Stamford Bridge, 2022-01-08 18:30

Chelsea - Chesterfield

Inför: Chelsea – Chesterfield

Inför: Chelsea – Chesterfield

Efter att ha vunnit det första semifinalmötet i ligacupen tidigare i veckan är det nu dags för Chelsea att kliva in i den andra inhemska cupen, FA Cupen. Detta gör man imorgon kväll och för motståndet står National League-laget Chesterfield FC. 

Chelsea äntrar turneringen som åttafaldiga mästare, där den senaste pokalen kammades hem 2018. Förra säsongen var man väldigt nära att lägga till en nionde FA Cup-vinst, men resan tog stopp i finalen där Leicester blev för svåra. På vägen till final slog Chelsea bland annat ut förhandsfavoriterna Manchester City men i finalen fick man alltså se sig besegrade efter ett drömmål av Youri Tielemans. Förlusten mot Leicester innebar en andra raka finalförlust för Chelsea som även 2020 förlorade finalen, den gången mot Arsenal.

Att lottas mot ett National League-lag får anses vara en fördelaktig lottning för Chelsea som givetvis är enormt stora förhandsfavoriter. Toppkonkurrenterna i Premier League, Manchester City och Liverpool, fick precis som Chelsea relativt enkelt motstånd i form av Swindon och Shrewsbury. 

Historiskt har Chelsea ställts mot Chesterfield sju gånger, senaste gången i 1950 års FA Cup. Då tvingade Chesterfield fram ett omspel genom att klara ett kryss på hemmaplan innan Chelsea sedan kunde avfärda dem med en 3–0 vinst på Stamford Bridge.  

Chelsea

Fem senaste matcherna: V O O V V

Tottenham (H) 2–0 
Liverpool (H) 2–2
Brighton (H) 1–1 
Aston Villa (B) 1–3
Brentford (B) 0–2 

Efter att ha besegrat Tottenham i onsdagskväll går nu ett något skadedrabbat Chelsea in i FA Cupen. Givet skadesituationen där Chilwell, James, Chalobah och Christensen alla har någon form av skada, Kanté och Thiago Silva testat positivt för Covid-19 och Mendy är iväg med landslaget är den uppenbara slutsatsen att vi kommer få sen en väldigt B-betonad och roterad startelva mot Chesterfield. Målet med matchen lär vara att gå vidare med minsta möjliga ansträngning och helst utan fler skador. Med tanke på alla skador och Tuchels vana av att rotera är det extremt svårt att förutse vilken startelva han kommer att välja ut på lördag, men den kommer förmodligen innehålla några U23-spelare och det är även rimligt att tro att några av de som satt på bänken mot Tottenham (t.ex. Hudson-Odoi, Loftus-Cheek och Werner) kan få chansen från start i helgen.

Möjlig startelva (3-4-3): Kepa – Azpilicueta ©, Sarr, Rudiger – Pulisic, Loftus-Cheek, Kovacic, Saul – Vale, Werner, Hudson-Odoi

Chesterfield

Fem senaste matcherna: V O V V O

King’s Lynn (H) 1–0 
Halifax (H) 1–1
Grimsby (B) 0–1 
Salford (B) 0–2
Altrincham (H) 2–2 

Chesterfield FC är en engelsk småstadsklubb av den typen det finns hundratals av. Klubben är baserad strax utanför Sheffield och hör i nuläget hemma i National League, den engelska femtedivisionen. Efter att ha spelat ungefär halva ligasäsongen toppar man ligan och har därmed siktet inställd på serievinst och direktuppflyttning till League Two. 

Den största historiska meriten för Chesterfield är att man nådde FA Cup-semifinal 1997 där man till slut fick se sig besegrade efter omspel mot Middlesbrough. Man har hållit till i de lägre divisionerna under egentligen hela sin historia, den bästa placeringen kom 1947 när man lyckades sluta fyra i andradivisionen. 

I säsongens upplaga av FA Cupen har Chesterfield redan hunnit spela tre matcher. Man gick in i turneringen i kvalfinalen där man körde över sjättedivisionslaget Curzon Ashton med 4–0 och säkrade en plats i huvudturneringen. Väl där ställdes man mot Southend, även de hemmahörande i National League, i en match som Chesterfield vann med 3–1 trots att man tidigt hamnade i underläge. I omgång två stod League Two-laget Salford från Manchester för motståndet, men de kunde inte göra mycket motstånd utan Chesterfield vann kontrollerat med 2–0.

Det är inget namnkunnigt lag som Chesterfield kan mönstra, men ett litet varningens finger ska ändå höjas för anfallaren Kabongo Tshimanga som stått för 18 mål på 20 ligamatcher den här säsongen och leder skytteligan i National League. Givetvis kommer detta att bli en oerhört tuff uppgift för Chesterfield men man kommer garanterat att vara sugna på att skrälla mot Chelsea som inte bör underskatta gästerna från femtedivisionen. 

Möjlig startelva (4-4-2): Loach – Miller, Whittle, Williams, Gunning © – Oyeleke, King, Weston, Khan – Mandeville, Tshimanga

Matchfakta:
Avspark: 8/1 18:30
Spelplats: Stamford Bridge
Domare: Jarred Gillett
TV: V Sport Premium, Viaplay

Gustav Stenberg@gustav_stenberg2022-01-07 10:05:15
Author

Fler artiklar om Chelsea