Selhurst Park, 2022-10-01 16:00

Crystal Palace - Chelsea

Inför Crystal Palace - Chelsea

Inför Crystal Palace - Chelsea

I Chelseas första Premier League-match med Graham Potter vid rodret står Crystal Palace på Selhurst Park för motståndet. Tre poäng är av yttersta vikt för att CFC ska hänga med i racet om Champions League-platser.

Chelsea

Efter en omvälvande sommar har Chelsea haft en turbulent säsongsinledning. Efter sju matcher med trögt spel och skral utdelning fick Thomas Tuchel tacka för sig efter en 1-0-förlust mot Dinamo Zagreb den 6 september. Todd Boehly förklarade dock öppet på ett konferens-event i New York att sparkningen inte berodde på den enskilda förlusten, utan att Tuchel och de nya ägarna inte delade samma sportsliga vision.

Redan två dagar efter stjärnsmällen i Kroatien presenterades tyskens ersättare: den 47-årige svenskbekantingen Graham Potter, som hämtades efter tre överprestationssäsonger i Brighton & Hove Albion.

Potters Premier League-debut skulle egentligen ha skett två dagar efter hans tillträdande mot Fulham (H), men för att hedra den avlidna monarken tillika landsmodern drottning Elisabeth, ställdes hela omgången in. Även den efterföljande matchen mot Liverpool (H) ställdes in då polisresurser behövde allokeras till den stundande drottningbegravningen. Istället fick Champions League-matchen däremellan utgöra hans första upplevelse som tränare för Londons blå. Med ett radikalt annorlunda och flexibelt spel tog Chelsea ledningen genom ett fenomenalt mål signerat Raheem Sterling, men åkte på ett snöplig kvittering en kvart från slutet och fick nöja sig med en poäng.

Tillsättningen av Graham Potter sägs vara starten av ett långsiktigt projekt, men i det korta  perspektivet och absoluta nuet har en engelsmannen till uppgift att få laget på rätt köl i Premier League och haka på i striden om en Champions League-plats. På tal om Champions League befinner sig hans lag i ett prekärt läge i gruppen med en poäng efter två omgångar, och står inför två potentiellt avancemangsavgörande matcher mot Milan, med den första drabbningen på Stamford Bridge på onsdag.

Efter åtta spelade matcher den här säsongen har Chelsea ett undermåligt resultatfacit: tre vinster, två kryss och tre förluster. Vinsterna har kommit mot lag med också har haft en kämpig säsongsstart: Everton (0-1), Leicester (2-1) och West Ham (2-1). De två oavgjorda matcherna spelades mot Tottenham (2-2, efter en förvisso superb insats där Chelsea borde ha lämnat planen med tre poäng) och den nyss nämnda Potter-premiären mot Salzburg (1-1). Mot Leeds (3-0), Southampton (2-1) och Dinamo Zagreb (1-0) kammade ”The Blues” noll. Inför och under landslagsuppehållet har Chelsea även spelat två träningsmatcher bakom stängda dörrar. Laget segrade besegrade Brighton (2-1), men åkte på pumpen mot Portsmouth (2-4).

Den tröga säsongsstarten innebär att ”The Blues” befinner sig på en sjundeplats efter tolv poäng på sex matcher. De skuggas närmast av Liverpool (nio poäng) och har endast tre poäng upp till Potters förra klubb Brighton (13 poäng), som innehar den ack så viktiga fjärdeplatsen. Avståndet upp till topptrion Arsenal (18 poäng), Tottenham (17 poäng) och Manchester City är desto större, men de har alla spelat en match mer än Chelsea.

Vilken taktik och formation Chelsea kommer att spela under Potter är efter blott en match tämligen oklart. En kvalificerad gissning och arbetsteori dock är att laget kommer att anamma ett spelsätt liknande det som engelsmannen implementerade i Brighton, med ett högt risktagande i båda riktningarna och ständiga formationsbyten. I premiärmatchen mot Salzburg kunde några tidiga tendenser skönjas. I offensiven spelade laget en variant av 3-5-1-1 med en bred trebackslinje, wingbacks och en mittfältsdiamant bakom en ensam anfallare. Kepa agerade spelande sweeper bakom Thiago Silva som ofta lämnades ensam, medan Cucurella och Azpilicueta tryckte framåt. Jorginho spelade som en konventionell spelfördelande defensiv mittfältare med Kovacic och Mount brett på vardera sida om italienaren. På wingbackplatserna jobbade Reece James i båda riktningarna på högerkanten. Hans parhäst på vänsterkanten, Raheem Sterling, fick dock en extremt framskjuten roll och agerade mer som en renodlad vänsterytter. Kai Havertz spelade en närmast en fri roll som 10:a bakom Pierre-Emerick Aubameyang och bidrog till att överbelasta på kanterna. I defensiven formerades en 4-4-2 med Cucurella som vänsterback och James som högerback, ett aggressivt, rakt fyrmannamittfält och två pressande forwards.

Graham Potter är känd för att anpassa sig efter motståndet. Därmed är det ingen vågad gissning att engelsmannen kommer laborera friskt med en hel del med olika konstellationer och spelare i okonventionella roller. I träningsmatchen mot Brighton rapporterades bland annat att Trevoh Chalobah testades som defensiv mittfältare (en förvisso bekant position från hans lånesejour i Lorient) och Ruben Loftus-Cheek som högerback.

Chelsea går nu in i en minst sagt hektisk period med hela nio matcher under oktober månad. Efter helgens match ställs de blå mot: Milan (H), Wolves (B), Milan (B), Aston Villa (B), Brentford (B), Manchester United (H), Salzburg (H) och Brighton (H)

Allra först väntar dock Patrick Vieiras Crystal Palace i ett sydlondonderby på Selhurst Park. På fredagens presskonferens konstaterade Potter att fyra spelare är indisponibla. N’Golo Kanté, som ådrog sig en illmarig skada mot Spurs, började träna lätt med laget för några dagar sedan, men är inte redo för spel. Detsamma gäller Édouard Mendy, som eventuellt kan vara i speldugligt skick mot Milan i veckan. 18-årige Carney Chukwuemeka, som stod för lagets två mål i träningsmatchen mot Brighton dras med sjukdom, liksom Marc Cucurella.

Att sia om spelsystem och laguttagning med endast en match som bedömningsunderlag är inte det lättaste, men undertecknad ska ändå göra ett försök, och gissar på få förändringar. I Mendys frånvaro kommer Kepa få nytt förtroende mellan stolparna. Framför honom är det tänkbart att se en trebackslinje bestående av Koulibaly, Silva och Fofana. I övrigt skulle det vara möjligt att Potter mönstrar samma spelare som mot Salzburg. Det vill säga: Sterling och James som wingbacks, Jorginho, Kovacic, Mount och Havertz i en mittfältsdiamant med Aubameyang som ensam forward.

I klartext: (3-5-1-1) Kepa; Koulibaly, Silva, Fofana; Sterling, Kovacic, Jorginho, Mount, James; Havertz; Aubameyang.

Crystal Palace

Patrick Vieira hade en lyckad första säsong som tränare i England. Med en omdanad, possessioninriktad spelstil ledde den franske mittfältslegendaren sitt Crystal Palace till en meriterande tolfteplats och en FA-cupsemifinal mot just Chelsea. Under sommaren värvades ungtupparna Cheick Doucouré (22), Chris Richards (22), Malcom Ebiowei (18) och reservmålvakten Sam Johnstone för att fortsätta föryngringen av den åldrande trupp som Roy Hodgson lämnade efter sig och bygga vidare på ”The Eagles” nya projekt.

Under säsongsinledningen har sydlondonlaget blandat och gett, med enstaka test av en trebackslinje som inte alltid har fallit väl ut. Laget stod dock för fina prestationer mot Arsenal med en knapp förlust i premiären (2-0) och i kryssmatchen mot Liverpool (1-1). I övrigt har det i ligan blivit en vinst mot Aston Villa (3-1), nederlag mot Man City (4-2), oavgjort i möten med Brentford (1-1) och Newcastle (0-0) och avancemang i Carabao Cup efter att ha slagit ut Oxford United (0-2). Med sina sex poäng på lika många matcher återfinns Palace på 16:e plats i tabellen, två poäng från nedflyttningsstrecket.

Även Palace ställs inför ett hårt matchande i oktober, med sex bataljer mot Chelsea (H), Leeds (H), Leicester (B), Wolves (H), Everton (B) och Southampton (H).

Liksom sin tränarkollega Potter har Vieira några namn på frånvarolistan. Närmare bestämt Nathan Ferguson, Jack Butland och James McArthur. Däremot finns goda chanser för viktige försvarskuggen James Tomkins att göra säsongsdebut, vilket onekligen är goda nyheter för helgens hemmalag.

Matchbild och tips

Hade Thomas Tuchel fortfarande tränat Chelsea hade de förmodligen fört matchen med sin tålmodiga possession-fotboll, men med Potters högrisk-approach och Vieiras preferens för aggressiv press tror jag att vi kan få se en svängig match.

Det är alldeles för tidigt att säga om Graham Potter kommer bli en flipp eller flopp i sin nya miljö. Det är dock sannolikt att det kommer ta sin tid för hans idéer att sätta sig i truppen och att det kommer att bli en del olycksfall i arbetet. Med det sagt så är det viktigt att den före detta Östersundstränaren får en bra start i Chelsea, och det bör trots allt finnas goda möjligheter till en vinnande start här.

Tips: 1-2   

Värt att notera

  • Chelseas vinstfrekvens mot Crystal Palace är den bästa ett Premier League-lag har mot ett annat. De blå har vunnit 20 av 26 matcher…
  • …däremot har Graham Potter aldrig vunnit mot The Eagles på sju försök.
  • Endast Bournemouth (44), Aston Villa (67) och just Crystal Palace (67) har lag har skjutit färre skott än Chelsea (69) den här säsongen.
  • Helgens hemmalag har tagit ledningen fyra gånger i ligan, men tappat den tre gånger.
  • Dessa två lag har inte spelat oavgjort på Selhurst Park sedan 1993.

Övrigt
  • Chris Kavanagh dömer tillställningen på Selhurst Park.
  • Matchen spelas på lördag kl. 16 och sänds direkt på V Sport Extra och Viaplay.

Fredrik Temmes2022-09-30 20:52:36
Author

Fler artiklar om Chelsea