2020-01-05 15:00

Crystal Palace - Derby

Inför Crystal Palace - Derby County
Får Kelle Roos chansen mot Crystal Palace i FA-cupen?

Inför Crystal Palace - Derby County

Dags för uppehåll i ligaspelet för FA-cupmöte mot Crystal Palace på Selhurst Park i London.

FA-cupen tillhör knappast Derby Countys favoritturnering genom tiderna. Vi får leta så pass långt tillbaka som 1946 för att finna den enda finalsegern på fyra försök. 4-1 efter förlängning blev det den gången mot Charlton Athletic. Vi var dock favoriter att nå Wembley 1976 i semifinalmötet mot Manchester United, men föll efter två mål av den kommande Derbyspelaren Gordon Hill. Det som satte käppar i hjulet var definitivt Charlie Georges nyckelbensskada som han ådrog sig mot Stoke City. Med George, som dittills hade gjort 24 mål, i laget hade vi säkert nått Wembley. Semifinalförlusten var vändningen på sjuttiotalets framgångar och redan i november sparkades den framgångsrike managern och tidigare spelaren Dave Mackay.

 

För många managers är framgång i FA-cupen en viktig del under säsongen. Nu med nederländske Phillip Cocu vid rodret är jag inte säkert att turneringen är lika viktig. Vi såg redan i ligacupen att Cocu inte tog cupspelet på riktigt allvar. Med alla de spelarskador som nu drabbat truppen och att ett par lånespelare nu (äntligen!!) lämnat vår klubb finns det inte mycket att skifta med från ligaspelet.

 

Som jag spekulerade i min förra artikel gick lagkaptensbindeln till Wayne Rooney. Hans agerande på planen visade verkligen vad vi saknat i ett flertal år. En kapten som snackar med och pushar medspelare, men även ryter till på vissa när de behöver skärpa sig. Kameran zoomade in Rooney när han skällde ut Jack Marriott efter en av hans korpmissar, frågan är dock om vi själva missade så klara målchanser när jag var med och spelade i korpen. Marriott såg verkligen ofokuserad ut vid alla de tillfällen han fick. Vill han bli såld tro? Rooney passningsförmåga var ytterligare en sak som lyfte vårt spel. Det bådar gott för våren, men frågan är om Rooneys inträde tar oss till playoff-final på Wembley.

 

Det har varit tätt matchande helgerna och det tycks slitit lite grann på spelarna. Vi fick dessutom spela med en man mindre nästan hela matchen mot Charlton. Av den anledningen tror jag vi får se ett antal bänkspelare i startelvan. Det är möjligt att någon av de långtidsskadade kan vara på gång också, tänker främst på Tom Huddlestone som varit borta sedan han skakade sig i samband med att han sköt straffspark mot Barnsley.

 

Det sades att Kelle Roos skulle vila ett tag från rollen som förstemålvakt och FA-cupmatchen kan vara en möjlighet för honom att visa upp sig igen. Curtis Davies har sett sliten ut och kommer möjligen att vilas, varför inte testa Andre Wisdom i den positionen. Tror även att Scott Malone, som fick göra ett märkligt inhopp i torsdags, blir vår vänsterback.

 

Jag kan tänka mig att Rooney är sugen på att spela och han kommer säkert inleda på mittfältet. Tom Lawrance, som varit avstängd under våra dubbla vinstmatcher, lär säkert dyka upp. Har vi tur gör han en riktigt bra match som kan ge intresse från PL-klubbar för vår walesiske landslagsman. Vi lär även få se Morgan Whittaker och Chris Martin från start och vem vet, Florian Jozefzoon kanske dyker upp som gubben i lådan.

 

Cocu som blandat och gett när det gäller spelsystem kommer säkert denna gång vara en försiktig herre. Fem i backlinjen? Jag gissar på en 4-2-3-1-uppställning.

 

PL-lagen luftar ofta bänkspelare i FA-cupen när de möter lag från övriga serier. Tror säkert Roy Hodgson kommer göra så, men han kommer ändå ha ett starkt lag på pappret. Det är sju år sedan The Rams var i samma serie som The Eagles och Selhurst Park. Senast lagen möttes i FA-cupen var för åtta år sedan och det blev då hemmavinst för The Rams.

 

Kan vi ta oss vidare till FA-cupens fjärde omgång? Det blir svårt, men under har hänt förut. I tredje rundan slog vi får ett antal år sedan West Bromwich Albion på The Hawthornes, som då var ett PL-lag. Med det facit vi har denna säsong när vi närmast oss Londonområdet, där 0-3 varit en röd tråd, känns det inte så hoppfullt.

 

Möjlig laguppställning

 

Kelle Roos

Jayden Bogle/Andre Wisdom/Matthew Clarke/Scott Malone

Duane Holmes/Max Bird

Morgan Whittaker/Wayne Rooney/Tom Lawrance

Chris Martin

 

Bänkplats till

Ben Hamer/Craig Forsyth/Curtis Davies/Louie Sibley/Martyn Waghorn/Jason Knight/Jack Marriott

 

Stefan Borg2020-01-04 16:14:59
Author

Fler artiklar om Derby