2023-01-14 16:00

Cheltenham - Derby

Inför Cheltenham - Derby
Hittar Lewis Dobbin målet på lördag?

Inför Cheltenham - Derby

På lördag tar sig Derby County och dess supportrar på en resa söderut till Cloucestershire för möte mot Cheltenham Town. Hoppet står till en sjuttonde raka match utan förlust.

Det är åter dags för ligaspel efter att ha ”städat av” Barnsley i FA-cupen i söndags. Förutom första kvarten var det total Derbydominans och då saknades ändå David McGoldrick som brukar vara den kloke i anfallsspelet. Tre mål framåt och ännu en nolla bakåt, känns tryggt och bra.

Vi supportrar är i en liten ovan situation. Det var ett tag sedan vi gnällde över onödiga förluster och det skall vi knappast beklaga oss för. Sexton tävlingsmatcher efter full tid utan förlust, det har inte hänt sedan säsongen 1995/96 då det blev 20 raka ligamatcher med poäng. Vad är det man säger….ju fler förlustfria matcher desto närmare är man en förlust. Det kommer att ske, men förhoppningsvis får vi vänta ett tag till.

Min upplevelse är prestationerna på planen blir bättre och bättre. Känslan är att spelarna nu har en klar insikt i hur Paul Warne vill att de skall hantera matcherna. Sedan Jason Knight kom in i laget igen tycker jag att presspelet är rent ut sagt lysande och där är Knight nyckeln. Med sin energi och sitt löpande drar han med sig övriga lagkamrater. Det tredje målet mot Barnsley var frukten av ett effektivt presspel. En spelare som säkert studerat Knight är Liam Thompson. När han kom in på planen i söndags tyckte jag mig se en variant av Knight, Thompson visade samma energi och löpande. Nu är det bara att hoppas januari månad går fort och att Knight fortfarande är kvar i februari.

Derby County innehar nu en fjärde plats och sakta men säkert tar in på de två lagen i topp. Vem trodde detta i juli, inte jag i alla fall. Måste säga att Liam Rosenior på den korta tid han hade fick signat flera bra spelare som nu under Warne verkligen levererar. Det är lite av vad Nigel Clough gjorde och där Steve McClaren fick dem att spela på ett vägvinnande sätt. Kontentan för mig är att Rosenior och Clough var duktiga på att hitta rätt spelare, men hade inte förmågan att få ett vinnande spel. Det hade/har McClaren och Warne.

Visst har det varit önskvärt med en forward som gör tjugo-plus mål under en säsong. Vi har McGoldrick och James Collins som leder interna skytteligan, men ingen av dem når antagligen tjugo. Vi är inte så beroende av en eller två spelare, vi har fler som gör mål och med det kan kalla sig målskyttar. Elva så här långt och det kan vara en styrka. Glädjande nog har Tom Barkhuizen hittat nätet i de två senaste matcherna med tre mål efter att ”bara” gjort två under säsongen. Kan nästa spelare att få igång målskyttet igen bli Nathaniel Mendez-Laing som står på fem eller kommer Lewis Dobbin byta ut sina evinnerliga missar med en räcka nätkänningar? Vi får se.

Det lär knappast bli några större sensationer i startelvan, såvida det inte finns skavanker. Frågan är väl om McGoldrick får starta när laget gjorde så pass bra ifrån sig mot Barnsley i FA-cupen. Om McGoldrick startar, var finns det på plats för Knight. Kommer Jake Rooney få fortsätta som högerback efter sin imponerande insats i söndags. Det är dock positiva ”problem” att ta tag i.

Om vi skall se något positivt med att ha ramlat ner i ”trean” är det att vi får bekanta oss med nya motståndare. På lördag dyker det åter upp ett nytt lag som The Rams aldrig tidigare stött på, Cheltenham Town. Under de senaste tjugo åren har de vandrat mellan de två lägsta divisionerna, förutom under ett år då de åkte ur League Two för att säsongen efter ta steget tillbaka. Den enda kopplingen som jag känner till mellan Cheltenham och Derby är Colin Boulton. Boulton, uppvuxen i Cheltenham, värvades till The Rams 1964 men det var först i början av 70-talet han blev ordinarie målvakt. Han var den ende som spelade samtliga matcher under de två säsonger det blev ligasegrar.

Cheltenhams hemmamatcher bjuder definitivt inte på några målkalas. Efter 11 hemmamatcher har de 11-13 i målskillnad och fem vinster. Räkna med en målfattig tillställning på Whaddon Road.

Möjlig startelva:

Wildsmith
Smith – Forsyth – Cashin – Sibley
Bird – Hourihane
Dobbin – Knight – Barkhuizen
Collins

 

Stefan Borg2023-01-13 09:24:24
Author

Fler artiklar om Derby