Inför Aston Villa-Wolves

Inför Aston Villa-Wolves

Enkel bortamatch ikväll

Dags för ny match i Premier League.  Bortamöte mot Aston Villa. Kickoff kl 21:00 ikväll onsdag.

Vi skall alltså till Villa Park som ligger i Aston. Detta är idag en slags stadsdel i Birmingham, men skall man vara petnoga bildades faktiskt inte klubben Aston Villa i Aston eller ens i Birmingham.  Klubben bildades av några medlemmar av en metodistkyrka i Handsworth i dåvarande Staffordshire, där kyrkan låg vid en vägkorsning som kallades Aston Villa. Så namnet kommer alltså ursprungligen från en vägkorsning och inte för att klubben bildades i Aston. Dock valde man att börja spela sina matcher i Aston i dåvarande Aston Park, så någon praktisk koppling till Handsworth i Staffordshire hade klubben egentligen aldrig. Men trots att såväl Handsworth som Wolverhampton legat i Staffordshire skall man ju inte kalla det ett Staffordshire-derby.  Numera tillhör Handsworth, Aston, Birmingham och Wolverhampton alla distriktet West Midlands, och det är alltså ett West Midlands-derby.   Så har vi rett ut de begreppen, och OBS att det absolut inte är något "Birmingham-derby" som svenska TV-kommentatorer alltför ofta och helt felaktigt dillar om.

Skrev "enkel bortamatch" i inledningen. Orsaken till det kaxiga uttalandet är förstås att Wolves faktiskt inte förlorat en Premier League-match på Villa Park sedan 2003. Senaste 6 PL-mötena sedan dess har slutat med 3 segrar för Wolves och 3 oavgjorda matcher.  (dock förlorade vi där i CS 2018 och ligacupen 2019, men det räknas ju inte i detta sammanhanget)

Nog om historik-dravel. Det är en viktig match som väntar för båda lagen, men framförallt för Wolves. Villa ligger just nu på hyfsat säker mark och bör inte riskera nedflyttning.  De är lite lite för bra för det, tyvärr.  Som alla vet går Wolves på tomgång sedan i våras och varken offensiven eller defensiven har fungerat sedan egentligen januari 2022, då vi vann varenda match. Får vi se en upprepning av detta facit även januari 2023? Nja, troligen inte.  I somras gjordes en liten upprensning för att få ordning på problemen, men det blev istället värre.  Nu genomför vi ännu en liten nystart med ny head coach och det har faktiskt sett lite bättre ut senaste veckorna. 

Sägs att Wolves har lite nya skadeproblem, men finns när det skrivs ingen info om vem som gått sönder på träning. Om ryktet ens är sant.  Men är ju ett tufft spelschema nu och det fungerar inte köra samma startelva i alla matcher. Vi får helt enkelt se vilka som startar ikväll, men oavsett vilka så är det minst 1 poäng som gäller. Helst seger, liksom förra säsongen då vi tog dubbeln mot Villa.  Alla minns väl den sena knasiga segern med 3-2 där vi låg under med 0-2 och bara 10 min kvar, men trippla turstudsar skänkte oss alla tre poängen. Gärna en repris på den turen ikväll, men vi behöver ju kanske inte ge dom ett försprång innan vi börjar näta.

Tips?  1-2, dvs bortaseger för Wolves.  Även om man väl får erkänna att Villa i dagsläget är lite bättre än oss, så är detta vår match. Det bara är så.

Magnus Bengtsson2023-01-04 10:33:00
Author

Fler artiklar om Wolves