Stamford Bridge, 2022-04-24 15:00

Chelsea - West Ham

Inför Chelsea - West Ham

Inför Chelsea - West Ham

Ett tilltufsat, tredjeplacerat Chelsea tar på söndagseftermiddagen emot sjuorna West Ham på Stamford Bridge i ett rafflande London-derby. Kommer det blå hemmalaget att lyckas resa sig efter Arsenal-debaclet och ta revansch för förlusten senast lagen möttes, eller kommer The Hammers att ”ta dubbeln” över Tuchels manskap denna säsong?

Chelsea

Tabelltreorna Chelsea kommer till spel i svårdefinierad form. I den första matchen i april månad fick laget se sin sex matcher långa vinstsvit få ett abrupt slut efter en skrällsmäll mot Brentford (1-4). Fyra dagar senare åkte laget på pumpen hemma mot Real Madrid (1-3) i det första mötet i Champions League-semifinalen, men studsade sedan tillbaka med en minst sagt beskedlig slaktseger mot Southampton (0-6). De blå åkte till Madrid och spelade ut ”Los Blancos” på Santiago Bernabéu, men åkte trots den imponerade insatsen och vinsten (2-3) ur turneringen (5-4 sammanlagt). I matchen därpå tog sig Thomas Tuchels mannar till sin tredje raka FA-cupfinal efter en programenlig men trög vinst mot Crystal Palace (2-0), innan man stod för en skamlig icke-insats och fick stryk i London-derbyt mot ett formsvagt Arsenal. Tre vinster och tre förluster på de sex senaste matcherna således. Fågel eller fisk.

Med endast ett fåtal matcher kvar av säsongen duellerar Man City och Liverpool om titeln, medan det börjar dra ihop sig i kampen om Champions League-platserna. Chelsea FC återfinns förvisso fortfarande plats 3 i PL-tabellen med 62 inspelade poäng efter 31-matcher, men har efter katastrof-torsken mot Arsenal försatts i potentiellt jobbigt läge, om inte laget får rätsida på sin ligaform. Just Mikel Artetas Arsenal är hack i häl med sina 60 poäng, men har spelat två matcher fler (33) än sina blå London-rivaler. Strax bakom skuggar femteplacerade Tottenham Hotspur  med 58 poäng på 33 matcher. På sjätteplatsen hittar vi Manchester United, som efter lördagens förlust mot Arsenal får ses som högst osannolika topp 4-utmanare med 54 poäng efter 34 spelade matcher.

Helgens match erbjuder en möjlighet till revansch mot West Ham, som besegrade Chelsea (3-2) i en märklig tillställning på London Stadium. Resultatet blir dock också monumentalt viktigt för att se till att ”The Blues” håller sig kvar på tredjeplatsen och undviker att dras in i striden om topp 4 på allvar. Laget kan dessutom behöva momentum inför en möjligtvis knepig säsongsavslutning. Efter matchen mot West Ham (H) ställs Chelsea mot Man U (B), Everton (B), Wolves (H), Leeds (B), Liverpool (N, FA-cupfinal) och Leicester (H).

Så hur ser frånvaroläget ut inför söndagens sammandrabbning på Stamford Bridge? Avbräcken är få, men tunga. Såväl Antonio Rüdiger Mateo Kovacic är fortsatt skadade, och sedan tidigare vet vi att långtidskonvalescenten Ben Chilwell med största sannolikhet inte kommer att spela mer den här säsongen. Frågetecken finns även för Callum Hudson-Odois medverkan.

Frågan är då hur Thomas Tuchel kommer att ställa upp sitt lag, med skador, trötthet och mestadels svag form att ta hänsyn till. Formationsmässigt tror jag att vi får se en 3-4-1-2 för i hopp om att täta till bakåt.

Hur blir det på målvaktsposten? Den vanligtvis självskrivne Éduoard Mendy går igenom en av sina tyngsta perioder som Chelsea-målvakt och har släppt in en busslast med mål på sistone. Jag tror ändock att Tuchel väljer att sätta tilltro till sin förstamålvakt snarare än Kepa Arrizabalaga. Mendy mellan stolparna.

Backlinjen? Både Andreas Christensen och Malang Sarr spelade fullkomligt vedervärdigt mot Arsenal och bör bytas ut. Thiago Silva ska givetvis starta i den här matchen, och månne är det dags att ge Trevoh Chalobah, som varit ute i kylan på sistone, en ny chans. Thomas Tuchel har, liksom i slutskedet av förra säsongen med laborerat Reece James som höger mittback och César Azpilicueta som wingback. Undertecknad föredrar den unge engelsmannen på flanken och den spanske kaptenen i mittlåset. Eventuellt kan Ruben Loftus-Cheek fortsätta verka som en hybrid mellan wingback och höger-innermittfältare. I brist på andra alternativ startar förmodligen Marcos Alonso till vänster.

På innermittfältet ser jag gärna att N’Golo Kanté, som varit okarakteristiskt svag på sistone, ställs över. Jorginho har knappast rosat marknaden under de senaste månaderna, men kommer förmodligen att behövas för att ta kontroll över mittfältet. Loftus-Cheek är formstark. Tjänstgör han inte som wingback/höger-innermitt så borde han ta platsen bredvid Jorginho. Kan vi möjligtvis annars se Saúl tinas upp ur Tuchels frysbox?

Romelu Lukaku tog inte chansen mot Arsenal senast. Timo Werner är däremot inne i sin bästa period som Chelsea-spelare. Därför känns den offensiva trion känns som den mest lättuttagna lagdelen. Mason Mount startar strax bakom Kai Havertz och Timo Werner. Sannolikt får vi se Hakim Ziyech agera inhoppare.

Tippad elva: (3-4-1-2, från vänster) Mendy; Chalobah, Silva, Azpilicueta; Alonso, Jorginho, Loftus-Cheek; Mount; Werner, Havertz.

West Ham

David Moyes boys inledde säsongen lovande och såg länge ut att utmana om en topp 4-placering. Under den andra halvan av säsongen har det dock gått motigare och på sistone har London-laget blandat och gett i ligan. Från slutet av mars har West Ham förlorat mot Spurs (3-1) och Brentford (2-0), besegrat Everton (2-1) och senast kryssat mot Burnley (1-1).

Denna ojämnhet innebär att The Hammers parkerar på en sjundeplats i tabellen med 52 poäng efter 33 matcher, mitt emellan Manchester United (54 poäng, 34 matcher) och Wolves (49 poäng, 32 matcher). Avslutar man säsongen starkt samtidigt som Tottenham (58 poäng, 33 matcher) tappar så skulle det kunna räcka till en Europa League-plats, men en tabellmässig kvalificering till Europa Conference League-känns mer realistiskt. Ligaspelet avslutas med matcher mot Chelsea (B), Arsenal (H), Norwich (B), Man City (H) och Brighton (B).

Vill det det sig väl i det nuvarande europaspelet så skulle West Ham till och med kunna kvalificera sig till Europas finrum – Champions League. Efter två imponerande prestationer slogs Lyon ut i kvarten (4-1 totalt) och på torsdag väntar det första semifinalmötet med Eintracht Frankfurt. Kan West Ham gå hela vägen?

Först väntar emellertid Chelsea, en nog så tuff uppgift. Spelar ”The Irons” på samma nivå som i matchen på London Stadium så har man goda chanser att ta sex poäng av sex möjliga mot sina London-rivaler. David Moyes har dock en hel del att fundera på då han får klara sig utan tre av sina mittbackar: Angelo Ogbonna, Issa Diop och kattmisshandlaren Kurt Zouma.

Matchbild och tips

Matchbilden lär inte bjuda på några större överraskningar. Chelsea kommer att vilja agera spelförare med sin tålmodiga possession-fotboll och West Ham kommer att reagera därefter med snabba och raka omställningar.

Hemmalaget borde ha fått sig en rejäl avhyvling av Thomas Tuchel efter kapitulationen mot Arsenal. Dessutom har laget revansch att utkräva efter förlusten i december. Det finns med andra ord gott om tändvätska och rätt inställning och fokus blir ett absolut måste för att bärga tre poäng. Det är ingen vågad gissning att West Ham har torsdagens match mot Eintracht Frankfurt i tankarna, vilket kan bli en faktor.

Det blir nog intensivt, tufft och jämnt, men undertecknads gissning är att Chelsea drar det längsta strået den här gången.

Tips: 2-1.

Värt att notera

  • Chelsea har inte förlorat någon av de åtta PL-matcher som spelats på en söndag den här säsongen.
  • Skulle Chelsea förlora så blir det lagets fjärde raka hemmaförlust, något som inte har inträffat sedan 1978.
  • Michail Antonio kommer att göra sin 400:e match i karriären efter att ha fått en veckas vila. West Ham har vunnit 18 av 23 matcher då Antonio har fått en sådan viloperiod. På de 23 matcherna har han gjort tio mål och nio assist.

Fredrik Temmes2022-04-24 00:11:49
Author

Fler artiklar om Chelsea