Stamford Bridge, 2021-02-15 21:00

Chelsea - Newcastle

Inför: Chelsea – Newcastle
Chelsea är fortsatt obesegrade under Tuchel, i FA-cupen senast avgjorde Abraham borta mot Barnsley, då man vann med 1-0

Inför: Chelsea – Newcastle

Chelseas fjärde måndags-match denna säsong innebär även det 150e mötet med Newcastle sedan 1907, ett möte där Londonklubben dominerat när man drabbat samman på Stamford Bridge.

Thomas Tuchel har fått en smakstart på sin tränarkarriär i England, Chelsea har under ledning av tysken spelat fem matcher, där man vunnit fyra och kryssat en. Det har inte varit någon målkavalkad direkt, men med en målskillnad på 6-1 från dessa fem matcher står det tydligt att Tuchel är mån om att först och främst sätta försvaret. Detta har inte varit det lättaste dock, Thiago Silva klev av med en sträckt baksida under mötet med Tottenham, medan Kurt Zouma haft mindre skadekänningar en tid tillbaka.

Men vunnit har man gjort, och efter att Chelsea under Premier League förra omgång tog en viktig seger på Bramall Lane, klev man upp på en femte plats i ligan, endast en poäng bakom Liverpool – och Tuchel sade bestämt till media att ”we are the hunters now”. Liverpool förlorade dessutom mot Leicester i lördags, medan Manchester United kryssade borta mot West Brom, vilket gör att Chelsea går förbi Liverpool i tabellen vid oavgjort eller mer, i kväll. Mötet mot Newcastle kan innebära Chelseas tredje dubbelseger mot ett lag denna säsong, och endast den tredje dubbeln totalt mot Newcastle under 2000-talet.

I anfallsväg skapar de kungsblå fler lägen och kommer till fler avslut än tidigare, även om det fortfarande inte lossnat för Timo Werner. Även Christian Pulisic har haft problem att komma upp i sin högstanivå, amerikanen har inte riktigt bjudit på samma soloräder som han visade under den förra säsongen. Callum Hudson-Odoi däremot har klivit fram, och har i flera matcher efter årsskiftet varit bland de klart mest lysande stjärnorna på planen.

Det ska nämnas att Tuchel roterat en hel del i startelvan, och även formerat om laget till en trebackslinje med två offensiva ytterbackar, där både Alonso och Azpilicueta fått nytt förtroende – och dessutom gjort det väldigt bra. Reece James och Ben Chilwell verkade för någon månad sedan ljusår framför tidigare nämnda spelare att starta, men får nu finna sig i att återigen imponera för att återta startpositionerna i Tuchels elva.

Utöver tuff konkurrens i backlinjen har tyske tränaren även ett delikat dilemma gällande vilka som ska vara ordinarie på mittfältet, den tidigare så dominante N’Golo Kanté har efter en del slitskador fått kämpa hårt för att komma tillbaka, men går inte att känna igen riktigt ännu. Jorginho har fått en hel del speltid som sittande mittfältare, och tycks ha vaknat till liv, även om han faller tillbaka med sidledspassningar till och från. Lägg där till formstarka Mason Mount, en viktig Mateo Kovacic, och en hungrig Billy Gilmour som ständigt knackar på dörren till startelvan så är det lätt att förstå att Tuchel går mycket på det han ser på träningsanläggningen.

Newcastle har haft det svårt då man spelat på Stamford Bridge i Premier League. Faktum är att Chelsea tagit alla tre poäng inte mindre än 18 gånger då Newcastle varit på besök, vilket är mer än man gjort mot någon annan klubb i Premier League – bortsett från Tottenham som innehar samma föga smickrande rekord. The Magpies befinner sig på 17e plats i Premier League, i lite av ett ingenmans-land där man har sju poäng ner till första nedflyttningshotade laget Fulham. Laget har en målskillnad på 25-38, där framförallt Allan Saint-Maximin och Miguel Almirón är de stora hoten offensivt just nu, även om det inte riktigt vill sig när laget anfaller. Försvaret har läckt ordentligt, och är en av anledningar till att laget befinner sig där de är. Nye Arsenal-lånet Joe Willock målade dock i sin premiär mot Southampton, och kan bli en nyttig spelare för Steve Bruce, även om tränaren inte direkt kan kämpa för annat än förnyat kontrakt i dagsläget.

Skador och avstängningar

För Chelsea börjar skadelistan äntligen se ljusare ut – för närvarande är det ”bara” Thiago Silva och Kai Havertz som kämpar på för att komma tillbaka. Havertz har gjort ett sent fystest för att se hur han ligger till, men frågan är om han är redo för ett par minuter redan i kväll.

Newcastles skadelista är ingen rolig läsning för gästerna, Callum Wilson som håller en hög nivå är skadad en längre tid på grund av en hamstring-skada. Även Jamaal Lascelles och Federico Fernandez har skador i låren och förväntas inte vara redo för spel riktigt än. Javi Manquillo och Fabian Schäär, bägge viktiga kuggar i försvaret, är senast på skadelistan och spås vara borta från spel i 6-8 veckor framåt. Mittfältaren Jeff Hendrick blev dessutom utvisad efter två gula kort senast mot Southampton, och får stå över mötet med Chelsea.

Senaste fem, alla turneringar, (senaste matchen högst upp).

Chelsea

Barnsley (b) (FA-cupen) 1-0
Sheffield United (b) 2-1
Tottenham (b) 1-0
Burnley (h) 2-0
Wolverhampton (h) 0-0

Newcastle

Southampton (h) 3-2
Crystal Palace (h) 1-2
Everton (b) 2-0
Leeds (h) 1-2
Aston Villa (b) 0-2

Matchbild

Givet det bollinnehav och det spelövertag Chelsea haft i ligan de senaste matcherna, blir troligtvis denna match inget undantag. Hemmalaget kommer gå ut hårt och pressa högt, och undertecknad tror att det ska mycket till för att Newcastle ska hålla nere siffrorna ikväll. Gästerna har släppt in åtta mål de senaste fem matcherna, truppen dras med en del jobbiga skador, och formen ser långt ifrån bra ut. Speltips, 3-0.

Möjlig startelva Chelsea

                                          Mendy

              Azpilicueta             Rudiger          Zouma

       James             Kanté            Kovacic                Chilwell

           Hudson-Odoi            Werner                    Mount



Avspark: den 15e februari, kl. 21:00
Sänds: av Viasat

 

Emanuel Ålund 2021-02-15 13:10:00
Author

Fler artiklar om Chelsea