Inför Bournemouth – Derby
Finns det plats för Rooney i startelvan?

Inför Bournemouth – Derby

2:an mot 21:an, kan det gå på mer än ett vis?

Derbymanskapet tar sig på lördagen till den engelska sydkusten för möte med AFC Bournemouth. I tabellen skiljer det en hel del mellan The Cherries och The Rams, och detta efter bara åtta omgångar. Hemmalaget ligger 2:a med 16 poäng, Derby 21:a med 5 poäng. Derby har bara mäktat med 4 mål mot värdarnas 11. Det egentliga enda som kan ge visst hopp åt oss Derbysupportrar är att fyra av de fem poängen tillkommit på bortaplan plus det faktum att spelet långa stunder såg bra ut i onsdagens möte mot Cardiff.

Frågan är om det finns plats för Wayne Rooney i laget? Frågan kan tyckas märklig med tanke på hans positiva inflytande på laget andra halvan av förra säsongen sedan han anslöt från USA. Då fick han ut mycket av sin kompetens i den mittfältsroll han hade med till exempel sin fina blick för spelet och förmåga att få passningar exakt dit han tänkt sig.

Nu har han missat de tre senaste matcherna och har väl egentligen inte varit saknad. Han var med i de fem inledande matcherna, varav fyra från start, och gjorde ärligt talat slätstrukna insatser. Jag är normalt sett ingen stor beundrare av Martyn Waghorn men jag måste säga att jag nu inte är så säker på vem av Rooney och Waghorn jag vill se i startelvan i anfallets centrala roll.

En mittfältsroll till Rooney då? Nej, helst inte. Jag vill hellre se samma innermittfältsduo som mot Cardiff. Graeme Shinnie är nu vid 29 års ålder inte lika snabb som förr men jag tycker han står för stabila insatser. Vinner en hel del boll, har hyfsat bra passningsspel och hjälper sina lagkamrater på ett bra vis. Hans kompanjon är Jason Knight. Denne 19-åring stod för ytterligare en bra insats i onsdags. En slitvarg som lyckas kombinera sitt myckna springande med passningssäkerhet och en vilja att komma framåt. Gjuten i startelvan enligt mitt sätt att se det.

Finns det fler mittfältsplatser att sätta Rooney på? Jag tycker att 3 – 4 – 3 – uppställningen ser bra ut sett till den trupp man har och att Lee Buchanan och Nathan Byrne gör bra ifrån sig som wingbackar.

Kamil Jozwiak gjorde ett riktigt bra intryck mot Cardiff. Han stod för kreativitet och mod att försöka ta sig förbi motståndare på egen hand med snabba dribblingar och väldigt ofta lyckades han. Tyvärr så skadade han sig i slutminuterna och kan inte vara med mot Bournemouth. Riktigt tråkigt nu när polacken verkar ha kommit in i laget och den engelska fotbollens tempo. Jag tror att hans skada är anledningen till att vi trots allt får se Rooney från start. Förmodligen får den tidigare landslagsmannen den centrala rollen i anfallet och kommer att flankeras av Tom Lawrence och Martyn Waghorn.

David Marshall, normalt sett förstemålvakt, missade matchen mot Cardiff men är nu tillgänglig och kommer rimligen att finnas med i startelvan. Mittbackstrion i form av Andre Wisdom, Curtis Davies och Matt Clarke stod för en habil insats i onsdags och det känns inte som om någon i truppen i övrigt kan konkurrera ut dem just nu.

Till sist något om Mel Morris försök att sälja klubben. Han har försökt göra så i två år och såvitt känt så har ganska många spekulanter nagelfarits av Mr Morris och befunnits inte vara värdiga, eller tillräckligt villiga att lätta sin plånbok. Nu tycks det dock som om en försäljning är nära. Tilltänkt köpare är shejk Khaled bin Zayed Al Nehayan, som är medlem i kungasläkten i Abu Dhabi och kusin till Manchester City´s ägare shejk Mansour. Jag kan mycket väl tänka mig att det nu är dags för Mel Morris att sälja och det blir då förstås intressant att se vilka medel som kommer att finnas tillgängliga för att under säsongen, och till sommaren, stärka klubbens finanser. Ska vi tro på ett övertagande innan jul och att det kommer 2-3 nyförvärv i januarifönstret från en något dyrare hylla än vad Mel Morris kunnat nå?
 
Möjlig startelva:
David Marshall
 
Andre Wisdom
Curtis Davies
Matt Clarke
 
Nathan Byrne
Graeme Shinnie
Jason Knight
Lee Buchanan  
 
Martyn Waghorn
Wayne Rooney
Tom Lawrence

 

Torbjörn Karlsson2020-10-30 19:00:00
Author

Fler artiklar om Derby