2020-01-02 20:45

Derby - Barnsley

Inför Derby - Barnsley
Dags för Wayne Rooney

Inför Derby - Barnsley

The Rams har inlett de två senaste decennierna med hemmasegrar och får på torsdag möjlighet att fortsätta den goda vanan när Barnsley kommer på besök till Pride Park.

I den senaste matchen mot Charlton Athletic hände något som vi supportrar ropat efter hela säsongen. Vi fick se ett lag som jobbade för varandra och vi slapp se ett antal individualister som hängde med huvudet efter en missad dribbling. Nu ska vi inte dra för stora växlar över en enda insats, men hoppet kan ingen ta ifrån oss. Frågan är om vi fått se samma prestation om vi varit elva spelare på planen hela matchen. Krystian Bieleks röda kort kan vi inte protestera emot. Han har dock lite att fundera på hur han skall agera när lagkamrater spelar bedrövliga bollar och gör att han kommer fel in i vissa spelmoment. Nu senast var det Jason Knight som stod för en missad passning och i matchen mot Wigan Althletic var det Craig Forsyth. Mot Wigan blev kortets färg enbart gult.

 

Det otal skador som drabbat oss har gjort att fler U-spelare fått chansen. Jason Knight har verkligen tagit den möjlighet han fått, inte enbart för sina två mål senast utan för sin arbetsinsats i matcherna. Max Bird visade senast att han på sikt kan vara en ordinarie spelare på mittfältet om han fortsätter göra liknande matcher. Jag tycker även att Max Lowe skickade en klar signal till Phillip Cocu om vem som skall vara ordinarie vänsterback, Cocu har ju haft lite svårt att sätta ner foten i den frågan. En spelare som jag ofta gnäller på utifrån sitt överdrivna dribblande är Duane Holmes, mot Charlton fick vi verkligen se en helt annan Holmes och han måste varit en av kandidaterna till ”man of the match” – kul att våra spelare kan utvecklas…..åt rätt håll. En som slet oerhört i det defensiva arbetet senast var Martyn Waghorn och det skall han ha beröm för. Men en spelare i Waghorns position måste göra något klokt i kombinationen fot och boll. Den möjlighet han fick efter halvminuten måste vara mål om han skall räknas bland våra anfallsspelare, tyvärr är det inte första gången vi ser Waghorn missa öppna möjligheter. Av den anledningen ser jag helst Waghorn utanför en startelva.

 

Många Derbysupportrar har längtat till Barnsleymatchen, det är då Wayne Rooney kommer göra debut i vår vita tröja. Det kommer säkert bli bra med Rooney på planen, men jag har svårt att se honom som en ensam frälsare. Jag tror att han behöver bättre spelare runt sig för att vi ska få ut det bästa av Rooney, möjligt att januarifönstret kan vara behjälpligt. Det jag dock är övertygad om är att vi äntligen kommer få en ledare på planen, vilket vi inte haft sedan John Eustace spelade för ett antal år sedan. För mig skall han definitivt ha lagkaptensbindeln. En lagkapten är en spelare som pushar, rättar och skriker till på medspelare som gör missar. Jag ser inget av det från Curtis Davies.

 

Hur kommer Cocu använda Rooney? Det beror självklart på vilken uppställning Cocu drar ur sin magiska hatt. I ett 4-2-3-1 och 4-3-3 ser jag Rooney som en offensiv spelare på mittfältet och i en uppställning med två strikers då tror jag han är en av de två eller möjligen i den offensiva diamantformationen. I mina ögon ser jag gärna att Rooney är mycket involverad i spelet och det gör han från en mittfältsposition.

 

Ben Hamer är ingen perfekt målvakt, men gör mig aningen lugnare än när vi haft Kelle Roos i målet. Jayden Bogle hade senast en ögoninfektion och ersattes av Andre Wisdom som gav trygghet i backlinjen. Jag ser gärna att Wisdom får fortsätta, även om Bogle är ok men då som mittback istället för Davies. Tycker inte att Davies hänger med tillräckligt, jo han täcker skott mycket bra men resten är jag inte bekväm med. Matthew Clarke var åter sist och jag ser gärna att han fortsätter. Tror det varit lite för många matcher för Craig Forsyth sedan hans återkomst efter det långa skadeuppehållet, det började bra men de senaste matcherna har han enbart sett stressad ut och hans högerfot är inget vi kommer minnas honom för. Bird och Holmes tror vi upprepar sina prestationer vilket gör att jag ser en fortsättning för dem. Knight självklart given, matchhjälte senast. Vill dock också ha in Chris Martin som bollhållare, vilket jag tror kan passa i samspel med Rooney.

 

I och med att vi skiftar managers oerhört ofta blir det för ny i den positionen att förvalta tidigare kollegors märkliga inköp, ibland till priser som kan få en att häpna. Vi har lagt ut mellan tre till fem miljoner pund för bl.a. Florian Jozefzoon, Ikechi Anya och Martyn Waghorn. Det är inte mycket vi fått tillbaka av de insatserna. Hoppet kommer att kvarstå hela januari att någon klubbs rekryteringsteam är på samma nivå som vårt eget team och rekommendera köp för dessa.

 

Barnsley som till denna säsong tog steget från League One till the Championship hade en bra start för att sedan falla, men blivit lite heta den senaste tiden. De är obesegrade de senaste fem matcherna och kommer, trots Rooney, inte bli en lätt nöt att knäcka. Luke Thomas kommer åter till Derby och han vill säkert visa upp vad vår klubb missat. Jag tycker att det var en märklig försäljning av vår unge U-spelare som säkert passat in i Cocus planer.

 

Jag gör som Ola, kör en trolig Cocu-uppställning och en efter ”mitt eget huvud”.

 

Laguppställning a la Cocu:

 

Ben Hamer

Jayden Bogle/Curtis Davies/Matthew Clarke/Scott Malone

Duane Holmes/Max Bird

Morgan Whittaker/Wayne Rooney/Jason Knight

Martyn Waghorn

 

 

”Min” laguppställning

 

Ben Hamer

Jayden Bogle/Andre Wisdom/Matthew Clarke/Max Lowe

Duane Holmes/Wayne Rooney/Max Bird/Jason Knight

Chris Martin/Jack Marriott

 

Bänkplats till

Kelle Roos/Craig Forsyth/Curtis Davies/Louie Sibley/Martyn Waghorn/Morgan Whittaker/Jayden Mitchell-Lawson

 

Stefan Borg2020-01-01 19:16:03
Author

Fler artiklar om Derby