University of Bolton Stadium, 2023-09-02 16:00

Bolton - Derby

Inför Bolton – Derby
Liam Thompson - ny mittfältsgeneral

Inför Bolton – Derby

Succé för Waghorn – fortsättning idag?

Idag tar sig Derby Countys manskap till Bolton för att där möta Wanderers. En lustighet i sammanhanget - vilket jag som fotbollshistoriskt intresserad måste poängtera - är att dessa två klubbar, just i Bolton, mötte varandra i den allra första omgången av den engelska ligan. Matchen spelade den 8 september 1888 och Derby vann med 6-2. Det var tider det...

Martyn Waghorn gör succé i sin återkomst till Derby. Fem mål på de tre senaste matcherna gör att han redan nu gjort lika många mål som sista säsongen i förra sejouren i klubben. Då gjorde han dessa fem mål på 32 matcher. När han sommaren 2018 kom från Ipswich efter en framgångsrik säsong där trodde jag mycket på honom. Efterhand förbyttes min tro på honom till något annat i takt med att han allt som oftast missade målchans efter målchans. Hans dåliga tillslag på bollen och klumpiga stil gjorde att jag – och tror jag många med mig – inte sörjde när han lämnade Derby för två år sedan.  

När han nu kommit tillbaka så är hans kroppsspråk ett helt annat. Han har alltid jobbat hårt men nu lyckas han också tajma sina bollkontakter på ett helt annat sätt än tidigare. Med en självklarhet placerar han bollen dit han tänkt sig – oavsett om det är med fötterna eller huvudet. Att så sker på tredje nivån i seriesystemet istället för den andra kan ha viss betydelse men att han plötsligt verkar ha kontroll på sina fötter måste mer handla om ett självförtroende än serietillhörigheten.

Waghorn får sägas ha ersatt James Collins som startspelare i tvåmannakedjan. Collins har inte motsvarat förväntningarna som funnits på honom sedan han kom till Derby förra sommaren. Han ger ett trögt intryck, vinner inga löpdueller och är inte så spelbar som en targetplayer helst ska vara. Waghorn är – åtminstone för närvarande – klart bättre än Collins. Att manager Paul Warne kommer att plita ner Waghorns namn i sin startelva kan vi vara helt säkra på. Jag tror det finns anledning att vara optimistisk i frågan om Waghorns succé kan upprepa sig idag. Det blir fler mål idag från hans sida.

Förutom glädjen över Waghorns succé kan vi Derbyanhängare också glädjas åt att Eiran Cashin fortsatt är kvar i klubben. Unge Cashin har omgärdats av transferrykten denna sommar men klubben har lyckats motstå de sköna pengar en försäljning skulle inbringa. Kan vi se detta som ett tecken på att klubben nu verkligen står på solid grund efter åratal av ekonomiska problem? Jag tror det! Extra roligt är förstås det faktum att Cashin är en egen produkt som nu seglat upp som nummer fyra i nuvarande trupp gällande flest spelade ligamatcher, 66 stycken. Att få behålla en stabil mittback som Cashin är förstås viktigt i kampen om de poäng som krävs för att finnas med i toppstriden i League One.

En annan egen produkt som just nu är väldigt framgångsrik är Liam Thompson. Denne mittfältare går nu i Jason Knights fotspår med allt vad det innebär av hårt arbete, vunna dueller och tämligen bra passningsspel. De två senaste matcherna – vinstmatcherna mot Fleetwood och Peterborough – är de enda matcher denna säsong där Thompson fått förtroende att vara med i startelvan. Rimligen fortsätter Warne att ge 21-åringen det förtroendet trots värvningar av andra mittfältare som skett nu precis innan transfer deadline.

De senaste nyförvärven – både inköpta och lånade – är anfallaren Tyreece John Jule (Arsenal) samt mittfältarna Tyrese Fornah (Nottingham) och Elliot Embleton (Sunderland). De två förstnämnda debuterade förra helgen men jag tror ändå att trion får vänta med att finnas med i startelvan. Förmodligen fortsätter Warne med samma startelva som mot Peterborough vilket skulle innebära att vi från start får se:

Wildsmith

Rooney
Nelson
Cashin
Forsyth

Mendez-Laing
Smith
Thompson
Horihane

Washington
Waghorn  
 

TV: Elanga talar ut om första tiden i Nottingham
 

Torbjörn Karlsson2023-09-02 11:25:00
Author

Fler artiklar om Derby