Stamford Bridge, 2021-03-08 19:00

Chelsea - Everton

Inför: Chelsea - Everton
Dags att brotta ned nästa motstånd från Merseyside.

Inför: Chelsea - Everton

Dags för ännu en måndagsmatch, denna gång tar Chelsea emot Everton. Det är tabellfyran som gästas av tabellfemman, och när det här mötet ägde rum för precis ett år sedan så var det senaste gången som Chelsea spelade inför ett fullsatt Stamford Bridge.

Ja, Chelsea-Everton den 8/3-2021 markerar på dagen ett år sedan Stamford Bridge senast var fyllt av kungsblå, däribland ett stort gäng glada svenskar då CSS medlemsresa hade valt detta möte som sitt resmål. Vi belönades då med en 4-0-seger, en toppinsats av Billy Gilmour och en A-lagsdebut för Armando Broja.

Denna gång så handlar det om att bevaka innehavet av Champions League-platsen som Chelseas fjärdeplacering innebär. Vid seger utökar man avståendet ner till Everton och West Ham till fyra poäng, dock med en match mer spelad.

Historik
En annan börjar bli något less på att se sitt lag spela på måndagar, men detta är en veckodag som spelarna verkar uppskatta sett till historiken. Chelsea är obesegrade på de fyra tillfällen man spelat på måndagar denna säsong, och har totalt tio segrar på 14 matcher i högstaligan på veckans första dag.

Nio av Evertons 14 segrar denna ligasäsong har inkasserats på bortaplan. Klubben gillar dock inte att spela på Stamford Bridge, senast de fick med sig tre poäng härifrån var i november 1994! Misslyckas Everton med att vinna även denna gång så förlängs Chelseas obesegrade svit i ligaspel hemma mot the Toffees till 26 matcher, en ifrån rekordnoteringen mot Spurs(27 ligamatcher mellan 1990-2016).

Ingen av de två före detta Chelsea-tränarna som nu tillhör andra PL-klubbar, José Mourinho och Carlo Ancelotti, har vunnit en ligamatch på Stamford Bridge som besökare. Detta på sex försök dem två emellan. Ancelotti fick dock se sitt lag besegra Chelsea med 1-0 hemma på Goodison Park senast lagen möttes i december.

Läget i lagen
Chelsea
Chelsea är fortsatt obesegrade i alla tävlingar sedan Thomas Tuchels ankomst. På de åtta ligamatcher tysken ansvarat för så har man endast släppt in två mål, ett mycket fint facit. Tysken har nyligen uttalat sig om att vara försiktig med belastningen på N’Golo Kanté, så att fransmannen startar på bänken verkar troligt.
Thiago Silva har börjat träna med laget igen, men är oviss till att tas ut i truppen. Även Tammy Abrahams status är osäker. I övrigt är samtliga spelare tillgängliga.

Möjlig startelva(3-4-3):
Mendy; Azpilicueta, Christensen, Rüdiger; Hudson-Odoi, Kovacic, Jorginho, Alonso; Mount, Giroud, Werner

Senaste fem matcherna, samtliga turneringar, senaste matchen först:
Liverpool 0-1 Chelsea
Chelsea 0-0 Manchester United
Atlético Matrid 0-1 Chelsea (CL)
Southampton 0-0 Chelsea
Chelsea 2-0 Newcastle United

Everton
Gästerna från Liverpool kommer in i denna omgång med tre raka segrar bakom sig, däribland en för dem sällsynt seger borta på Anfield. Inget lag i ligan har gjort fler mål från fasta situationer än Everton på 12 mål, man har också gjort elva mål med huvudet. Mittbacken Yerry Mina kommer inte till spel. Frågetecken finns för den fysiska statusen på Seamus Coleman, Tom Davies och James Rodríguez.

Möjlig startelva(4-3-1-2):
Pickford; Holgate, Godfrey, Keane, Digne; Doucouré, Allan, Gomes; Sigurdsson; Calvert-Lewin, Richarlison.

Senaste fem matcherna, samtliga turneringar, senaste matchen först:
WBA 0-1 Everton
Everton 1-0 Southampton
Liverpool 0-2 Everton
Everton 1-3 Manchester City
Everton 0-2 Fulam

Förväntad matchbild
Everton har som sagt ett mycket bra facit på bortaplan i ligaspelet, men man är inte alltid dominant i spelet. Ancelottis mannar är ett pragmatiskt gäng som gör det mesta av omställningar och fasta situationer. Vi kan vänta oss ytterligare en match där Chelsea dominerar bollinnehavet, Evertons fokus kommer vara på att hålla sina positioner och söka forwardsparet i djupled. Detta ställer stora krav på Chelseas trebackslinje, men liknande uppgifter har man klarat av galant på slutet. Dessutom har Mendy steppat upp vad gäller utrusningar och hjälper verkligen sitt försvar. Tror på en chansfattig match, där individuella prestationer eller misstag kan fälla avgörandet.

Speltips: Lär vara fortsatt målsnålt i matcher där Chelsea är inblandade, men tror på seger. 1-0.

Övrigt:
Domare är Chris Kavanagh.
Avspark är måndag den 8/3 kl 19:00.
Sänds på V Sport Premium och Viaplay.

Wiktor Lidvall@LidvallWiktor2021-03-07 19:18:24
Author

Fler artiklar om Chelsea