2022-12-10 15:00

Burton Albion - Derby

Inför Burton - Derby
Får vi se lagkaptenen Curtis Davies i startelvan?

Inför Burton - Derby

Storebror tar A38 till Lillebror på lördag, vem kommer att få fira på lördag kväll?

Burton är beläget 2 mil söder om Derby vilket gör lördagens möte mellan lagen från de båda städerna till ett riktigt lokalderby. Föga överraskande är det en drös av spelare och ledare som representerat båda klubbarna. Burton Albion inledde säsongen katastrofalt och det var inte överraskande att managern Jimmy Floyd Hasselbaink fick lämna klubben. Efter det har klubben så sakta börjat ta poäng och är nu uppe i 15 poäng. Det har bl a varit segrar mot lag i nedre regionerna av tabellen men de har även överraskat med att ta hemmapoäng mot både Charlton Athletic och Plymouth Argyle.

The Rams fick en poäng senast mot tredjeplacerade Sheffield Wednesday, det var i mitt tycke ett rättvist resultat. Båda lagen visade upp ett starkt försvarsspel, vilket gjorde det svårt för båda lagens anfallsspelare. Det vi kan glädjas åt är att våra gumsar hållit ett antal nollor bakåt, trots att vi saknar mittbackar som Curtis Davies och James Chester – spelare som skall vara ordinarie i en trebackslinje. Den som burit chefsrollen i försvaret har varit Craig Forsyth som gjort det på ett lysande sätt. Forsyth har de senaste säsongerna varit en spelare som jag och andra haft mycket synpunkter på, men nu har det bara varit att lyfta på hatten för hans insatser. Derbys två senaste matcher har varit mållösa. Sedan Paul Warne kom in har vi gjort mål, dock sällan mot lagen ovanför i tabellen. Kan det vara så att båda de tänkta målskyttarna James Collins och David McGoldrick kommer till korta mot bättre försvarare? Om min tes stämmer kan vi möjligen få se båda näta på lördag. Januarifönstret närmar sig och om Warne kan hitta ytterligare en målskytt vore det perfekt för att ge laget möjlighet att klättra vidare i tabellen. En högerback lär dock vara prioritet nummer ett för Warne. Han har nämnt att han gärna ser tre rekryteringar efter nyår. Med EFL:s transferembargo kommer det att vara en utmaning. De tilltänkta spelarna får inte kosta en enda penny i övergångssumma eller för ett låneavtal.

I Joe Wildsmith har vi äntligen en keeper som ger tillit, både till sin försvarslinje och till oss supportrar. Om jag förstått hans historik har han aldrig varit ordinarie målvakt i tidigare klubbar. Nu har han elva nollor i säsongens tävlingsmatcher varav sju har kommit under Warne. Jag upplever att han är mer bekväm med Warnes spelsätt i jämförelse med Roseniors. Han kommer självklart att starta mot Burton. Avsaknaden av mittbackar har gjort att Warne emellanåt fått frångå att spela med en trebackslinje. Nu med Davies tillgänglig tror jag att han kör med sin favorituppställning och att Davies kompletterar Forsyth och Eiran Cashin.

Det känns som Collins och McGoldrick är givna på topp. Om Warne väljer en stark offensiv uppställning lär Cory Smith få vila, som egentligen inte är en högerback och låter Nathaniel Mendez-Laing forsa fram på högerkanten. Vänsterkanten har helt plötsligt fått konkurrens i form av Haydon Roberts, Tom Barkhuizen och spelaren som överraskande gjort oerhört bra ifrån sig de senaste matcherna i den positionen, Louie Sibley. Lite positiv huvudvärk för Warne, som knappast kan vila Sibley. Förhoppningsvis får lagets egen duracellkanin Jason Knight starta för första gången efter sin skada. Jag har saknat hans energi i de senaste matcherna. Max Bird och Conor Hourihane gör mittfältet komplett. Hourihanes insats i lördags var i mitt tycke hans bästa på länge.

Tjugotredjeplacerade Burton Albion borde väl vara en munsbit för våra gumsar. Men derbymatcher är derbymatcher och traditionen brukar vara stark i England. De två tillfällen lagen mötts i ligaspel på Burtons hemmaarena Pirelli Stadium, har slutat med seger för The Brewers. En trend att bryta för The Rams.

OBSERVERA att matchen startar kl 15 (svensk tid). Anledningen lär vara att publiken skall hinna hem och se på TV, det ska visst vara en match i någon märklig turnering som engelsmännen vill se…..

Möjlig startelva;

Wildsmith
Forsyth, Davies, Cashin
Mendez-Laing, Bird, Knight, Hourihane, Sibley
McGoldrick, Collins
 

Stefan Borg2022-12-09 12:39:17
Author

Fler artiklar om Derby