Oakwell, 2024-02-24 16:00

Barnsley - Derby
2 - 1

Inför Barnsley – Derby
Eiran Cashin - stabil mittback

Inför Barnsley – Derby

Toppmöte i League One

Ett bortamöte mot Barnsley står på lördagens program för Derby County. Det är alltså en resa på bara 7 mil som Derbymanskapet med supportrar behöver göra för att möta Tykes som för närvarande ligger på 4:e plats, endast 6 poäng efter Derby som ligger på 2:a plats. Hemmalaget har hela säsongen funnits med i kampen om promovering, precis som var fallet förra säsongen då man slutade på en 4:e plats och förlorade kvalfinalen på Wembley med 0 - 1.

Den 11 november besökte Barnsley Pride Park Stadium och förlorade med 0 - 3. Den matchen var för övrigt nummer två i den fina svit om 9 matcher för Derbys del som innebar 8 segrar och 1 oavgjord och som gjorde att Derby positionerade sig som ett topplag denna säsong. Resultatmässigt har Derbys vinter även efter detta varit bra. De fem senaste har inneburit 4 segrar och 1 oavgjord med målskillnaden 8 – 2.

Det finns ett antal faktorer som förklarar vinterns framgångar. Jag har tidigare varit inne på att en i mitt tycke avgörande skillnad mot säsongsinledningen är att Conor Hourihane och Max Bird båda två gör bra ifrån sig. De söker sig konstant till fria ytor och är därmed ofta passningsbara. För det mesta gör de något konstruktivt med sina passningar. Max Birds djupledslöpningar är ofta bra och gör livet svårt för motståndarförsvaren. Det är inte alltid han får bollen vid dessa löpningar men han skapar ofta extra utrymme för lagkamraterna när försvararna måste följa med honom. Att Bird dessutom börjat göra mål på sistone är ju också ett extra plus. Noteras kan att han på sina första 162 ligamatcher gjorde 5 mål, men på de 5 senaste har gjort 3. 

På tal om mål så måste ännu en anledning till en framgångsrik vinter konstateras och det handlar om Nathaniel Mendez-Laing. På BBC:s fotbollssida kan många gånger intressant statistik ses, bland annat tar de med antalet målgivande passningar. Mendez-Laing ligger med 8 gjorda mål på en 16:e plats i League One´s skytteliga men om man också räknar med målgivande passningar så leder han ligan! Han har nämligen slagit hela 13 passningar som lett till mål och det är ett antal som ligger skyhögt över konkurrenterna. Det är alltså inte bara Mendez-Laing´s snabbhet som är till hans fördel utan också att han får till bra passningar som lagkamrater kan konvertera till mål.

Jag tror att laget fortsatt kommer att vara väldigt beroende av mål och målgivande passningar från Bird och Mendez-Laing eftersom skadade anfallare är legio i truppen. Senast på denna lista är James Collins som vi inte kommer att få se på åtminstone två månader.

Ett nyförvärv – 34-årige anfallaren Dwight Gayle – har visserligen tillförts truppen för att ersätta de skadade men vi ska kanske inte hoppas alltför mycket. De senaste 5,5 åren har han inte gjort mer än 15 mål. Visserligen på högre nivåer än League One men det bådar inte gott...

Derbys anfallsspel går ofta snabbt och är svårt att försvara sig mot. Jag menar då inte speciellt när Nathaniel Mendez – Laing sätter fart utan också att passningar generellt sett når rätt adress, tas emot och passas vidare med bra tempo. Förhoppningsvis passar Dwight Gayle in i det maskineri som manager Paul Warne har skapat och kan ta över Collins (13 mål på 32 ligamatcher denna säsong) målskytte.

En annan faktor som förklarar mycket av vinterns framgångar står att finna i lagets mittbackspar. Vi har tidigare säsonger sett Eiran Cashin – trots sin ungdom – göra bra ifrån sig. Nu har han dessutom en förträfflig kollega i Curtis Nelson. Denne rutinerade spelare kommer så påtagligt ofta rätt in i situationerna att han till synes ganska enkelt vinner dem. Han känns dessutom tämligen bolltrygg. Det finns många som kan pretendera på att vinna priset som Årets Spelare, för mig står Nelson i främsta ledet att vinna denna titel.

Visserligen var insatsen förra matchen sämre än brukligt men jag är ändå optimistisk inför Barnsleymatchen och tror att den goda vinterformen hos Derbymanskapet gör att The Rams kniper tre nya poäng på Oakwellstadion.

Möjlig startelva:
Wildsmith

Wilson
Nelson
Cashin
Elder

Bird
Hourihane
Adams

Mendez-Laing
Gayle
Barkhuizen
 

Torbjörn Karlsson2024-02-23 14:15:00
Author

Fler artiklar om Derby