2023-04-15 16:00

Bristol Rovers - Derby

Inför Bristol Rovers  -  Derby County
Kan laget ta sig samman och leverera under två halvlekar på lördag mot Bristol Rovers?

Inför Bristol Rovers - Derby County

Har tåget gått eller tar The Rams möjligheten att fortfarande ha en chans om en plats till playoff. Allt annat än en trepoängare borta mot Bristol Rovers lär grusa de förhoppningarna.

Var det en beskrivning av League One vi fick se i lördags? Ett lag klarade av att göra mål vid 4 procent av alla tillfällen och ett annat vid 50 procent. Fotboll handlar aldrig om rättvisa, snarare om effektivitet. Tyvärr har det varit som en röd tråd under hela säsongen att spelarna inte får bolluslingen i mål trots att de verkligen haft en oerhörd förmåga att skapa lägen. Senast mot MK Dons skulle ingen kunna säga att en halvtidsledning för The Rams med åtminstone fyra bollar hade varit orättvist, men som sagt Derby County har inte gett ordet effektivitet ett ansikte. Ledning med ett mål i halvtid gör alltid oss supportrar aningen oroliga, vi vet vad som brukar vänta i andra halvlek. Ett helt nytt Derbylag äntrar planen och som det ofta varit har vi bjudit in motståndarlaget i matchen. Kan det vara så att vi inte har elva spelare som orkar 90 minuter? Möjligen. Vi har spelare som definitivt gör det, men det behövs elva fungerande spelare på planen för att nå resultat.

Liam Rosenior gjorde ett jättejobb i somras med att fånga in spelare utan kontrakt. Hans tydliga målbild var att finna rutinerade spelare som varit delaktiga i avancemang uppåt i ligasystemet och det är en god tanke. Med facit i hand kan vi konstatera att vi har ett helt gäng som gjort det förut, men det var i de flesta fall när dessa spelare inte nått trettio års ålder och var hungriga på framgång. Nu har vi ett gäng som väl passerat trettio, som kanske inte har hungern längre och möjligen inte fysik för mer än drygt en halvlek nu när ligaspelet är i slutfasen. Av detta skall Paul Warne försöka finna ett vinnande koncept. Warne har verkligen försökt, men trots byte av startelva och spelsystem har laget inte kunnat leverera. Nu har Warne inte haft mycket att laborera med, vi lär ha använt 22 spelare denna säsong vilket skall vara det lägsta antalet bland lagen i League One. Av de 22 har vi ett antal unga lånespelare utan någon som helst erfarenhet av seniorfotboll och de har tyvärr inte kunnat leverera match efter match eller sällan i 90 minuter. Den ende som vuxit ut till att klara spelet i tredjedivisionen i en räcka matcher är, enligt mig, Hayden Roberts.

Warne har nu kört trebackslinje och två anfallare. Kommer han att köra vidare så på lördag eller är han tillbaka med en 4-2-3-1-uppställning? Vi lär få se. Oavsett uppställning hoppas jag att Warne väljer att ställa upp med James Collins och David McGoldrick i ett tvåmannaanfall. Lewis Dobbin fick senast hoppa in som anfallare jämte McGoldrick, men Dobbin känns enbart som inhoppare på kanten. Max Bird började senast på bänken och det märktes vid hans inhopp att han har en lång väg tillbaka till den formen han hade före sin skada, synd för vi hade nu behövt en Bird i vinterform. Craig Forsyth är en annan tidigare ordinarie spelare som bänkats de senaste matcherna. Jag är osäker på om det är pga dålig form, ork eller om han har småskavanker. En spelare, som jag upplevde, tog chansen senast var Jake Rooney. Bra insats både defensivt och offensivt. Med fem matcher kvar är det nu upp till ett flertal spelare att visa att de skall vara kvar i Derby County, oavsett vilken liga vi spelare nästa säsong i. Visst borde det trigga de som enbart har kontrakt till sommaren, eller har några sikte på lag i League Two?

Förhoppningsvis kan spelarna på planen ta ett gemensamt ansvar på lördag och leverera tillsammans. Jag tror att det kan behövas möjligen tolv poäng på de fem sista matcherna för att nå en sjätteplats, vad tror ni själva? Det som tyvärr saknas på planen när vi skall försöka vända en negativ trend är i mitt tycke ledarskap. Min upplevelse är att den ende vi sett pusha på lagkamrater och ta ansvar är Curtis Davies, tyvärr har han numera inte i en startelva att göra. Kan de ta ansvaret själva för klubben och dess supportrar som fyller varje arenas bortasektion till max? Svaret har vi vid 18-tiden på lördag.

Bristol Rovers är ett oberäkneligt lag. De har tagit fler poäng på bortaplan än på sin hemmaarena. De har nu två raka segrar i ligan och ser man på resultaten denna säsong kan de ta överraskande poäng av topplag men förlora mot lag i de nedre regionerna. Historiskt har The Rams enbart tre segrar på tolv försök på Rovers hemmaarena. Det kan gå lite hur som helst på lördag eftermiddag, men hoppet är väl det sista som överger oss trogna Ramsanhängare.

Möjlig startelva;

Wildsmith
Smith, Rooney, Cashin, Roberts
Mendez-Laing, Hourihane, Knight, Barkhuizen
McGoldrick, Collins
 

Stefan Borg2023-04-14 08:28:17
Author

Fler artiklar om Derby