster tidigare under säsongen mot Leeds och Southampton.
Att slå Villa borta borde inte bli något större problem, självkänslan är stark inom laget efter dubbla segrar över AC Milan. Det är fint att Aubameyang börjar bli bekväm i rollen som lagets striker med tre mål på de senaste tre matcherna, det är något som måste fortsätta i fall man vill hänga med i toppen av tabellen.

Speltips: 2-0 Chelsea
Avspark: Söndag 16.10 kl.15.00, matchen sänds på V Sport Fotboll och Viaplay
Spelplats: Villa Park
Domare: Robert Jones