Inför: Chelsea – Wolverhampton

Inför: Chelsea – Wolverhampton

En viktig match väntar på lördag för Chelsea, då man tar emot Wolverhampton hemma på Stamford Bridge – en match Thomas Tuchels mannar behöver gå segrande ur

Chelsea

Mason Mount och company har satt sig i en onödigt jobbig situation inför slutspurten av ligaspelet. Förlust mot både Arsenal och nedflyttningshotade Everton, samt delad poäng på Old Trafford, har gjort att avståndet till fyran Arsenal inför omgången är blott tre poäng, och bara fem poäng till Tottenham på Europa League-positionen. Spelmässigt har laget sett allmänt tröttkört ut, där matchbilden till stor del visat ett Chelsea som passar runt i sidled med få spelare som bryter mönstret. Anfallslinjen saknar fortfarande en tydlig målskytt, och det säger en hel del (vilket har sina positiva delar också sett till helheten), om ett lags anfallsspel när backlinjen ofta går in och avgör matcher offensivt, likt Chelseas försvarslinje fått göra denna säsong.

Thomas Tuchel sade på presskonferensen innan matchen att Kanté, Jorginho och Hudson-Odoi alla är indisponibla denna match på grund av skadebekymmer. Mittfältet lär därför byggas upp av en formstark Loftus-Cheek bredvid Kovacic – bägge är dessutom bra på att transportera boll vilket kan vara väldigt nyttigt i denna match. Formmässigt sett till resultat, har laget blandat och gett väldigt friskt så här under säsongens avslutning. Nämnda förluster mot Arsenal och framförallt Everton ska inte få ske, samtidigt har man tagit sig vidare till finalen av FA-cupen och har nu platsen i topp tre i egna händer. Men truppen verkar harmonisk, och man går in mot Wolves med inget annat än tre poäng i sikte.

Tuchel hintade även om att Romelu Lukaku kan få en ny chans från start, och nog vore det bra för laget, och för belgaren själv, om han kunde komma igång och åtminstone avsluta säsongen på ett positivt och produktivt sett. Wolves kan mycket väl vara ett lag som passar Lukaku, då laget troligtvis kommer stå djupt, vilket bäddar för en targetspelare som Lukaku och djupledslöpande anfallare på var sida om honom. I övrigt är Ben Chilwell fortsatt skadad, och där får nog Marcos Alonso fortsatt förtroende under engelsmannens frånvaro.

Wolves

Tränare Bruno Lage är fullt medveten om hur hans lag ska ta sig an uppgiften på Stamford Bridge. Det är ingen hemlighet att ett lågt stående lag, som sedan kontrar när läge uppstår, är det som sårat Chelsea allt för många gånger. Även en hög kollektiv press har fungerat mot Tuchels mannar som bjudit motståndet på en del enkla mål. Frågan är dock om Wolves har orken att pressa i dagsläget, undertecknad tror att gästerna kommer stå väldigt långt ner i planen för att försöka kontra, men är nog mer nöjda med delad pott än hemmalaget. Samtidigt skulle tre poäng för Wolves göra att de gulklädda vargarna kliver upp på delad poäng med West Ham, i kampen om Europaspel nästa säsong.

Målskyttet har varit ett stort problem för Wolves denna säsong, man har inför denna match endast mäktat med 33 mål framåt, att jämföra med Chelseas 68. Bristen på produktion framåt syns tydligt om man ser till Wolves resultatrad de senaste veckorna - laget har fyra förluster på de senaste fem matcherna, där man endast mäktat med fyra mål framåt totalt i dessa matcher. Tidigare säsong(er) har Raul Jimenez och Adama Traoré varit guldklimparna som löst produktionen framåt, men då den förstnämnda dragits med en jobbig huvudskada och den andra lämnat för spel i Barcelona, har de gulklädda helt enkelt inte kunnat fylla gapet efter dessa spelare. Återstår att se om laget kan knipa en plats i Europa-spel kommande säsong, eller om man på annat sätt kan locka lite nytt blod till klubben, för känslan är någonstans att laget har outforskad potential.

Tränare Lage har tidigare testats positivt för covid, och kommer därför inte att vara på plats under matchen, utan får lov att kommendera sina kollegor i tränarstaben hemifrån. Laget går dock in i mötet med Chelsea med huvudet högt, och i presskonferensen lyfte man möten med United och Tottenham som exempel på att man visst kan rubba de bästa lagen, när man har en bra dag. Laget har inte alltför många spelare på skadelistan, dock saknar man Maximilian Kilman, kreative Daniel Podence samt Nelson Semedo. Laget har en minst sagt tuff avslutning på ligan, utöver Chelsea ska man även möta Man City och Liverpool, samt ett redan nedflyttningsklart Norwich.

Senaste fem, alla turneringar, senaste matchen högst upp
 

Everton - Chelsea 1-0    
Man United - Chelsea 1-1
Chelsea - West Ham 1-0
Chelsea - Arsenal 2-4
Chelsea - Crystal Palace (FA-cupen) 2-0
 
Wolves - Brighton 0-3
Burnley - Wolves 1-0
Newcastle - Wolves 1-0
Wolves - Aston Villa 2-1
Wolves - Leeds 2-3


De två tidigare mötena lagen emellan har båda slutat mållöst - Chelsea har aldrig spelat tre raka 0-0-matcher mot ett lag. Bäddat för mål?
Speltips: Chelsea - Wolves 3-0
Avspark: lördag 7/5 kl. 16:00
 

Emanuel Ålund 2022-05-06 20:40:00
Author

Fler artiklar om Chelsea