2018-08-18 16:00

Wycombe - Bristol Rovers

Inför: Chelsea - Southampton
Demba Ba målskytt senast mot Southampton

Inför: Chelsea - Southampton

Southampton gästar Stamford Bridge under onsdagen där Chelsea ska försöka förlänga sin vinstsvit mot de rödvita i en match som blev uppskjuten på grund av Chelseas deltagande i klubblags-VM.

Elva dagar efter att Chelsea enkelt avancerat i FA Cupen på Southamptons bekostnad ställs lagen mot varandra igen. Matchen, som egentligen skulle spelats i december, flyttades på grund av Chelseas deltagande i klubblags-VM i Japan. Skulle Chelsea ro hem alla tre poängen så rycker de ifrån Tottenham i kampen om tredje platsen och närmar sig de båda Manchester-lagen i toppen.
 
Tabelltoppen
 

1. Manchester U 22 18 1 3 56 - 29 +27 55
2. Manchester C 22 14 6 2 43 - 19 +24 48
3. Chelsea 21 12 5 4 43 - 19 +24 41
4. Tottenham 22 12 4 6 39 - 27 +12 40
 
Senaste möten lagen emellan var alltså så sent som den 5 januari i FA Cupens femte omgång där Chelsea, med Demba Ba debuterande, vände ett tidigt 0-1 underläge till en säker 5-1 seger. Nyförvärvet Ba presenterade sig på bästa möjliga sätt och fick de tillresta Chelseafansen att jubla två gånger om. Om ligamatchen på Stamford Bridge blir lika lyckad för senegalesen återstår att se.
 
Historiskt har lagen mötts 87 gånger där Chelsea vunnit 36 matcher och Southampton 26 matcher. De senaste fem matcherna har slutat med seger för de kungsblå och senast Southampton vann var 1 januari 2002. De två senaste matcherna på Stamford Bridge har slutat med hemmaseger och i båda matcherna har Lampard gjort mål och bortalaget har också på bästa Walters-maner gjort mål bakom egen målvakt.
 
Chelsea FC
 
Senaste fem matcherna:
Everton (B) 2-1
QPR (H) 0-1
Southampton (B) 5-1
Swansea (H) 0-2
Stoke (B) 4-0

Under interimtränare Benitez har Chelsea blandat och gett. Tunga bortasegrar mot Everton och Stoke har varvats med usla hemmaförluster mot QPR och Swansea. På sex matcher hemma på Stamford Bridge har Chelsea endast lyckats vinna två matcher och i de fyra andra matcherna har laget inte lyckats göra mål. Det är alltså hög tid för Chelsea att börja prestera på hemmaplan.
 
Skadeläget i laget är stabilt med endast långtidsskadade Romeu borta. Nigerianerna Mikel och Moses är dock också indisponibla på grund av deltagande i Afrikanska mästerskapen. Cech och Terry gjorde båda comeback senast mot Stoke, Cech spelade 90 minuter medan Terry byttes in med dryga tio minuter kvar.
 
Att Cech kommer att vakta målet känns mycket troligt. I försvaret finns nu fler alternativ än på senaste tiden då Terry är tillbaka och även Cahill som missade senaste matchen på grund av tillökning i familjen. CSS-redaktionen passar härmed på att gratulera Cahill som alltså blev pappa till en liten pojke. Med samtliga fyra mittbackar tillgängliga finns en chans att Ivanovic får välbehövlig vila efter 16 raka matcher. Om David Luiz fortsätter på mittfältet så återstår alltså Terry och Cahill som, om Terry är redo för en startplats, skulle kunna bilda mittlås. På kanterna är det mest troliga att Azpilicueta och Cole fortsätter.
 
David Luiz har visat att han trivs högre upp i planen och med både Mikel och Romeu borta så är han det mest troliga alternativet i en roll som defensiv mittfältare. Vid hans sida står valet mellan Ramires och Lampard där undertecknad tror att Ramires väljs före Lampard, trots engelsmannens uppåtgående formkurva med fyra gjorda mål på de fem senaste matcherna. Att den offensiva trion kommer bestå av Hazard, Mata och Oscar känns som en inte alltför vågad gissning. Möjligen att Marin eller Bertrand får en av platserna, men Mazacar känns ändå som en trolig trio.
 
För inte alltför länge sedan var valet av anfallare enkelt. Nu är situationen dock en annan i och med värvningen av Ba som skapat en konkurrenssituation där både Torres och Ba måste prestera för att hålla en plats i startelvan. Då Ba startade senast utan att riktigt imponera öppnas möjligheten att Torres åter tar plats från start.

Möjlig startelva: Cech - Azpilicueta, Terry, Cahill, Cole - David Luiz, Ramires - Mata, Oscar, Hazard - Torres

Southampton FC
 
Senaste fem matcherna:
Fulham (B) 1-1
Stoke (B) 3-3
Arsenal (H) 1-1
Chelsea (H) 1-5
Aston Villa (B) 1-0
 
Nykomlingen från södra England har stundtals imponerat spelmässigt, men inte riktigt lyckats få med sig så många poäng som de förtjänat. Laget parkerar på en 15:e plats i ligan, men har bara två poäng ner till Aston Villa under strecket.
 
I senaste mötet med Chelsea spelade inte lagets skyttekung Rickie Lambert som hittills gjort nio mål och senast var den som satte matchens enda mål mot Aston Villa. I onsdagens match är det dock troligt att Lambert startar vilket innebär att Chelseaförsvaret får en ny spelare att hålla koll på. På skadelistan finns Adam Lallana och José Fonte och frågetecken finns kring Luke Shaw som fick lämna senaste matchen i förtid.
 
Manager Nigel Adkins säger inför matchen bland annat ”Vi måste ha respekt för deras mycket talangfulla spelare, men samtidigt kan vi inte vara rädda för dem”. Southampton har skapat problem för flera av topplagen hittills och Adkins tror att hans mannar har vad som krävs för att kunna störa Chelsea, ”Vi är i bra form och vilka vi än spelar mot så tror vi att vi kommer kunna få med oss poäng från matchen”.
 
Möjlig startelva: Boruc - Clyne, Yoshida, Hooiveld, Shaw - Cork, Schneiderlin - Puncheon, Lambert, Ramírez - Rodriguez

Förväntad matchbild och tips
Förhoppningsvis kommer Chelsea skrämma bort ”Stamford Bridge-spöket” som verkar finnas för tillfället och ta en stabil seger. Southampton kommer att få lägga stort fokus på defensiven och ju längre de står emot, ju mer stärks laget och deras chanser till poäng ökar. Mitt tips blir 2-1 efter att Hazard och Terry gjort matchens två första mål och en sen reducering från Lambert skapar nerv under matchens avslutande minuter.

Matchen börjar 20:45 och visas på Viasat Fotboll +HD.
 
Glöm inte Chelsea-tipset!

Niklas Isaksson2013-01-15 22:11:03
Author

Fler artiklar om Chelsea