Inför Charlton - Derby

Hur ska Derbys bortaspel funka i år? Litet svar ges på lördag, när man åker till London för möte med Charlton.

För fem veckor sedan var vi nog inte många som trodde att vi skulle befinna oss där vi nu är. Konkursen var nära och truppen tynande tunn. Nu har vi en ny ägare, en lokal dessutom, och hela tretton nya spelare plus ett antal förnyade kontrakt. Det känns gott i derbyhjärtat att kunna konstatera detta och nu hoppas vi (för vilken gång i ordningen?) på ett lugnt och långsiktigt uppbyggande av klubben och att vi med tålamod tar oss sakta uppåt i tabeller och serier.
Att på så kort tid få in så många spelare gör ju förstås att vi verkligen inte är klara för seriestart egentligen. På pappret ser vi ut att ha en riktigt bra trupp och när laget om någon månad fått spela sig samman, så kan det vara dags att bedöma om vi också får ut potentialen på planen.
Mot Oxford i premiärmatchen såg det förvånansvärt bra ut och segern var helt rättvis. Länge såg det ut att bli repris på fjolåret, där vi saknat killerinstinkten i den sista tredjedelen av planen. Raka motsatsen visade rutinerade Conor Hourihane när han satte sitt skott väldigt välplacerat från relativt långt håll och gav oss ett otroligt viktigt mål. Hourihane har av många tippats bli vår spelmotor och spelfördelare, men än så länge har vi inte sett så mycket av det. En fin bollträff och pricksäker fot har dock märkts redan att han har. Vi får hoppas att spelet också lossnar.
Att spräcka både målnollan och vinstnollan direkt kändes väldigt viktigt och kan släppa en del nervknutar. Och för försvaret och obeprövade förstamålvakten Joe Wildsmith är så klart en nolla bakåt den perfekta starten.
Nathaniel Mendez-Laing var annars den som imponerade klart mest. Han har en fantastisk speed och kommer väldigt ofta fram i ryck förbi sin försvarare. Synd bara att han inte gjorde mål också i friläget i slutet av första halvlek.
Jason Knight är en otroligt bra spelare och kan i princip spela på vilken position som helst, vilket han nu visat igen, när han fått vikariera högerback. Manager Liam Rosenior är dock öppen med att det beror på att han ännu inte lyckats värva en rutinerad högerförsvarare. Tyvärr är det väl mycket som tyder på att Knight kommer köpas av någon klubb innan fönstret stänger. Birmingham ryktas det om nu, men nog kan man ana att Knight kanske vill till någon bättre klubb än så om han ska lämna.

Som mittförsvarare fick vi se samma par som i slutet av förra säsongen, Curtis Davies och Eiran Cashin. Många hade nog trott på James Chester istället för Cashin, men en skada satte stopp för det.

                             
                                               Lagkapten Curtis Davies

Ett glatt inslag i matchen var Louie Sibley, som när han kom in var otroligt pigg och skapade många chanser för oss. Det var ju också han som passade fram till målet.
Det man hoppas på inför lördagens match är att David McGoldrick ska ha hunnit bli skadefri och kan starta för oss. Jag gissar dock tyvärr att fallet inte blir så.
Ytterligare en spelare man är nyfiken på är sista nyförvärvet, låneforwarden Lewis Dobbin. Dobbin är en 19-årig talang från Everton och möjligen får han börja på bänken redan om McGoldrick inte är med.
Charlton upplevde ett dramatiskt slut mot Accrington i premiären. Charlton gjorde det som såg ut som ett segermål i 94:e minuten, men hemmalaget kvitterade i 96:e. Nye managern Ben Garner siktar på vinst i hans första match hemma på the Valley.

Förslag på startelva:

Wildsmith
Knight - Davies - Cashin - Roberts
Hourihane - Bird - Smith
Mendez-Laing - Collins - Barkhuzien

 

Ola Carleke2022-08-05 16:31:07
Author

Fler artiklar om Derby