Stamford Bridge, 2022-05-19 21:00

Chelsea - Leicester

Inför Chelsea - Leicester

Inför Chelsea - Leicester

Chelsea må ha slagits i FA-cupfinalen mot Liverpool, men de är åtminstone klara för Champions League-spel och kan cementera tredjeplatsen med en poäng i nästa match. För motståndet står ett av säsongens jojolag: Leicester City.

Chelsea

En turbulent säsong börjar lida mot sitt slut för Chelsea. Stämningen kring klubben kunde ha varit bättre. Ännu en cupfinal mot Liverpool är förlorad (på straffar), ägarbytet är ännu inte helt klappat och klart, och den sentida formen har inte övertygat.

Thomas Tuchels mannar har hankat sig fram den senaste månaden. Efter en stjärnsmäll mot Arsenal (2-4) avslutade Champions League-mästarna april månad med att näppeligen vinna mot West Ham (1-0) och kryssa mot ett svagt Manchester United (1-1). Maj började inget vidare, med förlust mot Everton (2-0) och en tappad tvåmålsledning som resulterade i en poäng mot Wolves (2-2). I den senaste omgången kom dock en efterlängtad klar seger mot Leeds (3-0). Rivalmötet tjänade som en fin uppvärmning inför helgens FA-cupfinal. Chelsea stod för en hedervärd prestation och höll jämna steg med kvadrupeljagande Liverpool, men hade än en gång marginalerna emot sig. De två antagonisterna kunde för fjärde gången den här säsongen inte skiljas åt efter 90 minuter (0-0), men Chelsea fick, liksom i ligacupfinalen, se sig besegrade i straffläggningen (6-5) på Wembley, efter missar av César Azpilicueta och Mason Mount.

Men allt är inte nattsvart.

Trots spelmässiga problem, svaga resultat och ägarturbulens blev Chelsea Champions League-klart ”i kavaj” (70 poäng, 36 matcher) efter att Newcastle spelade ut Arsenal i måndags (2-0). Dessutom krävs bara en enda poäng (eller ett Spurs-debakel mot Norwich i sista omgången) i de två avslutande matcherna mot Leicester och Watford för att säkra den tredjeplats som de har befunnit sig på större delen av säsongen. I de omkringliggande regionerna i tabellen tampas Man City (90 poäng, 37 matcher) och Liverpool (89 poäng, 37 matcher) om ligatiteln och London-rivalerna Tottenham (68 poäng, 37 matcher) och Arsenal (66 poäng, 37 matcher) om fjärdeplatsen.

Näst på spelschemat för Chelsea står alltså Leicester City. Skadeläget i Chelsea-lägret är något prekärt. Andreas Christensen, som avstod att spela i FA-cupfinalen på grund av sjukdom, kommer sannolikt att missa även denna batalj. Det är även tveksamt huruvuida Mateo Kovacic och Kai Havertz kan medverka på grund av sina respektive skador. Timo Werner, som linkade av planen på uppvärmningen på Wembley kommer inte att komma till spel. Det gäller även Callum Hudson-Odoi, som har varit borta en längre tid på grund av ett hälseneproblem. Goda nyheter finns det däremot kring Ben Chilwell, som har börjat träna med laget igen. ”Chilly B” lär dock inte vara tillbaka i spel förrän nästa säsong.

I vanlig ordning är det svårt att förutse vilka spelare Thomas Tuchel kommer att ta ut i sin startelva, och hur han kommer formera dem, men med givna förutsättningarna gissar undertecknad på följande: Édouard Mendy spelade bra i FA-cupfinalen och kommer självklart att starta mellan stolparna även i denna match. Framför senegalesen borde trebackslinjen utgöras av Antonio Rüdiger, Thiago Silva och Trevoh Chalobah. Ifall 37-årige Silva, som haltade i slutskedet av FA-cupfinalen, behöver vila så lär denne ersättas av César Azpilicueta. På flankerna är Marcos Alonso (i brist på alternativ) och Reece James självskrivna. Som ”double sixes” bör Jorginho och N’Golo Kanté, som båda stod för bra insatser senast, starta. Men det är även fullt möjligt att Ruben Loftus-Cheek, som har varit i bra form på sistone, väljs framför någon av dessa herrar. I Kai Havertz sannolika frånvaro gissar jag på att Romelu Lukaku får nytt förtroende. Mason Mount kommer troligtvis att göra honom sällskap på någon av flankerna, eller strax bakom. Valet mellan Christian Pulisic och Hakim Ziyech på den sista platsen i den offensiva trion känns hugget som stucket, men undertecknad kan tycka att marockanen Ziyech borde få en ny chans från start, även om hans amerikanske lagkamrat har sett pigg ut i de senaste matcherna.

Gissad startelva således: (3-4-3) Mendy; Rüdiger, Silva/Azpilicueta, Chalobah;  Alonso, Jorginho, Kanté/Loftus-Cheek, James; Mount, Lukaku, Ziyech/Pulisic.

Leicester City

Förra säsongen titulerades Leicester City FA-cupvinnare efter att ha besegrat Chelsea i finalen, och var blott ett par sena Gareth Bale-mål ifrån att ta den sista Champions League-platsen istället för Londons blå i den sista omgången. Det var nog många som trodde att ”The Foxes” skulle bygga vidare på framgångarna och utmana om både Champions League-platser och cuptitlar i år igen, men så har det inte blivit. Brendan Rodgers mannar har haft en berg- och dalbaneaktig säsong och inte lyckats hitta någon jämnhet i varken prestationer eller resultat. Orsakerna till detta är naturligtvis många, men att laget gäckats av tunga skador, läckt som ett såll på fasta situationer och att den nu 35-årige Jamie Vardy gjort färre mål än vanligt, är troligtvis de främsta. Brendan Rodgers har varit vresig hela säsongen, och kanske skulle både han och klubben må bra av att gå skilda vägar i sommar.

Att laget har presterat ojämnt syns inte minst i deras sex senaste resultat. I slutet av april kryssade de hemma mot José Mourinhos och Tammy Abrahams Roma i första mötet i UEFA Conference League-semin (1-1), vilket följdes upp av förlust mot Tottenham (3-1) och respass ur europaturneringen efter nederlag i returen i Rom (1-0). De kammade även noll mot mot Frank Lampards Everton (1-2) innan de repade sig med beskedliga vinster mot de blivande Championship-lagen Norwich (3-0) och Watford (1-5).

Föga förvånande återfinns Leicester City i ett tabelmässigt ingemansmansland. Med sina 48 poäng på 36 matcher ligger de på en niondeplats, med samma antal poäng som tiondeplacerade Brighton och tre färre än åttorna Wolves, utan chans till att nå en europaplats. Rävarna har alltså blott ära och heder att spela för i de återstående ligamatcherna mot Chelsea borta och Southampton hemma.

Rodgers kan ha ett par tunga avbräck att ta hänsyn till när han tar ut sitt lag på torsdag kväll. Närmare bestämt Youri Tielemans och Ricardo Pereira, som båda dras med skador och kommer att testas sent. Hårfagre Hamza Choudhury är definitivt outtagningsbar till följd av en ljumskskada. På den ljusa sidan kan Nampalys ”Papy” Mendy vara tillbaka efter sin sjukdomsfrånvaro. Vidare har nordirländaren Rodgers bekräftat att Kasper Schmeichel kommer att återta sin plats i mål efter att ha vilats mot Watford till förmån för reservkeepern Danny Ward.

Matchbild och tips

Det kan hända att vi bjuds på en sävlig historia på Stamford Bridge. Chelsea har redan säkrat Champions League-spel och Leicester inte har något kvar att spela för, varför de båda lagen befinner sig på den proverbiala ”stranden”. Undertecknad anser dock att Tuchel och hans lag bör sikta på att avsluta säsongen snyggt och spela för cementera tredjeplatsen, redan i denna match. Matchbilden lär bli bekant. Hemmalaget kommer förstås att ta tag i taktpinnen och föra matchen mot ett lågt stående och kontrande Leicester. Nyckeln till seger för Chelsea finns på fasta situationer, där Leicester har försvarat sig bedrövligt. Men även om Brendan Rodgers lag har presterat ojämnt så besitter de utan tvekan tillräckligt med kvalitet för att slå vilket lag som helst, vilket de har visat i enskilda matcher under säsongens gång. Chelsea måste framför allt se upp för James Maddison som har haft en strålande vår. Givetvis blir även Jamie Vardy ett hot framåt. Trots att han, med sina mått mätt, haft en svag säsong, så är han lagets bäste målskytt i ligan med sina 14 strutar.

Så för att ta en eller tre poäng och säkra tredjeplatsen, som i alla fall har en symbolisk betydelse, så behöver Chelsea komma till spel med rätt fokus, intensitet och mentalitet. Det kanske inte blir lätt, det kanske inte blir någon champagnefotboll, men jag tror att det blir en knapp seger.

Tips: 2-1.

Värt att notera

  • Chelsea har bara vunnit en av sina fyra senaste hemmamatcher i ligan, och släppt in sammanlagt tio mål i dessa.
  • Antonio Rüdiger gillar att göra mål mot Leicester. Fyra av hans nio Premier League-mål har nämligen kommit mot just det motståndet. Gör han mål igen så blir han den första spelaren att göra mål i tre raka ligamatcher mot Leicester sedan Jimmy Floyd Hasselbaink 2002.
  • Både Thiago Silva och Christian Pulisic har chans att göra sin 50:e start i Premier League.
  • Om Édouard Mendy startar så blir han den första Chelsea-spelaren att spela 60 matcher för klubb- och landslag den här säsongen. Spelar Mason Mount i de båda återstående matcherna når även han samma antal matcher.
  • På tal om Mason Mount. Ingen annan engelsman har haft fler ”goal involvements” i Premier League den här säsongen (11 mål, tio assist).
  • Leicester har gjort fjärde flest bortamål av alla lag i ligan den här säsongen (27). De har dock även släppt in fjärde flest (35).
  • James Maddison har gjort 16 mål och 10 assist i alla tävlingssammanhang den här säsongen. Han är den förste spelaren i Leicester att göra fler än tio mål och tio assist sedan Riyad Mahrez 2017/18.

Fredrik Temmes2022-05-18 20:45:00
Author

Fler artiklar om Chelsea