Inför: Bayern München - Chelsea
Vinsten som gav spel i UEFA Super Cup.

Inför: Bayern München - Chelsea

Dags för final i den europeiska supercupen mellan Champions League-vinnarna Bayern München och Europa League-vinnarna Chelsea, året final går av stapeln i Prag och laget från London spelar finalen för andra året i följd.

Innan det stundande landslagsuppehållet så är det dags för Chelsea att resa till den tjeckiska huvudstaden Prag för att återigen ställas mot de tyska giganterna Bayern München i en final. Lagens senaste möten var just i finalen av Champions League på Allianz Arena förr-förra säsongen, ett möte där Chelsea stod som segrare efter ett straffdrama. I och med tyskarnas seger fjolårets upplaga av turneringen och Chelseas i Europa League så ställs nu alltså lagen återigen emot varandra.


Bayern München

Efter en fjolårssäsong som innebar seger efter seger så har man inför säsongen en ny tränare i Pep Guardiola. Den f.d. Barcelona-tränaren har en av de (om inte den allra) starkaste trupperna för tillfället och har tagit tio poäng på de fyra första matcherna på säsongen. Även om spelet kanske inte har stämt till hundra procent så vet vi vad laget är kapabla till och med en så pass skicklig trupp och tränare så kommer de säkerligen vinna titlar även denna säsong.

På skadefronten har man sedan tidigare Badstuber och Thiago skadade, men även Javi Martinez och Schweinsteiger har varit halvskadade och kan vara tveksamma till spel, även om den tyske mittfältaren med all största sannolikhet kommer att starta. Guardiolas Bayern har i de inledande matcherna på säsongen spelat ett 4-1-4-1-system, där man så framgångsrikt ifjol använde sig av ett 4-2-3-1-system, och kan kommer förmodligen att spela som det förstnämnda under matchen.

Fem senaste matchernas resultat:
Freiburg 1 - 1 Bayern München (BL)
Bayern München 2 - 0 Nürnberg (BL)
Frankfurt 0 - 1 Bayern München (BL)
Bayern München 3 - 1 Borussia M'Gladbach
(BL)
Man City 1 - 2 Bayern München (Träningsmatch)

Förväntad startelva (4-1-4-1): Neuer; Lahm, Boateng, Dante, Alaba; Schweinsteiger; Robben, Müller, Kroos, Ribéry; Mandzukic


Chelsea

Efter två raka segrar hemma mot Hull och Aston Villa med 2-0 respektive 2-1 så spelade man en mållös match mot Manchester United på Old Trafford i måndagskväll. En match där det var tydligt att bägge lagen var relativt nöjda med ett kryss och det viktigaste var att man inte förlorade matchen. Spelet har inte klaffat helt och hållet för José Mourinhos Chelsea ännu och förutom den första halvleken mot Hull så har spelet knappast sett imponerande ut. Men portugisens taktiska kunnande verkar inte ha försvunnit under hans år i Italien och Spanien för speciellt matchen United såg väldigt bra ut utifrån ett försvarsperspektiv och ett kryss på Old Trafford är alltid ett bra resultat.

Spelare som känner till Bayern väl är André Schürrle, som mött klubben flertalet gånger både med Bayern Leverkusen och Mainz, men också Kevin de Bruyne under sin utlåningsperiod hos Werder Bremen ifjol. På skadefronten har man sedan tidigare både David Luiz och Tomas Kalas, men bägge två reser med och tränar med truppen och är väljbara till matchen. Nyförvärvet Willian är inte klar för spel utan får chansen att debutera i nästa ligamatch, borta mot Everton. Det är en svårtippad elva, i och med att José roterat en hel del tidigare, men vi lär inte se spelare som vilas i och med att det är lite drygt två veckor till nästa tävlingsmatch för laget.

Fem senaste matchernas resultat
Man United 0 - 0 Chelsea (BPL)
Chelsea 2 - 1 Aston Villa (BPL)
Chelsea 2 - 0 Hull City (BPL)
Real Madrid 3 - 1 Chelsea (Träningsmatch)
AC Milan 0 - 2 Chelsea (Träningsmatch)


Förväntad startelva (4-2-3-1): Cech; Ivanovic, Terry, Cahill, Cole; Lampard, Ramires; de Bruyne, Mata, Hazard; Torres.


Förutsättningar & matchbild

Det är intressant match på många sätt, även om titeln i sig inte är den allra viktigaste lagen spelar om den här säsongen. Inte minst för matchen i matchen mellan de båda tränarna som hade ett minst sagt frostigt förhållande under sin tid i Spanien. Vad de två än säger utåt så skulle säkert båda två gärna vilja vinna en trofé framför den andras ögon på fredag kväll. Utöver det så har Bayern revansch att utkräva efter förlusten i Champions League-finalen i sin stad, samtidigt som Chelsea ska försöka att inte förlora sin andra raka final i supercupen (förlust 1-4 mot Atletico Madrid ifjol i Monaco).

Med tanke på fjolårssäsongen samt inledningen på säsongen så får Bayern gälla som knappa favoriter, men matchen kan sluta precis hur som helst och det kommer verkligen inte bli en enkel match för tyskarna. Spelar Chelsea med samma täta defensiv som på Old Trafford, samtidigt som man får igång spelare som Mata, Hazard och kanske Lukaku på riktigt så har man goda chanser att vinna matchen till slut.

Matchstart är alltså 20:45 och matchen sänds på TV10, domare är svenske Jonas Eriksson.

Simon Thellsson2013-08-29 15:31:51
Author

Fler artiklar om Chelsea