Inför CL: Schalke 04 – Chelsea

Inför CL: Schalke 04 – Chelsea

En seger i Gelsenkirchen mot det bästa laget ur en annars medioker motståndartrio krävs av gästande Chelsea för att kunna haka på i toppstriden av Grupp E.

Med idel resultatmässigt övertygande segrar bakom sig, visar Chelsea sig vara på uppåtgående och återvänder till tidigare erövrad mark med högt buret huvud. En cementerad plats i toppen av Premier League och målskillnad lydande 11-2 under lagets tre senaste matcher, utgör en bra premiss för att kunna skörda nya triumfer på tyskt territorium. Matchen på Veltins-Arena i Gelsenkirchen mot ett gruppledande men skadeskjutet Schalke 04 blir den första i Tyskland sedan Champions League-segern 2011/12.

Chelsea

Chelseas öppningsmatch i en till synes harmlös Grupp E visade sig bli en grov missräkning. Debaclet mot Basel i London följdes upp med en desto mer övertygande prestation mot Steaua Bukarest senast. Laget slog tillbaka med full kraft och avfärdade gruppjumbon med 4-0 och delar nu andraplatsen med Basel på tre poäng. Med Schalke som gruppledande lag och full utdelning kunde en eventuell förlust innebära ödesdigra konsekvenser i kampen om gruppsegern.

En numer sansad José Mourinho talade under måndagens presskonferens emellertid lugnt och självsäkert inför matchen som väntade:

– Vi behöver poäng över dessa två matcherna (mot Schalke). Det är uppenbart. Men vi är i en sådan situation att vi kan spela utan att behöva tänka på placeringar, förklarade Mourinho och fortsatte:

– Det är ett bra lag, en bra motståndare. Förhoppningsvis kan vi vara bättre än de är.

En sedan helgen oförändrad skadestatus av truppen betyder att Ashley Cole – som var indisponibel i lördagens match mot Cardiff på grund av en revbensskada – ånyo ersätts av Ryan Bertrand. Mourinho deklarerade i övrigt John Terrys medverkan i tisdagens startelva, vilket ställer frågan om Luiz eller Cahill. Efter Luiz mindre övertygande insats mot Cardiff senast, kan Cahill ses ta plats bredvid Terry i mittförsvaret.

Framför Lampard och Ramires i de sittande mittfältspositionerna förvaltar Mourinho över en ovanligt kvalitativ mångfald. I takt med att Willian sköt sig ur en presumtiv startelva, sköt sig Eden Hazard kvar med sin fina insats mot Cardiff i lördags. Oscar visade framfötterna under den avslutande halvtimmen och nekas troligen inte en chans att upprepa prestationen. Trion kompletteras av en formsvag Juan Mata som med ljus och lykta förtvivlat fortsätter söka efter tidigare säsongers takter.

Samuel Eto’o eller Fernando Torres. Eto’o stod för sitt första PL-mål och en fullgod insats under helgens match, samtidigt som Torres inhopp lämnade mer att önska. Torres kan således komma att få ta plats vid sidan om.

Tänkbar startelva (4-2-3-1): Cech – Ivanovic, Luiz, Cahill, Bertrand – Ramires, Lampard – Mata, Oscar, Hazard – Eto’o

Schalke 04

Det är ett skadeskjutet Schalke som kommer att halta in på Veltins-Arena under tisdagskvällen. Det i Bundesliga femteplacerade laget saknar en uppsjö av spelare: Klaas-Jan Huntelaar, Jermaine Jones, Kyriakos Papadopoulos, Chinedu Obasi, Marco Höger och Sead Kolasinac är alla uppsatta på skadelistan och är otillgängliga inför mötet. Därtill gäckas Jefferson Farfán och Kevin-Prince Boateng av skadeproblem som ska utvärderas timmarna innan matchstart. Situationen bäddar inte för något skönspel från tyskarna.

Skadorna har tyngt och stört Schalke över de senaste matcherna. Laget kom i helgen med nöd och näppe undan med hedern i behåll mot nykomlingen tillika tabelljumbon Eintracht Braunschweig efter ett sent avgörande på tilläggstid.

Startelva föregående match (4-2-3-1): Fährmann – Uchida, Höwedes, Santana, Aogo – Höger, Neustädter – Clemens, Meyer, Draxler – Szalai

Matchen startar sedvanlig 20:45-tid och sänds på Viasat Sport. 
 

Casper Danielssoncasper@chelseasweden.com2013-10-22 01:01:01
Author

Fler artiklar om Chelsea