Brentford Community Stadium, 2022-09-18 13:00

Brentford - Arsenal
0 - 3

Inför: Brentford - Arsenal

Inför: Brentford - Arsenal

Efter en veckas uppehåll är vi denna helg äntligen tillbaka med en ny Premier League-omgång. Arsenal reser till Brentford för att ta revansch från ifjol och gå in i landslagsuppehållet som fortsatta serieledare.

Trots den senaste ligaförlusten mot Manchester United ligger Arsenal allt jämnt etta i tabellen med en poängs marginal. Prestationen på Old Trafford var absolut godkänd men där hemmalaget var mer disciplinerade och framförallt mer kliniska i offensivt straffområde, något Arsenal haft problem med. Trots värvningen av Gabriel Jesus som för övrigt varit briljant krävs det att både han och de övriga offensiva spelarna börjar skörda fler poäng. Likt förra året har det knappt gått att sitta still under någon match trots att Arsenal dominerat spelet och bollinnehavet. Arteta har påpekat vid flera tillfällen inför och efter match att förmågan att döda matcher måste förbättras och jag är beredd att hålla med. Alla lag i Premier League är tillräckligt skickliga för att kunna hota offensivt, inte minst Brentford som visat att framförallt målskyttet inte är ett problem.

Trots att Brentford är en tuff nöt att knäcka är Arsenal givetvis favoriter i det här mötet trots en del skador och skavanker. Brentford går in i den här matchen huserande på en åttonde plats med gott självförtroende och nio inspelade poäng där man hittills stått för 15 mål och nio insläppta. ”The bees” kommer senast från en 5-2 seger i sitt senaste Londonderby mot Leeds där talismanen Ivan Toney stod för ett högklassigt hattrick. Toney som nu för första gången blivit uppkallad till den engelska landslagstruppen är givetvis en spelare bland flera för Arsenal att hålla koll på.

Arteta konstaterade under presskonferensen att Emile Smith-Rowe fortsatt har bekymmer med ljumsken men gav ingen klarhet kring Partey som förmodligen inte kommer till spel på söndag. Ukrainska fotbollsförbundet gick nyligen också ut med att Zinchenko inte kommer delta i Nations league för Ukraina och kommer därmed med allra största sannolikhet inte heller vara med på söndag. Däremot bekräftade Arteta att Ben White är redo för spel efter den skadeoro som cirkulerat kring mittbacken. Trots skadorna finns olikt förra säsongen en större bredd i backlinjen där det ser ut som att White och Tierney återigen kommer bilda ytterbackspar i den här matchen med Tomiyasu på bänken. I Brentford ser skadeläget ganska bra ut där Christian Norgaard är det största tappet men mittfältaren spås komma tillbaka till spel efter landslagsuppehållet.

På mitten ser det lite tunnare ut men Arteta lär återigen komponera Sambi Lokonga tillsammans med Xhaka och Ödegaard likt sist mot Manchester United, vilket enligt undertecknad är ett fullt dugligt mittfält. Sambi har däremot fått blandade omdömen efter sina senaste matcher där han varit tämligen ojämn. Stundtals långsam med ett svagt positionsspel som vi fick vittna mot United har blandats med fin bollbehandling och riktigt fina passningar vilket gör honom svårbedömd för tillfället. Xhaka och Ödegaard har varit väldigt stabila och jag förutsätter att deras fina form håller i sig. Xhakas offensiva löpningar och höga arbetsmoral tillsammans med Ödegaards kreativitet på sista tredjedelen kommer vara otroligt betydelsefullt i inte bara den här matchen men hela säsongen. Framåt finns det å andra sidan inga frågetecken där Martinelli, Jesus och Saka med all säkerhet kommer bilda fronttrio. Förhoppningsvis kommer Saka likt Martinelli igång med målskyttet men det vore heller inte fel ifall Jesus fick hitta nätet igen.

Det kommer utan tvekan bli en tuff förmiddagsmatch med mycket fart och fläkt som alltid när Brentford spelar på hemmagräs. En hundraprocentig insats är ett måste för att få med sig någonting från den här matchen. Förhoppningsvis gör Arsenal jobbet och går in i landslagsuppehållet med förstaplaceringen intakt. COYG!

Förväntad startelva (4-2-3-1)
           Ramsdale
White - Saliba - Gabriel - Tierney
         Sambi - Xhaka
 Saka - Ödegaard - Martinelli
                Jesus 

När? Söndag 18 September kl 13:00
Hur? Viasat fotboll/ Viaplay
Var? Brentford Community Stadium, London
Tips? 1-3, seger

Jacob Olin Karlsson2022-09-17 13:00:00
Author

Fler artiklar om Arsenal