Stamford Bridge, 2021-05-01 18:30

Chelsea - Fulham

Inför Chelsea vs. Fulham

Inför Chelsea vs. Fulham

Londonderby! Tabellfyran Chelsea tar emot Fulham som med sin 18:e placering är i stort behov av att vinna denna och resterande matcher denna säsong.

Det är två lag som slåss i olika ändar av tabellen som möts under lördagen.
Fulham ligger i skrivande stund sju poäng bakom Brighton som huserar över strecket och Chelsea ligger på den efterlängtade fjärde platsen med tre pinnar ner till femman West Ham.
Båda lagen är därför i stort behov av full pott i lördagens Londonderby.

Chelsea och Fulham har möts 29 gånger i Premier League, Chelsea har vunnit 18 av dessa och Fulham endast ett av dessa. 10 stycken har slutat med delad poäng.

När lagen möttes tidigare i år vann Chelsea med 1-0 på Craven Cottage efter mål från Mason Mount.



Chelsea:
Fem senaste matcherna i Premier League: V, O, V, F, O
West  Ham (B) 1-0
Brighton (H) 0-0
Crystal Palace (B) 4-1
West Brom (H) 2-5
Leeds (B) 0-0

Utmaningen inför lördagens Premier Leaguematch ligger i att kunna byta fokus från Champions League Semin till en vanlig liga match där det viktigaste för de kungsblå att ta poäng för att nå säsongsmålet med en topp fyra placering.
Tuchel lyfter att man alltid kan förlora en match, men att komma till en match ofokuserad och oförberedd finns inte på kartan.

I onsdags spelade man den första semifinalmatchen mot Real Madrid i ett regnigt Madrid. Chelsea öppnade starkt och var det bättre laget första 45. I den andra halvleken började spelare bli trötta och slitna och det blev en jämn kamp.
            Läs om den matchen HÄR.

Nu är det för andra helgen i rad dags för ett Londonderby. Chelsea har varit starka i de tidigare derbyna denna säsong och endast förlorat en av de åtta tidigare. Det var mot Arsenal på Boxing day. Man har denna säsong vunnit flest Londonderbyn (6) tagit flest poäng (19) gjort flest mål (15) och släppt in minst antal mål (4).

Läget i truppen:
Thomas Tuchel meddelade under dagens presskonferens (fredag) att Mateo Kovacic fått ett mindre bakslag på träningen och kommer därför att missa morgondagens match mot Fulham.
Toni Rudiger fick en smäll i onsdagsmatchens slutminut mot Madrid och kommer också att missa morgondagens match. Det ska inte vara någon fara för onsdagsmatchen, då han väntas vara återställd.

Med tanke på det täta spelschemat med två matcher i veckan behöver det bli en del rotation i startelvan för att spelare ska hinna återhämta sig mellan matcherna. Det öppnar upp det för Billy Gilmour på det centrala mittfältet om Jorginho och Kante ska få vila. Men vilka två av dessa tre som ska starta återstår att se. Kante och Jorginho har återhämtat sig och Billy har sett bra ut på träningarna och ska vara redo för spel.

Möjlig startelva (3-4-2-1): Mendy; Christensen, Silva, Zouma; James, Gilmour, Jorginho, Alonso; Mount, Hudson-Odoi; Abraham



Fulham:
Fem senaste matcherna i Premier League: O, F, F, F, F
Arsenal (B) 1-1
Wolves (H) 0-1
Aston Villa (B) 1-3
Leeds (H) 1-2
Manchester City (H) 0-3

Scott Parker sa på presskonferensen att om de ska kunna vinna mot ett formstarkt Chelsea behöver de ha turen på sin sida, samtidigt som de behöver spela en utomordentlig fotboll.
Det är fem matcher kvar i ligan och Fulham behöver vinna nästan alla dessa för att hålla sig kvar i högsta ligan. Parker är tydlig med att han och hans lag kan klara det, även om det kommer bli tufft.

Fulham har inte vunnit någon av alla sina 23 derbymatcher i högsta ligan. Men laget har gått bra på bortaplan denna säsong, där man snittar en poäng per match mot de 0,58 poäng på hemmaplan.
Fulham kommer senast från en 1-1 match mot Arsenal där man snöpligt tappade två poäng på övertid.

The Cottagers har gjort 64 % av sina mål på bortaplanen och tagit ledningen i deras senaste Premier Leaguematcher.

Läget i laget: Ruben Loftus-Cheek tillhör Chelsea och missar därför matchen. Terence Kongolo är borta resten av säsongen och Tom Cairney är troligtvis inte redo för spel mot de kungsblå imorgon. 
Kenny Tete är åter i truppen efter att ha missat matchen mot Arsenal på grund av Covid.

Möjlig startelva (4-4-2): Areola; Aina, Andersen,Adarabioyo, Robinson; De Cordova-Reid, Anguissa, Lemina, Lookman; Maja, Mitrovic



Förväntad matchbild:

Kollar man på statistiken denna säsong, kommer Chelsea vara det lag som får sätta tempot i matchen med störst bollinnehav. Fulham skapar få målchanser per match och ligger under en målchans i snitt och gör 0,76 mål/match samtidigt som man släpper in 1,3 mål per match.
Chelsea skapar i snitt 1,58 målchanser och gör 1,55 mål/match. Samtidigt är man det laget i Premier League som släppt in färst antal mål denna säsong med hela 17 hållna nollor.


Tips: 2-0


Domare: Kevin Friend, som har dömt tre tidigare matcher för Chelsea denna säsong.
VAR: Darren England


Matchen spelas på Stamford Bridge
Avspark kl. 18.30
Visas på V Sport Premium och Viaplay


Båda lagen bojkottar socialamedier under helgen i en protest mot internethat och därför kommer det inte går att följa matchen på deras sociala medier.

Sofia Almroth@AlmrothSofia2021-04-30 17:17:00
Author

Fler artiklar om Chelsea