Stamford Bridge, 2022-01-02 17:30

Chelsea - Liverpool

Inför Chelsea - Liverpool

Inför Chelsea - Liverpool

Ett frånvaro- och Lukaku-skakat Chelsea tar sig an ett kvalificerat toppmotstånd i form av Liverpool i årets första match. Kommer de blå lyckas att vända på den tröga trenden, eller kommer de att mista andraplatsen och få en jobbig start på en utmanande januarimånad? Svaret får vi på söndag kväll.

Chelsea

Med kalenderåret 2022:s första match för dörren är läget i SW6 tämligen dystert. Chelsea inledde säsongen resultatmässigt strålande, men har sladdat betänkligt sedan slutet av november. Den tuffa decembermånaden har tärt hårt på de europeiska mästarna. Covid-smittan har härjat och de tunga skadorna har kommit. Lägg därtill att Lukakus chockerande uttalanden kring den bestående kärleken till Inter och ”situationen” i Chelsea har skakat klubben rejält de senaste dagarna.

Men de mörka molnen fanns att skymta tidigare. Redan innan smittsprdningen slog till på allvar hade lagets prestationer lämnat mycket mer att önska. Långt in på hösten utgjorde insläppta mål för Chelsea en anomali, men sedan det sena kvitteringsmålet för Burnley i början av november (1-1) har den fenomenala defensiven, Tuchel-Chelseas främsta adelsmärke, ofta lyst med sin frånvaro. Under november och december åkte de kungsblå på kostsamma poängtapp, utöver Burnley (1-1), mot Manchester United (1-1), West Ham (3-2), Zenit (3-3) och Everton (1-1).

Sedan tog massfrånvaron ut sin rätt. Enligt Tuchel har laget under de senaste veckorna haft sju spelare borta på grund av sjukdom och sex på grund av olika skador. Trots detta spelade man flest matcher av alla lag i december (8) och var tillsammans med Manchester City de enda som vid årsskiftet hade spelat totalt 20 matcher i ligan. Då Premier League alltså har valt att inte hörsamma klubbens önskemål om att ställa in matcher har Tuchel ofta tvingats till att spela ett hopkok av nyligen tillfrisknade och halvskadade spelare. Det tuffa läget till trots har laget bärgat vinster mot Leeds (3-2), Brentford (0-2 i Carabao Cup) och Aston Villa (1-3) i december. Men ibland har det helt enkelt blivit övermäktigt. Sjukdoms- och skadeproblematiken, kombinerat med den ofta mindre övertygande defensiven och tandlösa offensiven har lett till ytterligare dråpslag mot Wolves (0-0) och senast Brighton (1-1). Sammanfattningsvis har alltså Chelsea tagit tre vinster och spelat lika många kryss på de sex senaste matcherna.

I onsdagens match tog det tröttkörda hemmalaget förvisso ledningen genom en otrolig nick av skandalomsusade Romelu Lukaku efter en knapp halvtimme, men slutade sedan att spela, och kunde till slut inte stå emot anstormningen i den andra halvleken då Danny Welbeck (av alla!) i den 92:a minuten fixade en minst sagt välförtjänt poäng för Graham Potters ”fiskmåsar”. Som om det inte vore nog hade Reece James, lagets kanske allra viktigaste spelare den här säsongen, tvingats linka av planen med en hamstring-skada strax före Lukakus ledningsmål. Därefter byttes Andreas Christensen ut i paus på grund av en ryggskada.

Den 7 november ledde Chelsea Premier League med sina 26 poäng efter elva spelade matcher, tre poäng före Manchester City och West Ham (23) och fyra poäng före Liverpool (22) med lika många matcher spelade. Efter den senaste tidens svårigheter och onsdagens likaresultat mot Brighton är läget ett helt annat. Med 20 spelade matcher ligger Chelsea på en andraplats i ligan med 42 poäng, vilket är elva färre än Manchester City (53), som har spelat en match mer i och med segern mot Arsenal (1-2) på nyårsdagen. Chelsea placerar sig strax över Liverpool som har 41 poäng, men en match tillgodo. Lägg därtill att Arsenal, som även de har en match tillgodo, är blott sju poäng bakom Chelsea med sina 35 pinnar.

Chelsea hade ett hyfsat snällt program i december sett till motståndet. Detsamma kan dock definitivt inte sägas om januari. Chelsea möter Liverpool den 2 januari (H) och Man City (B) den 15 januari. Som lök på laxen ställs laget även mot ett, i skrivande stund, obesegrat Antonio Conte-lett Spurs tre (3!) gånger - i ligan den 5 januari i ligan, och ett dubbelmöte den 12 (H) och 23 januari (B) i ligacupens semifinal, på vardera sida om bataljen med Guardiolas ligaledande City. Det enda ”andningshålet” kan sägas vara den 8 januari, då Thomas Tuchels mannar spelar mot Conference-laget Chesterfield i FA-cupens tredje omgång. Till råga på allt får Chelsea klara sig utan en av världens bästa målvakter under denna månad. Efter matchen mot Liverpool ger sig nämligen Édouard Mendy av till Kamerun för att spela Africa Cup of Nations med sitt Senegal. Turneringen pågår till och med den 6 februari, och Senegal lär gå långt.

I januari möter Chelsea i tur och ordning alltså Liverpool (H), Tottenham (H), Chesterfield (H, FA-cupen), Tottenham (H, ligacupen), Man City (B), Tottenham (B, retur i ligacupen).

På fredagens presskonferens bekräftade Thomas Tuchel att både Ben Chilwell och Reece James, som väntat, missar matchen. Chilwell har opererats för sin skada och missar resten av säsongen. Enligt obekräftade medieuppgifter behöver James förvisso inte opereras, men kommer att bli borta från spel i 6-8 veckor. Hur det är fatt med Thiago Silva och Christensen, som nyligen drabbats av skador, och Timo Werner, som har lidit av Covid-19, talade inte den 47-årige tränaren om. Bilder från träningen på nyårsafton vittnade dock om att Silva och Werner tränade med laget.

Med tanke på hur föränderligt smittoläget är från dag till dag blir en förväntad startelva en högst spekulativ fråga. Med detta i åtanke gissar undertecknad på följande manskap:

Mendy kommer garanterat att vakta målet i sin sista match före Africa Cup of Nations. Framför honom startar Rüdiger till vänster i trebackslinjen. Vilka som tar de övriga två platserna återstår att se. Om Thiago Silva är tillräckligt fit känns han given i mitten, och gissningsvis startar Trevoh Chalobah, som gjorde ett mycket bra inhopp mot Brighton, till höger.

Vilka som flankerar trebackslinjen i de ordinarie wingbackarnas frånvaro blir intressant. Personligen tror jag att Tuchel i den här matchen väljer de naturliga alternativen i Alonso och Azpilicueta för att försöka täppa till på kanterna så gott det går mot Salah och Mané. Varken Pulisic eller Hudson-Odoi är särskilt bekväma som wingbacks, men kan göra nytta offensivt i matcher där Chelsea förväntas dominera, men jag kan inte se det i den här matchen. Experimentet med Saúl som vänster wingback har inte heller fallit väl ut.

”The double sixes” så. Kombinationen ”Jovacic” (Jorginho och Kovacic), som ofta var så vägvinnande förra säsongen, hade en urusel match mot Brighton. Tuchel måste numera välja noggrant i vilka matcher han startar Kanté, men jag tror att den lille fransmannen har sparats till just denna match. Jag är övertygad om att han startar. Hans arbetskapacitet, elegans och smartness kommer att behövas för att laget ska kunna vinna mittfältskampen. Kanté spelar oftast som bäst med Jorginho, vilket inte minst blev tydligt under vårens utslagsmatcher i Champions League, så även om brasse-italienaren inte hade sin bästa dag mot Brighton så tror jag att han blir Kantés parhäst på mitten i den här matchen. Ruben Loftus-Cheek är ett frågetecken med en till synes marig fotskada. Saúl och Ross Barkley är på sin höjd aktuella för en bänkplats.

Fronttrion är något svårkomponerad med tanke på de offensiva pjäsernas form och fysiska status. Mason Mount har bidragit med en hel del poäng på sistone och borde vara given med sitt uppoffrande press-spel. Callum Hudson-Odoi har spelat en hel del på sistone, och oftast gjort det bra. Men den unge wingern tenderar att vara ojämn i sina prestationer och var direkt usel mot Brighton. Får månne Ziyech en ny möjlighet? Timo Werner skulle kunna vara ett ypperligt alternativ mot Liverpools högst stående backlinje, men det kan hända att tysken fortfarande inte är pigg nog för att delta. Det är alltså ovisst och hugget som stucket, men mitt stalltips är att Hudson-Odoi får en ny chans.

Längst fram då? Lukaku? Lukaku, Lukaku, Lukaku, vad ska vi göra med dig? Belgaren har varit lagets bästa spelare i de två senaste matcherna och har visat tecken på att han är på väg att komma igång på allvar. Men. Efter hans kontroversiella uttalanden till Sky Italia, som bara har tett sig värre och värre i takt med att allt fler citat har kommit fram, kan jag inte se Tuchel starta honom. Han måste markera på något sätt. Huruvida det blir genom att sätta honom på bänken eller på läktaren låter jag vara osagt. Christian Pulisic har inte alls imponerat som falsk nia och borde inleda på bänken i den här matchen. Kai Havertz har suttit på bänken i de två senaste matcherna efter sin coronainfektion. Bedöms han vara fit nog för att starta så bör han vara given.

Därmed blir min tippade startelva den följande (med reservation för eventuella positiva coronatest): (3-4-2-1) Mendy; Rüdiger, Silva, Chalobah, Alonso, Jorginho, Kanté, Azpilicueta; Hudson-Odoi; Mount; Havertz.

Liverpool

Liverpool har gått något bättre än Chelsea under december., och det till stor del tack vare en av världens formstarkaste spelare – Ex-Chelseaspelaren Mohamed Salah. ”Den lille faraonen” har stått för smått otroliga 24 ”goal contributions” på 17 matcher i ligan (15 mål och nio assist).

Klopps mannar inledde månaden med att slå Everton (1-4), Wolves (0-1), Milan (1-2, i Champions League) och Steven Gerrards Aston Villa (1-0). Liksom Chelsea och övriga lag i det engelska ligasystemet har Liverpool sedan blivit decimerade med anledning Covid-19. Från och med den 16 december har de i perioder varit utan bland andra Virgil Van Dijk, Fabinho, Curtis Jones, Joel Matïp och Thiago Alcantará, vilket har vållat dem vissa problem. Sedan utbrottet har de vunnit mot Newcastle (3-1), Leicester (3-3, 5-4 på straffar, i ligacupen), men tappat poäng mot Tottenham (2-2) och förlorat mot Leicester (1-0) i en match där de inte kom upp i sin normala nivå och Salah missade sin första straff sedan urminnes tider. Allt som allt spelade Liverpool sju matcher i december, och de fick sin match mot Leeds på Boxing Day inställd på grund av smittoläget hos sina motståndare.

Efter fyra vinster, ett kryss och en förlust på de sex senaste matcher återfinns Liverpool, som tidigare nämnt, på en tredjeplats i tabellen med 41 inspelade poäng på 19 matcher. Den poängskörden innebär att de har sex poäng ner till Arsenal (35), en poäng upp till andraplacerade Chelsea (42) och tolv poäng upp till ledande Manchester City (53).

Liksom Chelsea kommer Liverpool att påverkas av det stundande Africa Cup of Nations. Även om Mendy blir ett tungt avbräck för Chelsea så är det knappast en överdrift att påstå att avsaknaden av Mohamed Salah och Sadio Mané lär bli än mer kännbar i Liverpool. Även dessa beger sig till Afrika efter helgens match.

Under årets första månader spelar Merseyside-laget mot Chelsea (H), Arsenal (B, i ligacupen), Shrewsbury (FA-cupen) Arsenal (H, retur i ligacupen), Brentford (H) och Crystal Palace (H).

Även i Liverpool-lägret saknas ett antal personer inför helgens stormatch på Stamford Bridge. Jürgen Klopp och tre ej namngivna spelare har testat positivt. Thiago Alcantará och Takumi Minamino har precis återvänt efter sina respektive skador, men bedöms inte vara i speldugligt skick till helgens match. Alisson Becker och Roberto Firmino missade torsdagens träning och Andy Robertson är fortfarande avstängd till följd av det röda kortet mot Arsenal. I övrigt saknas sedan tidigare Nat Phillips, Divock Origi, Adrían och Harvey Elliott på grund av skador.

Matchbild och tips

Jag tror att Tuchel kommer att anta en pragmatisk hållning i den här matchen då det är mycket vanskligt att spela ett tålmodigt och ordnat possession-spel mot Liverpools effektiva press. Istället kommer vi sannolikt att få se Chelsea spela den snabba kontringsfotbollen som bar laget fram till Champions League-titeln i våras. Liverpool kommer att blåsa på framåt i vanlig ordning. De kan hotas med bollar i ytorna bakom backlinjen, och det är vad Chelsea kommer att försöka med.

Jag tippar sällan emot Chelsea, men jag tror att det här blir en för svår uppgift. Laget såg bedrövligt och tröttkört ut mot Brighton, våra två ordinarie wingbacks är borta utan helgjutna ersättare i truppen och lagets förberedelser har garanterat påverkats av Lukaku-soppan. Jag hoppas att bli motbevisad å det grövsta, men jag fruktar tyvärr en förlust som start på en tuff månad framöver.

Tips: 1-3.


Värt att notera

  • Chelsea förlorade fyra raka Premier League-matcher mot Liverpool mellan 2019 och 2020, men är obesegrade i de två senaste mötena lagen emellan (en vinst och en oavgjord). Båda matcherna spelades dock på Anfield. På hemmaplan har Chelsea bara vunnit en ligamatch mot Liverpool sedan 2013. Vinsten kom i maj 2018 då Olivier Giroud gjorde matchens enda mål.
  • Liverpool har inte vunnit någon av sina tre senaste PL-matcher i London den här säsongen. De har kryssat två och förlorat en.
  • Liverpool har vunnit sina två senaste bortamatcher mot Chelsea i ligan. Det senaste Premier League-laget som vann tre raka på Stamford Bridge var Blackburn Rovers på 90-talet.
  • Sedan Thomas Tuchel tillträdde har endast Man City (95) tagit fler poäng än Chelsea (80). Chelsea har förlorat minst antal matcher av alla lag (fem).
  • Chelsea har inte hållit nollan på hemmaplan i Premier League sedan 7-0-vinsten mot Norwich.

TV

Matchen går av stapeln kl. 17:30 på söndag den 2 januari. Matchen sänds direkt på V Sport Ultra HD och Viaplay.

Fredrik Temmes2022-01-01 17:18:00
Author

Fler artiklar om Chelsea