Inför: Chelsea - RB Salzburg
Med en ny tränare i rodret behöver Chelsea komma igång i Europa.

Inför: Chelsea - RB Salzburg

Efter en tung förlust i den första omgången i gruppspelet av årets Champions League, tar Chelsea emot österrikiska RB Salzburg på Stamford Bridge. 

Klockan 18:15 i måndags, svensk tid, blev det klart att chelseafc.com/en/news/article/salzburg-game-on">Chelseas andra match i årets upplaga av Champions league kommer spelas, detta trots att den tidigare omgången av Premier League blev inställd i och med bortgången av drottning Elizabeth II. Dessutom blir det första matchen med Graham Potter vid rodret efter att Thomas Tuchel fått lämna följt av matchen mot Dinamo Zagreb. RB Salzburg leder samtidigt sin liga hemma i Österrike med 21 poäng efter åtta spelade matcher.
 
Historia:
Detta blir den första gången som de två lagen ställs mot varandra i sammanhang av en tävlingsmatch. Med det sagt så möttes lagen varandra i en träningsmatch nere i Österrike sommaren 2019. Den matchen, som var en av Frank Lampards första matcher som huvudtränare för Chelsea, slutade 5-3 till de kungsblå. Christian Pulisic hängde två den gången men målet man minns var definitivt Pedros klackspark med “fel fot” (osäkert om han faktiskt hade en sådan). Kovacic, Jorginho, Azpilicueta, Kepa och Mount var fem andra spelare som deltog i matchen, och än idag är kvar i laget.
 
Läget i lagen:
Chelsea:
En fortsatt trevande inledning på säsongen innebar att Thomas Tuchel fick lämna klubben. Ersättaren blev den tidigare Brighton- (och Swansea-, Östersund-) tränaren Graham Potter. Chelsea skulle ha spelat ett Fulham-derby förra helgen men som en konsekvens av Elizabeth II:s bortgång blev den matchen inställd, såväl som övriga ligamatcher i Storbritannien. Hur Graham Potter vill ställa upp sin startelva återstår därför att se. 
Av det som sades på dagens presskonferens kommer Potters första startelva att vara utan N’golo Kante såväl som Edouard Mendy. Gällande den sistnämnde ska en knäskada vara anledningen men lyckligtvis är det en skada som inte ska hålla senegalesen borta från plan allt för länge. Med det sagt blir det, med största sannolikhet, en andra raka match i mål för Kepa Arrizabalaga. I slutet av presskonferensen gav Potter svar på tal om vad han kan lova som ny tränare för klubben: “Vad jag kan lova? Jag kan lova att jag ska göra mitt bästa varje dag. Jag vill ha ett ödmjukt och respektfullt lag som springer mycket. Vi vill underhålla men vi vill också vinna.” För övrigt är det att värt att nämna att matchen mot Salzburg kan bli Kai Havertz hundrade match för Chelsea, mannen som avgjorde finalen i samma turnering för lite mer än ett år sedan.

Chelsea förlorade sin match i den första omgången med 0-1 mot Dinamo Zagreb i Kroatien.

Möjlig startelva: 3-4-3
Kepa, Fofana, Thiago Silva, Koulibaly, James, Jorginho, Kovacic, Cucurella, Mount, Sterling, Aubamyeang

RB Salzburg:
Det “Red Bull” ägda laget har inlett ligaspelet lysande, och har spelat ihop 21 poäng av 24 möjliga. Förlusten de åkte på, skedde borta mot ligatreorna Sturm Graz men de har sedan dess vunnit sex raka matcher hemma i Österrike. RB Salzburg grundades 1933 men då med namnet SV Austria Salzburg. 2005 köpte Redbull upp klubben vilket har inneburit enorm framgång inrikes. Klubben har vunnit 16 titlar totalt, varav 13 har kommit efter Redbulls intåg. Klubben har också vunnit nio cuptitlar i Österrike efter det. Ifjol tog sig laget till åttondelsfinal i Champions League, där de ställdes mot Bayern München. Efter ett imponerande 1-1 resultat hemma, lyckades de inte riktigt stå emot i München där de föll med 1-7.

RB Salzburg spelade lika, 1-1, hemma mot Milan i den första omgången av årets Champions League.
 
Möjlig startelva: 4-3-1-2
Köhn, Dedic, Bernardo Fernandes Da Silva, Pavlovic, Ulmer, Capaldo, Seiwald, Kjærgaard, Kameri, Fernando, Okafor

Förväntad matchbild och tips:
Av tidigare erfarenheter brukar ett tränarbyte få en rätt så kvick effekt i Chelsea. Med tanke på att laget dessutom förlorade den första matchen i gruppspelet så finns det en tidig press på Chelsea att börja ta poäng för att ta en plats till vårens slutspel. Om Milan är tippade att ta en av de platserna så behöver Chelsea verkligen ta tre poäng hemma mot ett av lagen som, om något, förväntas ta platsen som resulterar i Europa League-slutspelet. Med det sagt kommer nog österrikarna till Stamford Bridge med bra självförtroende efter krysset mot Milan samt resultaten hemma i ligan.
 
Tips: Chelsea 3-1 RB Salzburg
 
Övrigt:
Matchen spelas på Stamford Bridge
Avsparkstid är onsdag 14 september 21:00
Domare är Ivan Kružliak och VAR-domare är Tomasz Kwiatkowski
Matchen sänds på C MORE

Elias Thomasson2022-09-13 18:44:46
Author

Fler artiklar om Chelsea