Inför Chelsea - Basel
David Luiz målskytt förra säsongen då lagen möttes.

Inför Chelsea - Basel

Så drar äntligen Champions League igång och för Chelseas del väntar bekant motstånd då schweiziska mästarna Basel besöker Stamford Bridge.

För elfte säsongen i rad stundar Champions League-spel för Chelsea. Efter segern i turneringen 2012 blev förra säsongen inte alls vad vi hoppats på. Uttåg redan i gruppspelet innebar en ny chans i Europa League, där det som bekant gick desto bättre. Nu är Chelsea dock tillbaka i finrummet och har revansch att utkräva.
 
För motståndet i första gruppspelsmatchen står schweiziska mästarna Basel. Basel kvalade in till turneringen via segrar mot Maccabi Tel Aviv (totalt 4-3) och bulgariska Ludogorets Razgrad (totalt 6-2).
 
Chelsea
De regerande Europa League-mästarna är tillbaka där de ska vara, men kommer med något stukat självförtroende efter tre raka matcher utan seger. Förlusten mot Everton senast innebär att Chelsea gjort sin sämsta ligastart sedan Abramovich kom till klubben.
 
Mourinho har inför matchen uttalat sig att fyra spelare under 22 år kommer att starta matchen. De spelare Chelsea har i A-truppen som är 22 år eller yngre är Blackman, Kalas, Oscar, Schürrle, De Bruyne, van Ginkel, Hazard och McEachran. Vilka fyra av dessa, eller om det blir någon från U21-laget, som får starta kan bara spekuleras kring.
 
I anfallet har det roterats i inledningen av säsongen. Torres, Ba och Eto’o har alla fått chansen från start och ingen har på allvar övertygat. Bristande målskytte från anfallare är ett fenomen som Chelsea dragits med de senaste säsongerna och frågan är om någon av anfallarna kan kliva fram idag och göra mål.
 
Fem senaste matcherna för Chelsea:
14 sep: 0-1 Everton (B) Premier League
30 aug: 6-7 e str. Bayern München (N) Super Cupen
26 aug: 0-0 Manchester U (B) Premier League
21 aug: 2-1 Aston Villa (H) Premier League
18 aug: 2-0 Hull (H) Premier League
 
Möjlig startelva (4-2-3-1): Cech – Azpilicueta, Luiz, Cahill, Cole – van Ginkel, Lampard – Schürrle, Oscar, De Bruyne – Ba
 
Basel
Förra säsongen misslyckades Basel att kvala in till Champions League efter att CFR Cluj blivit för svåra i det avslutande play off-spelet. Istället fick schweizarna sikta in sig spel i Europa League där det gick bättre. Basel tog sig till semifinal efter att bland annat slagit ut Tottenham i kvartsfinal. Väl i semifinal stod Chelsea för motståndet, ett motstånd som blev övermäktigt. Chelsea vann bägge mötena och tog sig till finalen i Amsterdam.
 
Denna säsong har Basel inlett ligaspelet med tre vinster, tre oavgjorda och en förlust på de första sju omgångarna. Därmed ligger Basel på en tredjeplats i ligan, tre poäng bakom ledande Grasshoppers.
 
I lagets senaste ligamatch ställde Murat Yakin upp med följande startelva (4-1-4-1): Sommer – Philipp Degen, Schär, Ivanov, Voser – Frei – Sio, Delgado, Xhaka, Stocker – Streller
 
Några spelare att hålla ett extra öga på kan egyptierna Mohamed Salah och Mohamed Eleny vara tillsammans med rutinerade Marco Streller längst fram. Den målfarlige mittbacken Fabian Schär, som gjorde mål på straff mot Chelsea förra året, är också en spelare som kan skapa problem för Chelsea.
 
Fem senaste matcherna för Basel:
14 sep: 1-0 FC Münsingen (B) Swiss Cup
01 sep: 2-1 Young Boys (H) Swiss Super League
27 aug: 2-0 Ludogorets Razgrad (H) Champions League play off
24 aug: 1-1 FC Luzern (B) Swiss Super League
21 aug: 4-2 Ludogorets Razgrad (B) Champions League play off
 
Tips och förväntad matchbild
Chelsea är storfavoriter att vinna matchen och allt annat än tre poäng för hemmalaget får ses som en ordentlig skräll. Basel är dock inte ofarliga och har de två senaste säsongerna orsakat uttåg ur Champions samt Europa League för Manchester United och Tottenham. Chelsea förväntas dock styra matchen och lyckas man omsätta några av alla chanser som skapas till mål så ska det bli en stabil seger.
 
Mitt tips: 2-0 (målskyttar Lampard och Ba)
 
Glöm inte Chelseatipset.
 

Niklas Isaksson2013-09-18 15:30:00
Author

Fler artiklar om Chelsea