2020-07-14 20:45

Cardiff - Derby

Inför Cardiff - Derby
Phillip Cocu - han har verkligen satts på prov under sin första säsong hos The Rams.

Inför Cardiff - Derby

Med tre omgångar kvar är Derby County fortfarande kvar i racet om en play-off-plats. Det krävs dock en seger mot sjätteplacerade Cardiff City för att hoppet om Premier League skall leva säsongen ut.

Visst har vi alltid sagt att The Championship är en märklig liga. Alla kan slå alla och det är oftast en jämn ligatabell. Sju lag krigar nu om den åtråvärda sjätteplatsen, vilket gör att vi får en spännande avslutning på säsongen. Att The Rams fortfarande har en möjlighet trots endast en poäng på de tre senaste matcherna verifierar verkligen The Championship.
 
Efter underläge mot Brentford innan klockan tickat upp till tre minuter tycker jag att vårt lag spelade en bra första halvlek och kvitterade också efter mycket bra spel. Fanns även möjligheter till att ta ledningen. Med första halvleks prestation i ryggen var det med en viss förhoppning andra halvlek startade. Tyvärr grusades den under de första minuterna då Ben Hamer åter gjorde en riktig tavla. Det tog lite musten ur Derbyspelarna. Trots förlusten fanns det flera spelare som gjorde bra prestationer. Jag tycker att Chris Martin gjorde en bra insats med att vara tillgänglig för Wayne Rooneys instick och han sätter medspelare i bra lägen. Matt Clarke är en rese i försvaret och bör nog vara på Phillip Cocus radar för en förlängning av ytterligare en lånesäsong. Louie Sibleys kreativitet var denna gång mer tydlig än i de senaste matcherna. Upplever även att Max Bird vuxit ut till en gigant på mittfältet och förhoppningsvis får vi behålla honom många år framöver.
 
Det är lätt att ha synpunkter på våra unga spelare och att vi inte alltid tänker på deras ålder. Jayden Bogle har vi under säsongen haft stora förväntningar på efter förra säsongen. Tycker att han, speciellt efter uppehållet, inte nått samma nivå som tidigare. Är slarvig både med passningar och inlägg. Men som sagt, han är i början av sin utveckling. En mer erfaren spelare som jag i lördags hade höga förväntningar på var Tom Lawrence, som borde varit riktigt spelsugen. Tyckte att hans närvaro inte syntes alls efter tre matchers frånvaro. Nu har det hänt mycket runt honom denna säsong och det är möjligt att det emellanåt påverkar hans prestation. Vi har dock inte råd att han en spelare i den positionen som enbart är på hugget då och då.
 
En position som debatterats hela säsong är rollen som målvakt. Scott Carson fick förra säsongen lämna över till Kelle Roos efter en del riktigt dåliga insatser. Roos har dock inte visat vara den trygga keepern som gett ros utan mer fått ris. Bytet till Huddersfieldlånet Ben Hamer kändes klockrent i vintras. Tyvärr har Hamer inte visat sig vara den rejäla sista utpost som ett lag behöver. Med hela säsongens frågetecken för målvaktsposten är det helt fantastiskt att vi är där vi är i ligan. Efter Hamars sista två matcher tror jag Cocu kommer vända sig till sin nederländske målvakt till matchen mot Cardiff. Det enda som talar för att Hamer är kvar i målet är att Cocu står bakom sin målvakt efter alla skriverier på sociala medier.
 
Det finns inte en uppsjö av seniorspelare för Cocu att välja bland till sin startelva. Skador och avstängningar har gjort att flera tonåringar fått chansen. Tror det kan vara något positivt för laget på längre sikt, dock inte på upploppet av ligaspelet.
 
Jag tippar att Cocu, förutom målvakt, kör med samma gäng som i lördags. Den enda plats som skulle kunna få en annan spelare i startelvan är positionen som vänsterback. Det har varit oerhört tydligt att Cocu inte har hundraprocentigt förtroende för någon av de fyra alternativ som finns att tillgå. Kan tyckas att det är märkligt att någon av dessa inte får förtroende under en längre period.
 
Ska The Rams lyckas med det nästan omöjliga? Det krävs dock nio poäng på de tre sista matcherna, lyckas det tror jag vi har sjätteplatsen som i en liten ask. Ett orosmoln som hänger över Derby County är EFL-utredningen avseende bl.a. försäljningen och värderingen av Pride Park. Om jag läst rätt är det under denna vecka EFL och Derby County får presentera sina utredningar och svar. Konsekvensen skulle kunna bli poängavdrag denna eller nästa säsong. Om det blir poängavdrag denna säsong har vi i nuläget 16 poäng ner till plats 22 och då blir varje poäng i de sista tre matcherna nog så viktiga för klubbens framtid. Ett beslut om poängavdrag skulle summera denna säsong till en av de mest märkliga genom tiderna. Cocu har verkligen fått hantera en mängd märkliga situationer i sitt ledarskap. Dels fick han vänta cirka en månad på att Frank Lampard valde att skriva på för Chelsea, sedan har vi fyllekörning, sparkad lagkapten, omogna röda kort, utebliven investering som skulle ge spelarköp, knivattack på Andre Wisdom etc etc. Vi har tur i allt detta som har en manager med erfarenhet. Förhoppningsvis är han kvar när ligan kör igång i höst.
 
Möjlig laguppställning
Kelle Roos
Jayden Bogle/George Evans/Matthew Clarke/Max Lowe
Jason Knight/Wayne Rooney/Louie Sibley/Max Bird/Tom Lawrance
Chris Martin
 
Bänkplats till
Ben Hamer/Curtis Davies/Florian Jozefzoon/Scott Malone/Craig Forsyth/Graeme Shinnie/Morgan Whittaker/Jahmal Hector-Ingram/Lee Buchanan
 
 
 
 

Stefan Borg2020-07-13 16:36:49
Author

Fler artiklar om Derby