Inför: Chelsea - Dinamo Zagreb
Dags att ta gruppspelet i mål!

Inför: Chelsea - Dinamo Zagreb

Det har blivit dags att runda av gruppspelet där Chelsea går in som klara gruppetta mot ett Dinamo Zagreb som behöver vinna för att kunna knipa en Europa League-plats till våren.

Det känns som evigheter sen den där premiärkvällen i Kroatien. Chelsea gick in i gruppspelet som stora favoriter och skulle enkelt spela hem tre poäng borta mot Dinamo Zagreb i premiären. Det blev istället en 1-0 förlust som blev Thomas Tuchels hundrade match för klubben. Vad varken han eller många av oss Chelsea supportrar trodde då var att det skulle visa sig vara hans sista match för Chelsea. Dagen efter kom beskedet att Thomas Tuchel fått lämna sitt uppdrag med omedelbar verkan. Nu drygt två månader senare är det mycket som har hänt i klubben. Graham Potter har tagit över och Chelseas urusla start i gruppspelet har vänt och klubben har nu säkrat avancemang med en omgång kvar. 

Läget i lagen:
Chelsea
Chelsea inledde gruppspelet svagt med enbart en poäng på de två första matcherna där motståndet hette Dinamo Zagreb och RB Salzburg. När man sedan skulle gå in i ett dubbelmöte med Milan var det kniven mot strupen att börja samla på sig några trepoängare. Det gjorde man och två segrar senare mot Milan var man helt plötsligt etta i gruppen och det var en helt annan harmoni i klubben. Man besegrade även RB Salzburg på bortaplan för en vecka sedan och i och med den segern är man klara som gruppetta.

Chelsea kommer trots detta från en tung förlust i helgen mot Brighton på bortaplan. Det var inget snack där Brighton var bra och Chelsea kom inte alls upp i nivå. 4-1 blev slutsiffrorna och Graham Potters första förlust i klubben var ett faktum. Jag tror och hoppas att Potter och hela laget kan skaka av sig den här förlusten snabbt och få till en bra prestation och resultat mot Dinamo Zagreb. Då förstaplatsen redan är säkrad kan Chelsea gå in och spela helt utan press och spela ut sitt spel till fullo som man har gjort under Potters ledning fram till matchen i lördags. 

Med tanke på placeringen i gruppen och Arsenal som väntar i helgen kan vi nog förvänta oss en rotation och få se några gubbar som kanske inte är givna startspelare till vardags. Klubben meddelade i veckan att Fofana och James åker till Dubai för fortsatt rehabilitering. I övrigt är Kante borta och Potter bekräftade på presskonferensen att Kepa fortsatt är skadad några dagar till och att Kovacic är tveksam till spel. Det skulle testas igen lite senare. Koulibaly är tillbaka från sin skada och med i truppen imorgon. Potter sa även att Zakaria kan få sina första minuter imorgon och att trots att laget är klart för slutspel är det inte läge att bara slänga in flera unga spelare utan man gå in för att vinna och respektera sina motståndare. 

Möjlig startelva: 3-4-3
Mendy, Azpilicueta, Silva, Chalobah, Cucurella, Jorginho, Gallagher, Loftus Cheek, Mount, Pulisic, Broja

Dinamo Zagreb
Dinamo Zagreb inledde gruppspelet starkt och överraskat genom att besegra Chelsea på hemmaplan med 1-0. Fullt rättvist dessutom. Men efter det har den Kroatiska klubben enbart lyckats plocka en till poäng i gruppspelet och står inför sista omgången med enbart 4 poäng på kontot och -6 i målskillnad. Detta gör att det är i stort sett omöjligt för Dinamo Zagreb att avancera till slutspel i Champions League. Men med hjälp av Milan kan man knipa en Europa League plats. Då behöver Milan vinna mot Salzburg samtidigt som man själva vinner mot Chelsea. 

I den inhemska ligan går det dock bättre där man leder efter 15 spelade omgångar. Men man kommer dock från en förlust senast mot NK Osijek på bortaplan. Med tanke på läget i gruppen och att Dinamo Zagreb behöver vinna för att kunna ha en chans på Europa League spel tror jag att vi får se en offensiv matchplan från kroaterna.

Möjlig startelva 3-4-3
Livakovic, Ristovski, Sutalo, Peric, Ljubicic, Misic, Ademi, Baturina, Petkovic, Spikic, Orsic

Förväntad matchbild och tips:
Trots att Chelsea redan är klara för avancemang och att Dinamo Zagreb behöver vinna för att ha en möjlighet till fortsatt Europaspel till våren tror jag på en dominant spelbild från hemmalaget och det kommer att visa sig i slutsiffrorna. Jag tror även att Londonklubben vill visa att lördagens match mot Brighton enbart var en missräkning. Detta kan nog rinna iväg och sluta med flera mål för hemmalaget. 

Tips: Chelsea 4-0 Dinamo Zagreb

Övrigt:
Matchen spelas på Stamford Bridge
Avsparkstid är onsdag 2 november 21:00
Matchen sänds på C MORE
Domare är François Letexier och VAR-domare är Jérôme Brisard 







 

Sigge Öijer @oijersigge 2022-11-01 18:12:00
Author

Fler artiklar om Chelsea