2022-10-01 16:00

Cambridge - Derby

Inför Cambridge - Derby

Äntligen ligaspel för Derby County igen. Kan The Rams spräcka två pinsamma nollor på Abbey Stadium när de tar sig an Cambridge United. Gjorda mål och trepoängare på främmande mark är inget The Rams lyckats med hittills.

Det blir i universitetsstaden Cambridge vi får antydan till att se om David Clowes avhandling om rätt manager är inne på rätt spår. För egen del är jag övertygad om att bytet är rätt och kom i rätt tid. Clowes lär ha ambitionen att sejouren i League One skall vara en kort visit och då är det klokt att låta den som skall peka ut riktningen gjort det förut. Paul Warne har också en kunskap om hur lag spelar i tredjedivisionen, vilket knappast är en negativ ingrediens.

Rom byggdes inte på en dag, vi får ge Warne lite tid innan vi ser resultat av hans spelidé. När jag lyssnat på de som har insikt verkar det som om vi kommer att få se en helt annan fotboll än den som spelats under Phillip Cocu, Wayne Rooney och Liam Rosenior. För mig är poäng viktigare än vacker fotboll, går det att kombinera är det självklart det bästa utfallet. Känns lite som bollinnehav varit viktigare de senaste åren än att ha ett effektivt spel som gett de poäng vi behövt.

Många av de frågetecken vi har kommer säkert till viss del rätas ut när vi ser formation, startspelare och spelidé redan på lördag. Det låter som Warne gärna använder tre mittbackar, men frågan är om vi har wing-backs i truppen. Till vänster tror jag säkert att både Craig Forsyth och Haydon Roberts klarar rollen, men till höger…. Har svårt att se kantspelare som Nathaniel Mendez-Lang och Tom Barkhuizen även ta på sig en defensiv uppgift. Möjlighet finns kanske att placera Jason Knight och även Corey Smith längs högerkanten. Med dagens spelartrupp kan vi dock få se Warne köra med en fyrbackslinje tills januarifönstret där wing-backs kan rekryteras. Vi lär bli varse.

Det låter som det kan bli spel med mycket inlägg vilket troligen kommer att göra att James Collins får en tydligare uppgift i anfallsspelet än vad han haft tidigare. Vem vet, det kanske just detta Collins behöver för att vi skall få se det bästa av honom.

Att klura ut en startelva och spelformation till lördagsmatchen är nog svårare än att få till 7 rätt på Lotto. Men jag har i alla fall försökt som framgår av nedanstående uppställning.

Cambridge United, som firar 110 år i år, har inlett säsongen starkt främst på hemmaplan. De inledde med fyra raka hemmasegrar innan Barnsley kom på besök och åkte hem med en 3-0-seger. Kan vi hoppas på en repris av detta resultat på lördag. Det är inte ofta vi stött på lördagens motståndare, det har enbart skett under sju säsonger och vi har ett hyfsat facit mot dem – bara två förluster på 14 matcher. Det är genom åren inte så många spelare som representerat båda klubbarna, däremot hade Cambridge en Derby-legend som manager under fem år runt milleniumskiftet – Roy McFarland.

Ny head-coach, innebär det att det vänder och vi får en bortavinst? Normalt när managers sparkas och ny kommer in har det varit efter en räcka av förluster. Det är inte ovanligt att ett managerbyte ger mer poäng, åtminstone under ett antal matcher. Vi är i ett annat läge, byte av ansvarig har varit av en annan anledning. Men på något sätt lyfter sig spelare när ny ledare kommer in och förhoppningsvis ser vi detta på lördag, det gäller ju för spelarna som får starta att visa att de skall vara kvar i startelvan.

Möjlig startelva;

Wildsmith
Chester, Davies, Cashin, Forsyth
Knight, Hourihane, Sibley
Mendez-Lang, Collins, McGoldrick
 

Stefan Borg2022-09-30 09:20:47
Author

Fler artiklar om Derby