Stamford Bridge, 2021-05-15 18:15

Chelsea - Leicester

Inför: Chelsea-Leicester City
VIlket blåklädda lag får lyfta FA Cup-pokalen på lördag?

I semifinal slog Chelsea ut Manchester City medan Leicester slog ut Southampton. Blir det Thomas Tuchel eller Brendan Rodgers som får lyfta FA Cup-pokalen för första gången samt inför 21.000 åskådare imorgon?

Morgondagens möte mellan Chelsea och Leicester blir det tionde FA Cup-mötet genom tiderna. På nio FA Cup-matcher mellan lagen har Chelsea vunnit sju gånger, i januari 1946 slutade det 1-1 mellan lagen i tredje rundans första match, den andra matchen vann Chelsea med 2-0. I februari 1997 slutade det 2-2 mellan lagen i femte rundan, i returmötet vann Chelsea med 1-0.

Första FA Cup-mötet mellan lagen ägde rum i februari 1920, en match som Chelsea vann med 3-0.

Det målrikaste FA Cup-mötet mellan lagen ägde rum i mars 2012, då blev Fernando Torres, som hade spelat 24 matcher utan att göra mål, tvåmålsskytt efter att ha gjort mål i den 67:e och 85:e minuten. I samma match gjorde Gary Cahill sitt första mål för Chelsea när han nickade in Juan Matas hörna i den tolfte minuten. Övriga målskyttar för Chelsea var Salomon Kalou (18’) och Raul Meireles. (90’) Leicesters målskyttar för dagen var Jermaine Beckford (77’) och Ben Marshall. (89’)

Det senaste FA Cup-mötet mellan lagen ägde rum i kvartsfinalen förra säsongen. (juni 2020) Då blev Ross Barkley matchens enda målskytt efter att ha satt Willians inlägg i mål från nära håll i den 63:e matchminuten.

På de senaste 17 matcherna i alla tävlingar (13 PL, 3 FA-Cup & 1 ligacup) har Chelsea vunnit nio gånger, Leicester tre och fem matcher har slutat oavgjort. Chelsea har varit i final i FA-Cupen 15 gånger och vunnit åtta gånger medan Leicester spelat final fyra gånger men ännu inte lyckats vinna.

I Premier League har lagen mötts en gång den här säsongen, på Stamford Bridge den 19 januari, en match som Leicester vann med 2-0 efter mål av Wilfred Ndidi och James Maddison. Nästa PL-match mellan lagen spelas nästa tisdag. (18.5)

Vägen till final: Chelsea

Chelsea inledde säsongens FA Cup-upplaga med att besegra Morecambe hemma med 4-0. Mason Mount öppnade målskyttet i den 17:e minuten och i första halvlekens sista minut utökade Timo Werner till 2-0. Fyra minuter in i andra halvleken utökade Callum Hudson-Odoi ledningen till 3-0 och i den 85:e minuten nickade Kai Havertz in slutresultatet.

I fjärde omgången var det återigen dags för hemmamatch, den här gången stod Luton Town för motståndet. Chelsea och speciellt Tammy Abraham inledde piggt med mål i den elfte minuten, sex minuter senare hade han gjort sitt andra. Luton reducerade i den 30:e minuten efter att Kepa litet väl enkelt släppt in Jordan Clarks halvvolley från innanför straffområdet, Luton hade några halvchanser men i den 74:e minuten satte Abraham in 3-1 och fullbordade sitt hattrick.

I femte omgången väntade bortamatch mot Barnsley. Chelsea gjorde ingen bra match alls och Barnsley hade flera bra lägen och fem hörnor under första halvlek. I den 64:e minuten lyckades Tammy Abraham enkelt peta in 1-0 efter en fin framspelning av Reece James, vilket även blev matchens slutresultat.

I kvartsfinalen var det återigen dags för match på Stamford Bridge, nu stod Sheffield United för motståndet. I den 24:e matchminuten slog Mason Mount en hörna mot mitten av straffområdet, bollen gick förbi alla och rakt till Ben Chilwell, som befann sig strax utanför straffområdet, Chilwell avfyrade ett lågt och hårt skott som styrdes i mål via Oliver Norwoods utsträckta fot. Hakim Ziyech fastställde slutresultatet 2-0 i matchens slutminuter efter en kontring och fint förarbete av Mateo Kovacic och Ben Chilwell.

I semifinal väntade Manchester City på Wembley. Hakim Ziyech satte bollen i mål tidigt i första halvlek efter fint framspel av Timo Werner men målet vinkades bort för offside. Chelsea gjorde överlag en piggare halvlek än City men matchen gick till halvtid vid ställningen 0-0. Tio minuter in i andra halvlek var det återigen fint samarbete mellan Werner och Ziyech, Werner tog sig in bakom Citys backlinje från vänster och hittade Ziyech i straffområdet med en passning, Ziyech kunde enkelt sätta in 1-0. Ziyech hade ett bra läge att göra sitt andra mål bara några minuter efter det första och Christian Pulisic hade en boll i nätmaskorna i matchens slutminuter, som tråkigt nog vinkades det bort för offside. Guardiolas manskap hotade aldrig riktigt ordentligt offensivt under matchens gång och Ziyechs 1-0 mål räckte för avancemang till FA Cup-final!

Vägen till final: Leicester
Även Leicester inledde säsongens upplaga av FA-Cupen med en 4-0 seger. Stoke City stod för motståndet borta på Bet365 Stadium. James Justin öppnade målskyttet i den 33:e minuten med ett snyggt långskott från strax utanför straffområdet. Marc Albrighton utökade ledningen till 2-0 med ett skott från innanför straffområdet i den 58:e minuten, Ayoze Pérez satte 3-0 i den 78:e minuten och två minuter senare fastställde Harvey Barnes slutresultatet med ett hårt skott från innanför straffområdet.

I fjärde omgången väntade en ny bortamatch, den här gången stod Brentford för motståndet. Mads Bech öppnade målskyttet för hemmalagets del i den sjätte minuten genom att peta bollen i mål efter en hörna. Första halvlek avslutades vid ställningen 1-0 men i den 46:e minuten sköt Cengiz Under in kvitteringsmålet efter fint förarbete av James Maddison. Fem minuter senare blev Youri Tielemans fälld i straffområdet, Tielemans tog själv hand om straffen och placerade straffen kyligt i målvaktens nedre högra hörn. James Maddison fastställde slutresultatet 3-1 genom att peta in en målvaktsretur i den 71:a minuten.

I femte omgången tog man emot Brighton hemma på King Power Stadium. Matchen förblev mållös fram till att det återstod tio sekunder av den fem minuter långa tilläggstiden. Youri Tielemans slog ett fint inlägg mot straffområdet och Kelechi Ihenacho nickade in segermålet bakom Brighton-målvakten Danny Ward.

I kvartsfinal väntade Manchester United på hemmaplan. Kelechi Ihenacho blev återigen målskytt efter att Fred i den 24:e minuten försökt passa bakåt till målvakten Dean Henderson, bollen fångades istället upp av Ihenacho som rundade Henderson och satte 1-0. I den 38:e minuten kvitterade United Mason Greenwood med ett skott från innanför straffområdet, efter fint förarbete av Paul Pogba. I den 58:e minuten gick Leicester återigen upp i ledning efter ett skott av Youri Tielemans från 20 meter.
I den 78:e minuten gjorde Ihenacho sitt andra mål för matchen och fastställde slutresultatet 3-1 när han nickade in Marc Albrightons frispark.

I semifinal väntade Southampton på Wembley, Ihenacho var återigen målskytt när han tryckte in 1-0 från innanför straffområdet, vilket även blev matchens slutresultat.

Läget i lagen:

Chelsea

På de senaste fem matcherna har Chelsea vunnit tre gånger, spelat oavgjort en gång och förlorat en gång.

I slutet av april spelade man oavgjort borta mot Real Madrid, Christian Pulisic förde upp Chelsea i ledning i den 14:e minuten innan Karim Benzema kvitterade femton minuter senare. Laget förberedde sig för andra mötet med Real Madrid på bästa möjliga sätt, genom att besegra Fulham med 2-0 och ta tre viktiga poäng hemma på Stamford Bridge den 1 maj, en match där Kai Havertz blev tvåmålsskytt.

Efter det väntade Real Madrid hemma på Stamford Bridge, Timo Werner öppnade målskyttet i den 28:e minuten och Mason Mount säkrade att Chelsea tog sig till CL-final för första gången sedan 2012 när han sköt in 2-0 i den 85:e minuten.
 Förra helgen mötte man Manchester City på bortaplan och vände 1-0 underläge till seger efter mål av Hakim Ziyech och Marcos Alonso i andra halvlek.

I onsdags kom Arsenal på besök på Stamford Bridge, Jorginho slog en slarvig bakåtpassning som var meningen att gå till Kepa, som befann sig innanför straffområdet men en bra bit från mållinjen, bollen gick istället mot mål och Kepa hann rensa bort bollen från mållinjen med handen men returen gick rakt till Pierre-Emerick Aubameyang, som spelade fram Emile Smith-Rowe som petade in 1-0. Samma resultat höll sig tills domaren blåste av och de rödklädda lämnade Stamford Bridge med tre poäng.

Mateo Kovacic har inte spelat på över en månad och är tveksam inför finalen, Andreas Christensen åkte på en sträckning i baksidan av låret förra helgen mot Manchester City och är tveksam till spel. För övrigt har Tuchel ett så gott som fullt manskap tillgängligt inför finalen, där det även är tillåtet med fem byten.

Tuchel har redan bekräftat att Kepa Arrizabalaga, som startat alla FA-Cup matcher och endast släppt in ett mål under säsongens FA-cup, startar. N’golo Kante, som blev vald till matchens bästa spelare i båda CL-matcherna mot Real Madrid, vilade i onsdags mot Arsenal och lär spela från start. Även Timo Werner vilade i onsdags och borde få chansen från start.

Leicester
På de senaste fem matcherna (alla i PL) har Leicester vunnit tre gånger, (3-0 mot West Bromwich, 2-1 mot Crystal Palace och 2-1 mot Manchester United) och spelat oavgjort en gång. (1-1 mot Southampton) Lagets enda förlust var hemma mot Newcastle den 7 maj, en match som slutade 4-2.

För tillfället är man på tredje plats i PL-tabellen med två poäng mer än Chelsea. Kelechi Iheanacho är lagets bästa målskytt med 18 mål i alla tävlingar, Jamie Vardy är inte långt bakom gällande antalet gjorda mål, med 15 i alla tävlingar.

Harvey Barnes, James Justin och Wes Morgan är inte tillgängliga på grund av skador. Jonny Evans återhämtning har gått framåt och han kan vara tillgänglig för spel.

Förväntade startelvor:

Chelsea:
Kepa Arrizabalaga; Thiago Silva, Antonio Rüdiger, Reece James; Ben Chilwell, Cesar Azpilicueta, N'Golo Kante, Jorginho; Mason Mount, Kai Havertz, Timo Werner

Leicester: Kasper Schmeichel; Jonny Evans, Caglar Soyuncu, Wesley Fofana; Timothy Castagne, Ricardo Pereira, Wilfred Ndidi, Youri Tielemans; James Maddison, Kelechi Iheanacho, Jamie Vardy

Förväntad matchbild: Leicester har två farliga målskyttar i form av Iheanacho och Vardy men samtidigt har Chelsea ett väldigt stabilt försvarsspel, spelarna är dessutom extra taggade att vinna FA-Cupen efter förlusten mot Arsenal ifjol, dessutom vill man komma tillbaka på vinnarspåret efter onsdagens förlust mot samma gäng. Tuchel har även många offensiva spelare att välja från och Chelsea drar det längre strået.

Speltips: 3-1 Chelsea

Avspark: Lördag 15.5 kl.18.15, matchen sänds på V Sport Premium och Viaplay.
Spelplats: Wembley Stadium
Domare: Michael Oliver
VAR: Chris Kavanagh